szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz megingathatatlan.

A Závecz Research Intézet legfrissebb, októberi közvélemény-kutatása szerint

  • a Fidesz negyedéve közel ugyanakkora tábort mutat fel, a múlt hónapban a választókorú népesség 35, jelenleg 36 százaléka támogatja a kormánypártot.
  • A Jobbik a parlamenti választásokat követő visszaesés után a nyár végén, ősz elején stabilizálódott, szeptemberről októberre azonban újabb szavazatveszteségek érték – 10-ről 8 százalékra szűkült a támogatók aránya.
  • A Jobbik visszaesése azt is eredményezte, hogy támogatottsága közel került az MSZP-éhez: 1 százalékponttal előzi meg. Az MSZP tábora, akárcsak a múlt hónapban, 7 százalékos.
  • A Demokratikus Koalíció legutóbb 4 százalékos táborral rendelkezett, most 5 százalékon áll.
  • Az LMP a parlamenti választásokat követően mindvégig 3 százalékos volt, most a választókorúak 2 százaléka támogatja.
  • A Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum is 2 százalékon állnak, táboruk nagysága nem változott.
  • A Párbeszéd ismét 1 százalékos, ahogy a Mi Hazánk Mozgalom is.
  • A pártnélküliek aránya sem módosult, 34 százalék.

©
©

A biztos pártválasztók körében a Fidesz–KDNP-nek 57 százalékos tábora van. Ebben az aktív és elkötelezett választói csoportban is szoros versenyben van a Jobbik és az MSZP: előbbi 12, utóbbi 11 százalékos. A sorban a Demokratikus Koalíció jön, 7 százalékkal, majd a Momentum, 4 százalékkal. Az LMP-nek a biztos szavazói körben 3 százaléka van, a Kétfarkú Kutya Pártnak és a Párbeszédnek 2-2 százaléka. A Mi Hazánk Mozgalom ezúttal az eltökélt választópolgárok 1 százalékára számíthat – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet október közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

©
©

A ZRI külön megvizsgálta a Jobbik-jelenséget

Úgy látják, a választások óta a Jobbikban zajló eseményeknek, a korábbi pártelnök távozásának, a nyáron és közelmúltban történő kilépéseknek a következménye lehet, hogy jelentős mértékben csökkent a párt tábora. Májusban a teljes népesség 15 százaléka támogatta a Jobbikot, akkor kimagaslóan a legerősebb ellenzéki párt volt. Júliusra elveszítette szavazóinak egyharmadát, ezt a 10 százalékot szeptemberig tartani tudta. Az utóbbi egy hónapban ismét távoztak támogatók, jelenleg 8 százalékon áll a Jobbik. A pártot elhagyók eleinte a fiatalok és a diplomások közül kerültek ki, ezúttal a középkorúak és az érettségizettek körében figyelhető meg az átlagosnál nagyobb elfordulás. A mostani lemorzsolódás további jellegzetessége, hogy alapvetően a kis- és középvárosokban történt. A változások közepette a Jobbik aktuális beágyazottsága egyenletessé vált, szinte minden társadalmi csoportban átlag körüli a támogatottsága. Egyedül a szakmunkás képzettségűek körében – ahol egyébként mindig erős pozíciói voltak – láthatunk magasabb, 12 százalékos szavazói kört.

A Jobbik visszaesése azt is eredményezte, hogy támogatottsága közel került az MSZP-éhez: 1 százalékponttal előzi meg. Ez a szoros eredmény magával hozta azt is, hogy néhány társadalmi csoportban a szocialisták megelőzik a Jobbikot. Különösen az idősek körében nagy az előnyük (12, illetve 6 százalék), de a fővárosban (11–7) és az alacsony iskolázottságúak (10–6) körében is valamivel több híve van az MSZP-nek A Jobbik egyértelműen megelőzi a Szocialista Pártot a 30 év alattiak körében (9, illetve 3 százalék), a szakmunkások között (12–5) valamint a férfiak körében (9–5).

*

Az adatfelvétel október 12-e és 21-e között történt, a mintavétel 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2001-ben még a japán férfiak 48%-a cigizett, de most tömegek állnak le vele

2001-ben még a japán férfiak 48%-a cigizett, de most tömegek állnak le vele

Még mindig floppy-lemezekkel frissítik a Boeing 747-eseket, 8 darab kell 28 naponta

Még mindig floppy-lemezekkel frissítik a Boeing 747-eseket, 8 darab kell 28 naponta

Jövő szerdán játszik a Fradi a BL-ben

Jövő szerdán játszik a Fradi a BL-ben