szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A választások előtti utolsó Medián-felméréshez képest mintegy 7 százalékot esett a Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében. Ezzel párhuzamosan ennyit nőtt a bizonytalanok aránya, olvasható a legfrissebb HVG-ben.

A Fidesz támogatottsága és a bizonytalanok aránya szinkronban mozog idén március óta, két mérésen keresztül is megfigyelhető ez a trend. A kormánypárt szimpatizánsai csökkennek (májushoz képest szeptemberre további 4 százalékponttal, 37-re), az el nem kötelezett polgárok száma nő (május óta 6 százalékponttal 31-re). Ez a legfontosabb tanulsága a Medián friss mérésének. Ez minden magyar pártból vegyes reakciót válthat ki:

  • a Fidesz bánhatja a leszakadó félmillió szavazót, de örömmel konstatálhatja, hogy azokat még visszaszerezheti a bizonytalanok táborából,
  • az ellenzék pedig hiába örülne a Fidesz relatív gyengülésének, egyetlen elvesztett kormánypárti szavazót sem tud megszólítani.

A Fidesz a teljes lakosság körében 37 százalékon áll tehát. Az ellenzéki pártok csak a pincében versenyezhetnek, mert ebben a társadalmi csoportban egyik sem éri el a kétjegyű tartományt. A Jobbik 9, az MSZP 8, a DK pedig 6 százalékot ér el a teljes népességben. Az LMP 3 százaléka a Medián szerint nem lenne elég a küszöb megugrásához, a többiek pedig ennél is rosszabbul szerepeltek a szeptemberi mérésben.

A számokat és a grafikonokat a HVG e heti számából olvashatják ki. A Garancsi-féle luxusrepülőn a választani tudó "biztos" szavazók arányának olvasása után talán pezsgőt is bontanak a MOL VIDI következő meccsére meghívott kormányfővel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok többsége kérne koronavírus elleni oltást

A magyarok többsége kérne koronavírus elleni oltást

A bukott ERP-projektek sötét titkai

A bukott ERP-projektek sötét titkai

Egy hónapra vesz ki nyaralót a Balatonnál a magyar

Egy hónapra vesz ki nyaralót a Balatonnál a magyar