szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már zajlanak a próbák és technikai beállások a vizes világbajnokság megnyitó ünnepségének stílszerűen úszó színpadán a Lánchíd pesti hídfőjénél. Az már látszik, hogy a színpadot csak a kiváltságosak láthatják "3D-ben", a többieknek csak a sík képernyő jut. Pedig épp a technikai kialakításoktól olyan drága állítólag a parti. Mintegy 2,4 milliárd forint megy el a látványra. Összehasonlításul: a Sziget Fesztivál nagyszínpada a technikával együtt idén százmillióból megvan.

A Lánchíd déli járdáját a héten lezárták a gyalogos forgalom elől, mivel a korlátra fényvetítésre alkalmas gépeket tettek ki. Ezeket egyelőre műanyag burkok védik, amitől úgy néz ki az egész, mint katolikus templomokban az elektromos műgyertyák az adományozó persely tetején. Kedd este pedig már a híd pesti hídfőjénél 4 darab 1600 tonnás uszályból álló, dunai színpadon ment a technika és a hangfalak tesztelése.

A vizes világbajnokság szervezői hatalmas showműsort akarnak adni a nyitóünnepség apropóján, és kicsiben leutánozzák egy olimpia megnyitóját. Ezzel a felfogással a jelek szerint egyedül vannak, a világbajnokságot végigkísérő Eurosport például nem közvetíti a július 14-én este 9 órától megtartott partit.

Hogy miből maradnak ki? A szervezők hivatalos kommunikációja szerint "a világbajnokság monumentális showműsorral várja a közel 3500 sportolót, a több tízezer szurkolót és a többmillió tévénézőt". A színpad elhelyezkedéséből jól látni, hogy a színpadot a kiváltságosok szűk köre láthatja csak, hiába szépítik a szervezők a dolgot, miszerint a "lenyűgöző látványt és hangzást élőben az Erzsébet hídról, valamint a budai és a pesti rakpartokról élvezheti a közönség". Ezen túl "városszerte hét óriáskivetítő is biztosítja a tökéletes szórakozást".

©

A szórakozásnak akárhogyan is vesszük, lesz pár száz VIP-nézője, aki látja a színpadot, a többiek pedig csodálhatják a fényvetítéseket, a tűzijátékot, és nézhetik a kivetítőket. A szervezők honlapján látni lehet utóbbiak elhelyezkedését. Bár a honlap csupa szuperlatívuszban ír a programról, azért árulkodó megfogalmazásokra is bukkanhatunk annak kapcsán, ki mennyit kap a helyszínen az élményből. Például a tűzijáték a "kijelölt helyekről a közönség számára is tökéletesen látható lesz". Vagyis a nem megjelölt helyekről meg vélhetően nem lesz az.

Más-más szögből más élményt nyújt az előadás

– tudtuk meg a szervezőktől.

Szerettünk volna kicsivel többet megtudni az eseményről, amelyre a szervezők állítólag a Rolling Stonest is le akarták igazolni, végül Káel Csaba rendezésében valósul meg az ünnepség. Mint a hvg.hu kérdésére írták "a nyitóünnepség időtartama a FINA nemzetközi irányelveinek és elvárásainak megfelelően, a megnyitó protokolláris részével együtt közel 120 perc". Igen, ez azt jelenti, hogy lesznek politikusok is. Egyelőre titokban tartják, ki beszél közülük.

"A 17. FINA Világbajnokság kiemelt kormányzati projekt, így Magyarország Kormánya képviselteti magát a nyitóünnepségen – a résztvevők személyéről és a megszólalókról közvetlenül a rendezvényt megelőzően tudunk információkat adni" – írják. A legutóbbi vb-n, Kazanyban egyébként Vlagyimir Putyinnak jutott a feladat, hogy a versenyt megnyissa, viszont a záróünnepségen már Medvegyev miniszterelnök adta át a stafétabotot Orbán Viktornak.

A szervezők válaszukban a kormány képviselőjéről beszélnek, meglátjuk, Orbán megtartja-e magának a megnyitás feladatait, vagy Áder Jánosra szignálja ki a feladatot.

©

De ennél talán fontosabb, hogy a bejgli áráról is értekezzünk. Eddig azt lehetett tudni, hogy a budapesti és balatonfüredi nyitórendezvények, valamint a záróünnepség összköltségvetése 4,3 milliárd forint. Most már az is kiderült, ebből mennyit visz el egyedült a fővárosi nyitóünnepség.

A szervezők azt írták a hvg.hu érdeklődésére, hogy "a budapesti nyitóünnepség megvalósításának összköltsége megközelítőleg 3,4 milliárd Ft, amely magában foglalja a terület és a rendhagyó vízi helyszín kialakítását, illetve a látványos fény-, videó-, multimédia-, lézer-, víz- és pirotechnikai megoldásokat felvonultató technikai megvalósítást is. Az esemény művészeti közreműködőire fordított összeg közel 1 milliárd Ft, részleteket a szerződések értelmében nem áll módunkban nyilvánosságra hozni".

Egy 120 perces rendezvény kerül 3,4 milliárdba, amelyet nem közvetít a jogokat megvásárló Eurosport. A látványosság minden perce 28 millió forintnál is többe kerül, de hogy ezt az összeget ne mi számítsuk át lélegeztetőgépekre, összehasonlításul megszereztük a Sziget Fesztivál számait.

A Sziget nagyszínpadának felépítése az összes technikával, fénnyel és hangfallal együtt 100 millió forint. Az idei A-listás fellépőkre hatmillió eurót költ el a szervezőiroda. Az 1,85 milliárd forintba belefér a Sziget történetének egyik legdrágább előadója, Pink, ahogy hét napon át további 27 zenekar.

A Sziget nagyszínpadának felépítése és a hét napon keresztül fellépők gázsija 1,4 milliárd forinttal olcsóbb, mint a vizes világbajnokság megnyitó ünnepségének 120 perce. És még egy adat, az idei VOLT fesztivál két nagyszínpadára fordított összeg a Linkin Park szerződtetése miatt a szokásosnál magasabb volt, 770 millió forintnak megfelelő eurót költöttek a többnapos rendezvény minden neves fellépőjére. A világbajnokság 230 millió forinttal többet költ, hogy Emeli Sandé, valamint "500 világhírű hazai művész, köztük Eötvös Péter, Herczku Ágnes és Bogányi Gergely kápráztassa el a közönséget".

(A cikkben közreműködött: Gergely Márton, Németh Róbert, Somogyi Tamás)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!