szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem akármilyen levelezését tette ki az internetre Alan Posener, a konzervatív Die Welt újságírója. Ahogy megjegyzi: még nem kapott külföldi diplomatától olvasói levelet olyan ügyben, amelyben az ország nem is érintett. Szalay-Bobrovniczky Vince épp ezt tette, és hosszú szóváltásba bonyolódott Posenerrel. A német újságíró azt mondja: a levelek nyilvánosságra hozatalának az oka, hogy megmutassa, hogyan gondolkodik a magyar kormány.

Az a legfontosabb, hogy egy migráns ölte meg a németet. Ma pedig egy újabbat, bár állítólag szívproblémái voltak, de én is halálra ijednék, ha ilyesmi megtörténne velem

– így indítja olvasói levelelét Szalay-Bobrovniczky Vince a Die Welt cikkére reagálva. (Ha jól értjük a helyettes államtitkár urat, akkor szerinte a kötheni esetben az áldozat halálra ijedt, miután már megölték, különben a mondatának semmi értelme nincsen). Alan Posener újságírónak címezve azt írja a volt bécsi magyar nagykövet, hogy ő még Merkelt védi, aki "ezt a hordát az országba engedte". Ezek után megfeddi a cikk szerzőjét, hogyan merészeli kritizálni a német alkotmányvédelem leváltott vezérét, aki egy bulvárlapnak nyilatkozva vonta kétségbe a chemnitzi gyilkosság utáni szélsőjobboldali zavargást megörökítő videót.

Azt Szalay-Bobrovniczky persze kifelejti leveléből, hogy a főtitkosszolga egyetlen bizonyítékkal sem tudta később sem alátámasztani szavait. Hans-Georg Maassen részlegesen vissza is vonta állításait, és jelenleg csendben ragaszkodik eddigi beosztásából származó köztisztviselői fizetéséhez. A helyettes államtitkár viszont arra kéri a Die Welt szerzőjét, hogy lássa meg a figyelmeztető jeleket, mielőtt túl késő lenne.

Alan Posener válaszában megköszönte, hogy a magyar diplomácia egyik alakítója időt szakít arra, hogy neki írjon. Viszont:

megrettent, hogy levelében rasszista álláspontra helyezkedik.

Posener kikéri magának, hogy a magyar helyettes államtitkár hordát emlegessen, még ha a 2015-ben beáramlott külföldiek között vannak is bűnelkövetők. Ahogy a németek között is vannak. Ő sem tesz ilyet, pedig a magyarok tíz- és százezrei voltak a náci és kommunista bűnök cinkosai, és a Fidesz jelenlegi Soros-ellenes kampánya is sérti az európai civilizációt. Neki sohasem jutna eszébe a magyarokat általánosan hordának nevezni.

Szalay-Bobrovniczky Vince viszontválasza alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy dühbe gurult. "Megtiltom, hogy rasszistának nevezzen. Ön nyilvánvalóan gyilkosokat, rablókat, erőszaktevőket akar fedezni" – írja, mégis visszavonja az általa korábban használt "horda" szót. Ugyanakkor furcsának nevezi, hogyan hozhatja szóba épp egy német a magyar állam által szerinte sohasem tagadott "szégyenletes tetteket". Ő történészként tudja, hogy egyes történelmi korszakban szörnyűséges bűnöket követtek el Magyarországon.

A helyettes államtitkár inkább visszatérne a gyilkosságra (vagy kettőre). Szerinte Chemnitz csak a jéghegy csúcsa, és itt a kölni szilveszteri éjszakára utal. Szalay-Bobrovniczky szerint németek nem követnek el tömeges nemi erőszakot. A németek ugyanis az áldozatok. Ezt követően azt állítja, hogy Soros bizonyítottan ismeretlen személyazonosságú embereket csempész be Európába. Ezt ő maga mondta büszkén, a magyar kormány mindössze szóvá tette, semmivel sem többet, kevesebbet nem csinált. Egyébként az újságíró az ő szidalmazása helyett válaszoljon a kérdéseire.

