szerző:
hvg.hu

Indulatokat keltett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán egy a tavaszi szemeszterben készült „oktatóvideó”, amelyben diáklányok, leendő rendőrtisztek vulgáris szavakkal dobálózva adnak elő egy jelenetet. A film rendezője egy rendőr ezredes, akinek nem ez az első ilyen ügye.

Az Átlátszó ír az NKE vizsgálatáról, amit a film után indítottak, már a nyáron kivizsgálták az egészet, és a kifogásolható témaválasztás és nyelvezet miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítették az elkészitésében érintett oktatókat. „Elfogadható-e egy nemi identitást is sértő, erotikus filmben szerepeltetni a hallgatókat?” – tette fel a kérdést az Átlátszó névtelenségbe burkolózó olvasója az általa a szerkesztőségünknek megküldött videóval kapcsolatban, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának (NKE RTK) egyik tanára, Angyal Miklós tanszékvezető egyetemi docens idén készített a hallgatóiról.

A „Blöff (female version)” címet viselő 3 perces, az elmúlt szemeszterben készült, erotikus hangulatú kisfilmben az egyetem hallgatónői azt játsszák el álarcban és szexi ruhákban, hogy az egyik záróvizsga tételsorát szeretnék kikényszeríteni az egyik oktatótól. Mégpedig a (játék)fegyverükkel való fenyegetőzéssel, de végül felsülnek a próbálkozással.

Itt a videó, az Átlátszó az arcokat kitakarta, a hangokat is elváltoztatta:

 

A rendészettudományi karon a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Katasztrófa-védelmi Főigazgatóság, valamint a Bevándorlási- és Állampolgársági Hivatal leendő vezetőit, leendő rendőrtiszteket, bv-tiszteket képeznek. Emiatt fokozott elvárás az oktatóktól, hogy a hallgatóknak szakmailag és erkölcsileg is példát mutassanak.

Angyal Miklósnak nem ez az első ilyen ügye, 2011-ben egy pécsi mélygarázsban meztelenül találtak rá egy autó tetején, ráadásul egy olyan hölgy társaságában, aki nem a felesége volt. Abban az időben a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályvezetőjeként dolgozott.

A sajtóban megjelent hírek szerint a gépkocsi tulajdonosa hajnalban talált rá párosra, akik ittasak voltak, a kiérkező rendőrökkel pedig Angyal Miklós vitába keveredett, és kikérte magának, hogy vele szemben intézkednek; állítólag a pozíciójára hivatkozott.

A kocsi gazdája a behorpadt motorháztető miatt rongálásért feljelentést tett. A rendőrség az esettel kapcsolatban, a történtek után több héttel, közleményben tudatta a vezetői kinevezés indoklás nélküli visszavonását. A történtek után Angyal Miklós csak az akkori országos rendőrfőkapitány kegyelmével dolgozhatott tovább a testületnél.

A lap úgy tudja, Angyalt az NKE Kriminalisztikai Intézet vezetője, Hautzinger Zoltán hozta fel Pécsről egy másik oktatóval együtt a budapesti egyetemre. Forrásaik szerint Angyal Miklós oktatói kinevezésével nem mindenki értett egyet az intézetben, és az sem aratott egyöntetű tetszést, hogy a Krimináltaktikai és Metodikai Tanszék élére került.

A botrányt kavaró oktatóvideó elkészítésében a hallgatónők és Angyal Miklós mellett részt vevő rendőr őrnagy az Átlátszó értesülése szerint már nem dolgozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Ennek oka az, hogy néhány hónapja tudatmódositó szerek hatása alatt, meztelenül sétált a Kopaszi-gáton, ami miatt eljárás alá vonták. Ráadásul – tudomásuk szerint – a volt oktató a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik vezetőjének a fia.

A videóval kapcsolatban megkeresték az NKE-t, ahol azt közölték, hogy az RTK-n 2018. áprilisában tartották meg a Kreatív bűnüldözők című versenyt. „Ennek közvetlen célja a kriminalisztikai gondolkodás, azon belül a kognitív kriminalisztika egyéni fejlesztése, valamint a kriminalisztikával foglalkozó hallgatók kreatív gondolkodásának elősegítése volt a tantermi kereteken kívül.”

A rendezvény „egyik előfeladata az volt, hogy a háromfős csapatok a Ponyvaregény vagy a Blöff című film egy-egy megadott jelenetét kreatív módon gondolják újra és készítsenek róla felvételt. Az elkészült kisfilmeket a résztvevők kielemezték, majd teszt kitöltésével nézték meg, hogy mennyire jó megfigyelők.”

Hozzátették: „a verseny ötletgazdái is elkészítették saját verziójukat, amely a Blöff című film egyik jelenetét adja vissza, az eredetitől eltérően női szereplőkkel. A hallgatók önként jelentkeztek a feladatra. Ahogy az eredeti filmben szereplő jelenet sem, úgy az általuk készített női verzió sem erotikus, és a nemi identitást sem sért.”

Közölték még az egyetem részéről azt is, hogy Angyal Miklós tanszékvezető, igazságügyi orvosszakértő nemzetközileg is elismert szakember, és a hallgatóknak a hasznukra válik, ha tőle tanulhatnak.

„Az NKE vezetősége nyáron névtelen bejelentés alapján már kivizsgálta az ügyet. Annak ellenére, hogy a rendezvény sikeres volt, és a megkérdezett hallgatók és résztvevők elmondása alapján egyik eleme sem keltett megbotránkozást, a vitatható témaválasztás és a vulgáris nyelvezet miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítették az érintett vezetőket.”

Rákérdeztek a kisfilm készítésében részt vevő másik oktató munkaviszonyának megszűnésére is: erre azt válaszolták, hogy a rendőr őrnagy a videóügyhöz nem kapcsolódó ok miatt 2018 júliusa óta nem dolgozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

Felújítják, két évre bezár a Király fürdő

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni

És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni

Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet

Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet