szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Polyák Gábor médiakutató szerint kívülről nem tűnik jó lépésnek, hogy Mészáros hivatalosan is tulajdonos lett az Opimusban, az igazi okot viszont nem tudja. A felcsúti milliárdos esetleges további terjeszkedésének nagy valószínűséggel nem lesz útjában ez a bejelentés.

Megvásárolta a Mediaworks kiadóvállalatot megszerző Opimus Nyrt. részvényeinek 17 százalékát Mészáros "Zuckerbergnél is okosabb vagyok" Lőrinc, azaz most már hivatalos az az eddig tagadott összefüggés, amely a Mediaworks mögött Orbán Viktor jó barátját feltételezte. Eddig nem lehetett pontosat tudni az Opimus hátteréről: offshore-hátterű cégek álltak mögötte, és azt sem lehetett tudni, ki jegyezte le azt a hatmilliárdos kötvénykibocsátást, amiből vállalatfelvásárlásokat finanszírozott. Most legalább kicsit tisztább lett a kép.

Polyák Gábor
©

Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint meglepő ez a nyílt kiállás, legalábbis kívülről nézve biztosan az. Mészáros megmaradhatott volna a háttérben úgy, ahogy eddig, nem volt szükség az előlépésre. A lépés azt jelzi, nem érzik kockázatosnak a tulajdonrészt, azt, hogy Orbán Viktor barátja tulajdonos lett Magyarország egyik legnagyobb kiadóvállalatában.

Nagy meglepetést a hír nem okozott Polyáknak: eddig is ott volt az Opimusban Mészáros holdudvara, a Mediaworks vezetősége a Fidesz körüli sajtó embereivel van tele (Liszkay Gábor elnök, Csermely Péter tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettes, Élő Gábor stratégiai igazgató stb.). Azok mindenesetre jobb, ha magukba szállnak, akik eddig amellett kardoskodtak, hogy a Népszabadság piaci folyamatok és döntések miatt szűnt meg, mondja Polyák.

©

Lesz-e ennek a színvallásnak valamiféle jogi következménye? Polyák szerint nem nagyon – ha mindezt tudtuk volna korábban, az Echo TV megvásárlásához lehet, hogy már szükség lett volna egy médiatanácsi állásfoglalásra a túlzott tulajdonosi koncentrációról, bár ennek eredménye Polyák szerint nem lett volna kétséges. Esetleges későbbi nagy bevásárlásoknál viszont még lehet, hogy homokszemet jelenthet a gépezetben ez a mostani tulajdonosi bejelentés.

Ami nem tűnik tehát jó ötletnek, de Polyák szerint nem tudni, mi van a háttérben, milyen gazdasági megfontolások, földi halandónak nem felfogható pénzügyi megfontolások indokolták a lépést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple

370 lóerős lett a Cupra Formentor

370 lóerős lett a Cupra Formentor

Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája

Time: A járványban Amerika a korlátlan tehetetlenségek hazája