szerző:
hvg.hu

Nem a megszüntetéssel, annak módjával van baj.

Minden kormánynak joga van eldönteni, hogy milyen módon támogatja – ha egyáltalán támogatja a lakáshoz jutást, tehát a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetésében nem lát problémát Zsiday Viktor befeketetési szakértő, a kivitelezés módjával viszont már annál inkább.

Bánki Erik fideszes politikus javaslata hétfőn került a Parlament elé, másnap nemcsak megszavazta a ház, de már Áder János köztársasági elnök is aláírta, szerdától új vagy meghosszabbításra váró szerződéseknél nem jár állami támogatás. Zsiday a blogján azt írta,

a magyar kormányzat továbbra sem érti meg, hogy a kiszámíthatóság, jogbiztonság, tervezhetőség az egyik legnagyobb érték bármelyik gazdaságban, és ha ezt hetente szembeköpik a hétfőn benyújtom, kedden megszavazzuk, szerdától érvényes (rosszabb esetben visszamenőlegesen) módszerekkel, az nem segíti a gazdasági fejlődést.

Nemcsak számos megtakarító, hanem a lakástakarékok is hosszú távra terveztek, ők irodákat béreltek évekre, embereket vettek, fel, "most mindezt ki lehet dobni a kukába".

Gazdaságromboló ereje van, ha egy másodperc alatt ezt mind felrúgjuk.

Zsiday szerint a fokozatos kivezetés sokkal értelmesebb lett volna, például a támogatás jövőre 60 ezerre csökken, 2020-tól 40 ezerre, majd 4-5 év alatt kifut az állami támogatási rendszer. Szerinte ez nem lett volna jelentős többletköltség ahhoz képest, mint ami most lesz – rekordszámú szerződéskötés volt ugyanis a hét elején –, de mégis úgy tűnne, hogy a magyar gazdaságban lehet tervezni, a változások fokozatosak.

A kormány inkább a csokot támogatná, felmerült annak bővítése, de Bánki Erik nem zárta ki azt sem, hogy "lesz valami más" a lakástakarékok helyett. A piacon az a pletyka terjed, hogy a Rogán Antal kezdeményezésére bevezetetett "lakáslottó" támogatását növelik meg.

(via Portfolio.hu)

A lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről itt olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Vállalkozás

Válaszoltak a lakástakarékok a kormánynak

Diplomatikus közleményben kérték a kormányt, hogy ne nélkülük döntsön a piac sorsáról. A lakásvásárlók, a lakást felújítók, az állam és a cégek is jól jártak azzal, hogy a lakástakarékokat eddig támogatta az állam - írta az érintett cégek szövetsége.

Műholdképen nézheti meg, hogyan terjed a halálos kaliforniai erdőtűz

Műholdképen nézheti meg, hogyan terjed a halálos kaliforniai erdőtűz

Kolumbiai drogmilliárdok tisztára mosása miatt indult per Budapesten

Kolumbiai drogmilliárdok tisztára mosása miatt indult per Budapesten

Zsarolásra és spamelésre is használhatják a feltört kórházi kartonunkat

Zsarolásra és spamelésre is használhatják a feltört kórházi kartonunkat

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Rakétákat lőttek ki Gázából, Izrael légicsapásokkal válaszolt

Rakétákat lőttek ki Gázából, Izrael légicsapásokkal válaszolt

Kapkodás az olajpiacon, kik és miért ráncigálják az árakat?

Kapkodás az olajpiacon, kik és miért ráncigálják az árakat?