szerző:
hvg.hu

Rég nem látott gyorsasággal nyírta ki a Fidesz a lakástakarék-pénztárakat: a hétfőn benyújtott törvénymódosítást Áder János kedd este már alá is írta, így a szerdától kötött szerződésekre már nem jár állami támogatás. Kivéve, ha visszadátumozzák azokat.

Ezerrel trükköznek a lakástakarék szerződésekkel: olvasónk kedd este 7 után végzett az üzletkötőnél, már csak az aláírás és a dátum volt hátra, mire az üzletkötő figyelmeztette, a hétfői dátumot írja rá, hiszen

"mi tegnap találkoztunk."

Ez az üzletkötő még csak biztosra akart menni, hiszen a villámgyorsan áttolt törvény csak ma lép életbe, azonban úgy tudjuk, még ma is vannak olyanok, akik a korábbi feltételek alapján kötnek szerződést, visszadátumozva. Ezt ott lehet megtenni, akik papír alapon szerződnek, a régi nyomtatványok ugyanis még bőséggel vannak az üzletkötőknél. A papírokat ugyanis még ma befogadják tőlük.

Az üzletkötők óriási rohamról számolnak be, volt, ahol hétfőn és kedden 50-100 szerzdődést kötöttek, a korábbi átlag napi 1-2 volt. Olvasónk is azt tapasztalta, hogy az egyszemélyes kis irodában kedd este is három tanácsadó dolgozott.

A Fidesz inkább a CSOK felé terelné az embereket, a törvényjavaslatot benyújtó Bánki Erik is arról beszélt, annak a forrásait növelik. Bánki elég kellemetlen interjút adott a HírTv-nek, nem volt tisztában ugyanis azzal, hogy Áder már alá is írta a törvényt, azt mindenesetre elmondta, ők csak kivettek egy közvetítőt a rendszerből, az állam szeretné az előtakarékoskodást közvetlenül támogatni.

A piacon az terjed, hogy a Nemzeti Otthonteremtési Közösségekben (NOK) megkapható állami támogatás összegét is emelik, méghozzá jelentősen, az eddigi össz 3 millióról 10 millióra. Ez egyelőre találgatás, mindenesetre a lakáslottóként elhíresült NOK eddig nem volt túl népszerű. A konstrukciót Rogán Antal törvényjavaslata után hozták létre, még 2016-ban. A HVG eheti számában nyilatkozó szakértő azt mondta, nem kizárt, hogy azért számolták fel az LTP-t, mert a kormány nem nézte jó szemmel, hogy a megtakarítások fölött a takarékpénztárak diszponálnak, és nem az állam.

A lakástakarékok állami támogatásának megszüntetéséről itt olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felcsútra viszi a Momentum az Orbánt tolvajként feltüntető plakátot

Felcsútra viszi a Momentum az Orbánt tolvajként feltüntető plakátot

Az önvezető autókat is a szex fogja eladni

Az önvezető autókat is a szex fogja eladni

Gruevszkiről egyeztetett Szijjártó és a macedón külügyminiszter

Gruevszkiről egyeztetett Szijjártó és a macedón külügyminiszter

Frissítette az iPhone-ját, erre az kigyulladt

Frissítette az iPhone-ját, erre az kigyulladt

Bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe egy magyar karatés

Bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe egy magyar karatés

Bihari Viktória: „Ez volt életem mélypontja”

Bihari Viktória: „Ez volt életem mélypontja”