szerző:
hvg.hu

Forró téma a mai kormányinfón a Magyarországon bujkáló Nikola Gruevszkii volt macedón miniszterelnök ügye, aki menekültstátusz iránti kérelmet nyújtott be, miután hazájában most kellett volna két évre börtönbe vonulnia. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint ez jogi kérdés, a Fidesz viszont már lényegében megelőlegezte a döntést: a párt szerint olyan politikus kért menedéket, akit egy baloldali kormány – amely mögött Soros György befolyása nyilvánvalóan kimutatható – e pillanatban üldöz és fenyeget. Mit mond Gulyás Gergely? Kövesse velünk.

1 2
Sorrend megfordítása

Jövő héten újra kormányülés

A kormányszóvivői tájékoztatónak vége, jövő héten újra jövünk.

Paks: "lehet más a határidő?"

Azt reméljük, hogy a beruházás „véghatárideje” tartható lesz, és azon vagyunk, hogy időben elinduljon a termelés Pakson – mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, amit LMP feszegetett a beruházás jelentős, akár többéves csúszásával kapcsolatban.

Vissza Gruevszkihez

Az ATV azt kérdezi, honnan tudják, hogy üldözi a kormány Gruevszkit? A kormány és a pártpolitikus nyilatkozati lehetőségei eltérnek egymástól – kommentálta Hidvégi Balázs kemény nyilatkozatát. A kommunikációs igazgató a Gruevszki-ügybe belekeverte Sorost.

Nem mondja meg, Hidvégi kivel egyeztetett a nyilatkozat előtt. Az eljárás eredményeképp fog eldőlni, hogy illegális migráns-e Gruevszki. A két ország között van kiadatási egyezmény.

Gulyás emlékei szerint néhány hónap alatt bírálják el a kiadatásra vonatkozó kérelmeket. Arra, hogy visszaviszik-e a tranzitzónába, Gulyás azt mondta, Budapesten tudják garantálni a volt miniszterelnök biztonságát. Arról szerinte neki nem kell tudnia, hol tölti az éjszakát a volt miniszterelnök.

A macedón kormányfő szerint a magyar belügyminiszter kereste meg őket a kiadatási kérelem előtt, Gulyás ezt nem így tudja – válaszolja az Euronews kérdésére.

Nem szabályos LTP-szerződések

A pénzügyminiszter az atv-nek nyilatkozott arról, hogy igen sok lakástakarék-pénztári szerződést kötöttek „talán nem szabályos vagy nem tisztességes módon”. Varga Mihály azt mondta: az utolsó 48 órában kötött "last minute" lakástakarék-szerződéseket felülvizsgálata nem a Pénzügyminisztérium hatásköre, hanem a pénzügyi felügyeleté. Gulyás Gergelyt is kérdezték erről. A miniszter azt mondta, hogy a kormánynak vannak információi arról, hogy a megadott határidő után is kötöttek lakástakarék-pénztári szerződéseket.

Olcsó marad a műanyag zacskó

Nem nyerte el a kormány tetszését a műanyag zacskók árának emelése – mondta Gulyás. Míg nem kötelező, addig nem emelik a díjat.

Nem hagyják magukra a nyugdíjasokat

Pontos elszámolás, hosszú barátság – ez a miniszterelnök elve, ha eltér az infláció a tervezettől, korrigálják a nyugdíjakat. A nyugdíjasok Erzsébet-utalványáról egyelőre nincs döntés. Az újságíró szerint sietni kéne a döntéssel, hiszen karácsonykor leterhelt a posta. Gulyás megköszönte a figyelmeztetést.

A cafetériaszabályokon nem változtat. Gulyás nem kap cafetériát, így nem tudja, hogy sportbelépőre felhasználható-e a tárcánál a cafetéria.

Nem illegálisan jött Gruevszki

Gulyás szerint nem illegálisan jött Gruevszki, van olyan jogi megoldás, hogy a magyar állam segítsége nélkül is be lehet jogszerűen jutni. De részleteket továbbra sem akar elárulni.

A külügyminisztériumot azonnal tájékoztatta a nagykövetség a kérvényről. A menekültügyi hatóság döntött arról, hogy Budapesten hallgassák meg, ami Gulyás szerint helyes.

Megfelelő biztosnági protokoll szerint járnak el a hatóságok Gruevszki védelmével kapcsolatban. Biztosított, hogy ne hagyja el az országot. Sokszor hallgattak meg menedékkérőket Budapesten, például a kisérő nélküli kiskorúak esetében.

A család mozgását nem korlátozták – mondta arra, hogy Gruevszki egyedül jött-e.

Tényleg fenyegetik, vagy a börtön elől szökik?

Az RTL Klub visszatér a macedón miniszterelnök ide vezető útjára: nem biztonságos hely a külképviselet, hogy nem ott hallgatták meg? Miért Budapesten hallgatták meg? Gulyás erre azt mondja, a saját fenyegetettségével kapcsolatban olyan nyilatkozatot tett a volt macedón miniszterelnök, ami miatt nem tranzitzónában hallgatták meg – válaszolta a miniszter, aki szerint különösen indokolt volt ez az eljárás.

A következő kérdés arról szól, hogy meggyőződtek-e arról, hogy tényleg fenyegették-e Gruevszkit vagy csak a börtön elől menekült, mire Gulyás azt mondta, ez egy olyan részlet, amire a menekültügyi hatóság határozata válaszolhat.

Arról nem árult el részletet, hogy a magyar állam segített-e Budapestre jönni, csak azt ismételte meg, Macedónia elhagyásához nem adtak segítséget. Az eljárás részletei nem nyilvánosak – zárta rövidre az utat firtató további kérdéseket.

Kicsit pihen Gulyás

Veszprémi ügyekről kérdezi a Mediaworks.

Soros bosszúja az orbános plakát

Nyilvánvaló, hogy Soros bosszújáról van szó – ezt Gulyás Gergely már arra mondta, hogy ma délután Orbán Viktor felcsúti házához érkezik Guy Verhofstadt mozgó plakátkampánya. A plakátra az európai liberális azt írták: kezdetben csak a pénzünkre utazott, most Európa egysége a tét.

1 2

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA

Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány