szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Székely János megint amellett foglalt állást, hogy odafigyeléssel és tisztelettel kell foglalkozni a hajléktalanokkal.

Kiállt a hajléktalanok segítése mellett Székely János szombathelyi megyéspüspök, akit a helyi ugytudjuk.hu kérdezett meg a közterületen élést elzárással büntethető szabálysértéssé nyilvánító hajléktalantörvényről. Székely már a nyáron is nyílt levélben fejtette ki, hogy szerinte a hajléktalanság kriminalizálása helyett hogyan kellene megoldani ezt a szociális kérdést, most pedig az interjúban is amellett érvelt, hogy aki az utcán él, az nem feltétlenül szándékosan teszi ezt.

"Sokfajta oka lehet annak, hogy valaki mélyszegénységben él, és végül az utcára kerül. Van, aki – legalábbis részben – magának köszönheti, hogy ilyen helyzetbe jutott, de van, aki betegségek, állami gondozásban való nevelkedés, családi tragédiák vagy más külső okok miatt sodródik ebbe az állapotba" – mondta, hozzátéve, hogy az emberek többnyire nem a maguk hibájából kerülnek ilyen helyzetbe.

A püspök most is azt az álláspontot képviselte, hogy az államnak inkább segíteni kellene ezeket az embereket: "Természetesen nem jó az, ha egy szegény ember a városok főterein, vagy az aluljárókban 'lakik'. Nem jó a városban élőknek, de nem jó az illető rászoruló embernek sem. Nagyon fontos azonban, hogy a sok helyen (főként Budapest egyes terein, aluljáróiban) kialakult helyzetet nagy odafigyeléssel, a minden embert megillető tisztelettel és reális kivezető utak felkínálásával oldja meg a magyar állam."

Hozzátette: "Lehetőséget és megfelelő eszközöket, valamint időt kell adni a szociális munkásoknak, akik név szerint ismerik az utcán élőket, ismerik a sorsukat, a lehetőségeiket, egészségi állapotukat, hogy felajánlhassanak reális felemelkedési utakat, megoldásokat az utcán élő embertársainknak. Fontos megteremteni a megfelelő számú pszichiátriai férőhelyet is a kérdés megoldásához."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nálunk nem ajánlott kismamáknak a koronavírus elleni oltás, de van, ahol megkaphatják

Nálunk nem ajánlott kismamáknak a koronavírus elleni oltás, de van, ahol megkaphatják

Véget ért a Trump-éra, emlékezzünk rá a HVG címlapjaival

Véget ért a Trump-éra, emlékezzünk rá a HVG címlapjaival

Messit mindössze két meccsre tiltották el

Messit mindössze két meccsre tiltották el