Posener válasza már pontról pontra érkezett meg Budapestre, a helyettes államtitkár hivatalos e-mail-címére:

 • nem önt neveztem rasszistának, hanem a szóhasználatot, nincs tehát mit megtiltania nekem.
 • korántsem gondolom, hogy minden, ami Németországban történik, rendben lenne.
 • számomra meglepő lenne, ha azért nem lenne jogom más népek bűneit megemlíteni, mert német vagyok. Ha a helyettes államtitkárnak jobban tetszik, akkor ezt a kifejezést angolként tettem, mivel ennek az országnak is állampolgára lennék. Ha úgy tetszik, németként és angolként sem tartom hordának a magyarokat.
 • a németek valóban nem követnek el általában tömeges nemi erőszakot, legalábbis a második világháború óta. Az oroszok sem, még ha 1945-ben meg is történt. És Köln ellenére a marokkóiak sem. Aki egy népcsoportról feltételezi, hogy általános hajlama van a nemi erőszakra, az egy rasszista.
 • Soros nem embercsempész, ez kamu állítás. Hogy egy kormánytag ilyet állítson, az hallatlan. A Fidesz plakátja a nevető Sorossal egyértelműen antiszemita.
 • sosem vontam kétségbe Magyarország jogát, hogy a határait védje.
 • és ahogy korábban leírtam, önt sosem szidalmaztam személyében.

Végezetül megint csodálkozásának adott hangot, hogy az ő cikke olvasói levelet ér meg a magyar kormány részéről. Szalay-Bobrovniczky ezt követően maga is pontokba szedi válaszait:

 • 1. elfogadja, hogy nem őt nevezték rasszistának,
 • 2. örül, hogy Posener is lát gondot Németországban, erről szívesen olvasna többet.
 • 3. ő már visszavonta a horda szó használatát.
 • 4. nem szeretné vitatni, hogy kik követnek el nemi erőszakot, pedig Köln és egy svéd eset is egy irányba mutat. A német rendőrök egyébként sem tudják, kiket engednek be az országba.
 • 5. Soros többször bevallotta szerinte, hogy migránsokat hozott Európába, és ezt folytatni akarja. Ő egyébként nem lát antiszemitizmust, és nem is lehet az, ha az izraeli miniszterelnök Orbán Viktort fogadta országában.
 • 6. köszöni a határvédelmet.
 • 7. elfogadja, hogy nem őt szidalmazták.

Végezetül azt írja: "Az a fontos, hogy Berlinben is értsék, jogunk van a véleményünknek hangot adni, és – ahogy azt ön el is fogadja – határainkat megvédeni anélkül, hogy mit-tudom-minek nevezzenek minket. Ehhez megértését kérem."

A levélfolyam lezárásának is alkalmas lenne az írás, de másnak délelőtt Szalay-Bobrovniczky újra e-mailt ír. Felhívja Posener figyelmét, hogy az egész levelezést kiváltó cikkben kritizált Maassent mégsem rúgták ki állásában, hanem államtitkári rangra emelkedett, amivel a német kormány is belátta, hogy igazat beszélt. (Azóta volt még egy fordulat: a posztjáról menesztett Maassen a belügyminisztériumba igazolhatott ugyan, de előléptetését visszavonták – a szerk.).

Posener válaszában megállapítja, hogy a helyettes államtitkárnak rengeteg ideje van napközben olvasói leveleket küldeni, de inkább használja arra a kormányzati szervereket, hogy német sajtókommentárokat tölt be a Maassen-ügyről. Elmagyarázza Szalay-Bobrovniczky számára, hogy nincs olyan publicista, aki az (akkor még hatályos) előléptetést annak tudná be, hogy a volt titkosszolgának igaza lett volna. Még a felettese, Seehofer sem a Chemnitzcel kapcsolatos állításait védi, hanem a saját tekintélyét. Az újságíró a következő kioktatással zár:

a titkosszolgálati vezetők tartsák magukat távol a napi politikától és a nyilatkozatoktól, ezt még Magyarországon is meg lehetne érteni. Sőt, ott aztán kifejezetten.

Szalay-Bobrovniczky ezen a ponton feladta. És mindössze annyit ír vissza: 

"Ön egy nárcisztikus, arrogáns, a másikat lefitymáló ember, aki a szememben semmilyen becsülettel nem bír. Az ön levelei a másik megvetésének iskolapéldája.

Posener ezt követően a teljes levezést, a helyesírási és nyelvhelyességi hibák javítása nélkül kirakta egy internetes blogra. Itt mindenki elolvashatja az eredetit.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Bogdán László emlékére: "A politikusok maradjanak a seggükön"

Bogdán László emlékére: "A politikusok maradjanak a seggükön"

Törölteti a dolgozók telefonjáról a TikTokot a világ egyik legnagyobb pénzintézete

Törölteti a dolgozók telefonjáról a TikTokot a világ egyik legnagyobb pénzintézete

Maszkban rendezik az első divatbemutatót Milánóban

Maszkban rendezik az első divatbemutatót Milánóban