szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dilinyós, komolytalan - ilyen jelzőket kap Gorka Sebsetyén, Trump elnök tanácsadója, de megkapja a magáét a "harmad- vagy negyedrangú" Covinus Egyetem is. Orbán Viktornak is jut egy oldalvágás.

"Szürreális és rémisztő, hogy egy ilyen amatőr ilyen magasságokba jusson" közli a Rolling Stone David Ucko egyetemi tanár véleményét Gorka Sebestyénről, Donald Trump Fehér Ház-i tanácsadójáról a Rolling Stone kimerítő portréjában. És nem fukarkodik a cikk a jelzőkkel: bármiben, amit Gorka leírt, tévedett, amúgy iszlamofób, neonáci kötődésű. Egy másik vélemény: "egy ilyen embernek semmi keresnivalója a Fehér Ház környékén". Avagy szimplán: "dilinyós".

A konkrét munkájáról is nehéz konkrétumokat mondani, valaki szerint Gorka rádióban és tévékben beszél, védi a védhetetlent. Többször felbukkantak a hírek, hogy kirúgják a Fehér házból, de hamisnak bizonyultak, Gorka maradt - a Rolling Stone szerint azért, mert hiába próbálták Gorkát elsózni valamelyik ügynökségnek, nem kellett senkinek. Így hát megtartották, amúgy havi 3,8 millió forintnak megfelelő dollárt keres.

Gorka csillaga 2008-ban kezdett el emelkedni, ekkor PhD-zett az "alig ismert" Corvinus Egyetemen, amit a Rolling Stone újságírójának úgy jellemeztek, mint kétes hírű helyet. "Alacsony, talán harmad- vagy negyedrangú egyetem", jellemzi Lánczi András egyetemét Daniel Nexon, a Georgetown Egyetem kutatója. "Még az is lehet, hogy Gorka postán rendelte meg a PhD-jét." Nexon olvasta át Gorka dolgozatát, és plágiumgyanús részeket is talált benne.

A cikk megemlíti, hogy Gorka North Caroline Egyetemi PhD-jét hárman támogatták, kettőnek nincs tudományos háttere, a harmadik pedig Gorkáék régi barátja, Schöpfiln György, a Fidesz EP-képviselője, aki egyszer azt ajánlotta, hogy a magyar határkerítésekre tűzött disznófejekkel tartsák távol a muszlim illegális határátlépőket. Gorka később azt mondta, Schöpflin csak viccelt, írja a Rolling Stone, de emlékezhetünk, hogy nem viccelt, a Mandinernek adott interjújában arról beszélt, hogy nem kér bocsánatot senkitől.

Gorka Budapesten a nyíltan antiszemita Magyar Demokrata szerzője volt, írja a cikk, és veterán John McCain szenátor által neonáci diktátornak nevezett Orbán tanácsadója volt. Gorka tagadja az antiszemita kapcsolatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donald Trump szerint ő virágoztatta fel a NASA-t

Donald Trump szerint ő virágoztatta fel a NASA-t

A Huawei-telefoncsipek napjai szó szerint meg vannak számlálva

A Huawei-telefoncsipek napjai szó szerint meg vannak számlálva

36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa

36 milliárdot kapott Tombor András tehetséggondozó alapítványa