szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Volt bármi alapja annak, hogy Magyarországon jobbikos fiatalok nyugdíjasokat támadnak meg? Egy dolog kiderült: semmi olyan nem történt, ami a rendőrség látókörébe került volna.

Három hete az Origo és nyomában a TV2 a tőlük megszokottnál is meredekebb állításokat tett. Információjuk szerint „állati indulatokat szabadított el" Vona Gábor, aminek az lett a következménye, hogy Magyarországon felhergelt fiatalok nyugdíjasokra vadásznak. Idős honfitársaink állítólag konkrét támadásokról számoltak be.

A rendőrséghez fordultunk, hogy megtudjuk, hány eset került a rendőrség látóterébe, amelynek során politikailag motivált támadás ért nyugdíjasokat. Három hétig kellett várnunk a válaszra, miközben az ORFK részéről egy korábbi levelezésben azt állították, hogy 15 napon belül minden kérdésre megfelelnek. Kedden aztán a rendőrség rendkívül szigorú közleményt adott ki a híresztelések ellen, azt írták, hogy az újságíróknak minden esetben meg kell keresniük az illetékesek. Egy visegrádi esetre reagáltak közvetlenül annak elterjedése után. Mi viszont még mindig vártunk több millió ember Jobbiktól való rettegése vagy az Origo és a TV2 által rettegésben tartása miatt. Ezt egy cikkben is jeleztük (Miért hagyja futni a rendőrség Vona Gábort?)

Most végre a rendőrség egyszavas válaszával eredményt hirdethetünk:

Kaptak-e bármilyen bejelentést nyugdíjas állampolgárok részéről, akik politikai okból váltak bűncselekmény áldozatává az elmúlt hetekben?

Nem.

Folynak-e konkrét nyomozások ilyen bűncselekmény gyanújával?

Nem.

Erre vártunk három hetet. A rendőrség ezen túl hosszan részletezi, mennyi mindent tesz a nyugdíjasok biztonságérzetének megteremtése érdekében. Azt írják például:

„Jelenleg is zajlik egy – az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzését célzó – országos program, melyek részeként a rendőrség körzeti megbízotti feladatokat ellátó állománya rendszeresen látogatja a főként egyedül, elzárt településen élő idős embereket. Az ő bűnmegelőzés terén betöltött szerepük azért kulcsfontosságú, mert kiemelkedő hely- és személyismeretük révén pontos információval rendelkeznek a segítségre, védelemre szoruló idős emberekkel kapcsolatban. A településen, tanyán élő időskorúakkal bizalmi viszonyt ápolnak. A bűnmegelőzési feladatok ellátása során a vagyonvédelemmel kapcsolatos tájékoztatók is kiemelt fontossággal bírnak, tekintettel arra, hogy az idős személyek otthonának biztonságossá tételével adott esetben elkerülhető az áldozattá válásuk."

Mi nem vitatjuk, és nem is vitattuk, hogy a rendőrség ezen a téren jól dolgozik. Az Origo és a TV2 volt az, amelyik ezt sugallta. Ezek után továbbra is meglepő számunkra, hogy a válaszra 3 hetet kellett várnunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!