szerző:
Windisch Judit - Csányi Nikolett
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár miniszterként konferálták fel Kásler Miklóst, a miniszter a szentmise után azt mondta, magánemberként jött, nem a kormányt képviselte. Azt nem mondta meg, beszélt-e előtte Orbánnal, aki az 50. születésnapján nem volt túl lelkes a szentmise ötletétől.

55 éves lett csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, most sem maradhatott el a tiszteletére rendezett hálaadó szentmise a Belvárosi Plébániatemplomban. Az esemény híre fideszes körökben terjedt, a templom honlapján nem volt nyoma, délután 5-re csak sima szentmisét írtak. Felhívtuk a plébániát telefonon, ahol hívőként/rajongóként érdeklődtünk, hogy oda kell-e menni, ha a miniszterelnök úr születésnapját ünneplő szentmisén vennénk részt. A harmadik rákérdezés után kaptunk egy egyértelmű igent.

©

A templom fele tömve volt, a hátsóbb sorokban is üldögéltek páran, ők kevésbé ünnepélyes ruhában voltak, és közöttük fiatalabbak is voltak. A szentmisét Osztie Zoltán plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének volt elnöke tartotta. Első körben azért imádkoztak, hogy "Viktor" a köz javát szolgálja.

Osztie Zoltán plébános később arról beszélt, minden adott a nemzet fölemelkedéséhez.

A szűk egyórás misén a miniszterelnökért hatan mondtak külön imát, elsőként az eseményt szervező Szentmihályi Szabó Péterné beszélt - aki külön megemlékezett Orbán Viktor édesanyjáról is, majd Rónaszékiné Keresztes Mónika idén lecserélt fideszes képviselő következett, a sort Kásler Miklós miniszter zárta.

A 2013-as misét Orbán Viktor 50. születésnapjára a Lányok és Asszonyok Orbán Viktorért Egyesület kérte egy másik templomban. Orbán Viktor akkor nem volt túl lelkes, azt írta az Indexnek - amelyet ma már fake news oldalnak tart, és még a fociról sem hajlandó beszélni a lapnak - hogy nem tud a szentmiséről, de

"az ilyesmivel jobb megvárni az ember temetését."

A mise után megkérdeztük Kásler Miklóst, egyeztetett-e a miniszterelnökkel arról, hogy imát mond érte.

A mise után kértünk interjút a szervezőtől, ám Szentmihályi Szabó Péterné a hvg.hu-nak nem akart nyilatkozni, kis kioktatást is kaptunk a körülötte állóktól illemből, nem túl keresztényi megjegyzésekkel tarkítva.

©

Megszólítuttok a templomból távozó fiatalokat is, akik kamerába nem akartak nyilatkozni, azon kívül viszont azt mondták, nem Orbán Viktor miatt jöttek. Az egyik lánynak ötös lett az egyik vizsgája, azért jött hálát adni a misére, nem tudták, hogy itt ez lesz. Visszás érzéseket váltott ki bennük a hálaadó mise. A csapat fiútagja úgy általában megértő volt azzal kapcsolatban, hogy valakiért imádkoznak, de szerinte nem ez a megfelelő mód erre.

Orbán az 50. születésnapját nem ünnepelte. "Semmilyen születésnapi bulit nem tartunk, a feleségem megígérte, hogy meglepetésparti sem lesz. 50 évesnek lenni nem érdem, csak állapot, ezért nem is ünnepeljük." Nem tudjuk, hogy öt évvel később változott-e az álláspontja, a Facebook-oldalát mindenesetre nem lepték el köszöntések. Az Origo kitett magáért, köszöntötte a miniszterelnököt születésnapja alkalmából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!