szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miért van szükség közigazgatási bíróságokra, miért a miniszter felügyeli majd a szakmai munkát, és miért kell kapkodni a jogalkotással? A HVG e heti számában Trócsányi László igyekezett megvédeni a nevéhez fűződő reformot, és elmondta, milyen vitája alakult ki a kormánypárt képviselőivel.

A közigazgatási bíróságok felállításával az a legfontosabb cél, hogy a közigazgatáson belüli eljárás egyfokú legyen, a továbbiakban a hivatalok ne házon belül kezdjék meg a saját döntéseik felülvizsgálatát. Ahogy a miniszter mondta: egyetlen döntés szülessen, amivel szemben kétfokozatú jogorvoslati rendszer lesz a bíróságokon. Trócsányi ígéri, hogy a mainál nagyobb lesz az állampolgárok jogvédelme. A reformmal még egy célt igyekszik szolgálni az igazságügyi tárca, hogy jogfejlesztő szerepe legyen ennek az új bíróságnak, ehhez pedig aktívabb bírákra lesz szükség.

Trócsányi hangsúlyozta, hogy a jogszabály tele van garanciákkal, amelyek az új bíróságok felügyeletét ellátó miniszter jogosítványait korlátozzák. Ennek legfontosabb pontja, hogy az ügyleosztásra nem lesz befolyása, a bírák kiválasztásánál pedig csak a nyilvánosan meghallgatott, legalkalmasabbnak talált jelöltek esetében lesz beleszólása. A miniszter ígéri, hogy kikéri a Velencei Bizottság véleményét a törvényről, bár azt nem tudja garantálni, hogy a kritika minden elemét el is fogja fogadni.

Azzal nem tudok mit kezdeni, ha politikusok azt állítják, hogy harmincéves rendszer lerombolására szerződtem. Az új rendszer 2020. január elsején lép hatályba, addig még van idő a korrekcióra. Nálam már a feltételezés is kiveri a biztosítékot, hogy a magyar közigazgatásban pártkatonák dolgoznának

– mondja Trócsányi. A tárcavezető hangsúlyozta: „1991 óta töretlenül hiszek a most végre megvalósuló rendszerben, és ebben fogok hinni akkor is, ha már nem leszek miniszter”.

Trócsányi számára fontos, hogy hivatalba lépése óta lényegesen csökkent a képviselők által benyújtott törvények száma. Ahogy mondja, korábban előfordult, hogy nagy kódex is ilyen módon ment be a Házba. Ő azonban ezzel sosem értett egyet, és erről sok vitája is volt. "Előfordult, hogy valaki hozott nekünk egy jogszabályt, hogy azt nyújtsuk be. Mondtam, hogy azt már nem! Ide lehet jönni dolgozni, mert a jogalkotás itt folyik" – emlékezik a miniszter. És kiemeli, hogy azt szeretné, hogy a kormány váljon a legtöbb esetben a törvények előterjesztőjévé.

Kár, hogy a hajléktalanság kriminalizálása vagy a lakástakarékok megszüntetése is egyéni képviselői indítványra került a Ház elé – emlékeztette a minisztert a HVG munkatársa. A hetilap legfrissebb számában olvasható Trócsányi László válasza, illetve a miniszter véleménye Handó Tünde és az OBT konfliktusáról, a magyar jogalkotást ért külföldi kritikáról, a menekültstátusz de facto eltörléséről, és az alaptörvény tervezett felülvizsgálatáról.

Olvassa el a teljes interjút a csütörtökön megjelenő HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Megjött a Downton Abbey film trailere, és egészen csodálatos

Megjött a Downton Abbey film trailere, és egészen csodálatos

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Dinoszaurusztól az eredeti Micimackó-térképig: ezekért fizettek milliókat az idén

Dinoszaurusztól az eredeti Micimackó-térképig: ezekért fizettek milliókat az idén