szerző:
hvg.hu

A Magyar Helsinki Bizotság társelnöke, Pardavi Márta elnyerte a Human Rights First amerikai jogvédő szervezet díját, az indoklás kiemeli, hogy egy olyan országban áll ki a Helsinki és Pardavi a jogállami fenyegetések felmutatásán, amely távolodik a demokratikus berendezkedéstől.

Rangos amerikai emberi jogi díjat kapott a Helsinki Bizottság társelnöke, Pardavi Márta, akit a kormánypárti sajtó csak Soros és Sargentini emberének aposztrofál, a Fidelitas pedig matricákkal szégyenítette volna meg. A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke nyerte el idén a Human Rights First emberi jogi díját. A tekintélyes amerikai civil jogvédő szervezet elismerését a magyar civil szervezeti vezető jövő szerdán este veszi át New Yorkban. A Human Rights First a William D. Zabel nevét viselő emberi jogi díjjal Pardavi Mártának a menekültek, migránsok és más marginalizált csoportok jogaiért Magyarországon és Európa-szerte végzett áldozatos munkáját ismeri el – olvasható az indoklásban.

 

©

Az elismerést egy olyan időszakban ítélték oda a Magyar Helsinki Bizottság társelnökének, amikor súlyos támadás éri az emberi jogokat és a jogállamot Magyarországon – egyebek mellett olyan törvények elfogadásával, amelyek kriminalizálják azokat, akik segítséget nyújtanak menekülteknek. „Akkor, amikor veszélyben vannak a polgári és a politikai jogok, valamint világszerte gyűlöletet keltenek a menekültek ellen, Márta és a Magyar Helsinki Bizottság csapatának az alapvető jogokért folytatott bátor küzdelme számunkra is inspirációt jelent” – mondta Rob Berschinski, a Human Rights First alelnöke. „Pardavi Márta és kollégái rendületlenül dolgoznak a jogállamot érő fenyegetések dokumentálásán és nyilvánosságra hozatalán. Mindezt egy olyan országban, amelyik egyre távolodik a demokratikus berendezkedéstől. Annak ellenére, hogy a kormányközeli sajtóban ellenségnek kiáltják ki őket, Márta és a Magyar Helsinki Bizottság bátran folytatja embermentő és jogvédő tevékenységét.”

A Human Rights First 40 éve ítéli oda a nemrég óta William D. Zabel ügyvéd nevét viselő emberi jogi díját. Olyan jogvédők, civil aktivisták részesülnek az elismerésben, akik kiállnak az emberi szabadságért és méltóságért. Az eddigi díjazottak között találjuk más kiválóságok mellett az idei Nobel-békedíjas kongói Denis Mukwege nőgyógyászt, aki a polgárháborúban megerőszakolt nőknek nyújt segítséget; Khaleel Aldakhi és Ameena Saeed Hasan iraki emberi jogi aktivistákat, akik az Iszlám Állam markából menekítettek ki jazidi gyerekeket és nőket; valamint az orosz Ljudmilla Alekszejevát is, aki a Moszkvai Helsinki Csoport alapítója és vezetője. A díjnak korábban volt már magyar díjazottja, Mohácsi Viktória roma aktivista személyében.

Paradvi Márta a hvg.hu-nak is többször adott interjút (például itt és itt).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz

Révész Sándor: Hallgass, ha szót akarsz