szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A civil szervezet azt szeretné elérni, hogy a kormányzat új lakáspolitikával, ne pedig kilakoltatással akarja megoldani a lakhatási problémát.

Idén is október 15-én indul és április 30-ig tart a kilakoltatási moratórium, így ebben az időszakban szinte senkit nem lehet az utcára tenni. A Város Mindenkié (AVM) közleményben emlékeztet, hogy bár a moratóriumot a már folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, de nem vonatkozik az önkényes lakásfoglalókra: a civil szervezet szerint tavaly többször is előfordult, hogy jogcím nélkülivé vált lakáshasználókat önkényesnek nyilvánítottak, és ki akartak lakoltatni.

A szervezet hangsúlyozza, a kilakoltatás egy folyamat eredménye, ahhoz, hogy a kilakoltatások száma csökkenjen, olyan lakáspolitikára lenne szükség, amely mindenki számára megfizethetővé teszi a lakhatást, és megelőzi a családok eladósodását. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai alapján 2018. április 30. és szeptember 1. között 2405 kilakoltatás történt, ami valamivel kevesebb, mint 2017 hasonló időszakában, de a statisztikában nem szerepelnek azok a kilakoltatások, amelyek albérletekből, végrehajtási eljárás nélkül történnek.

A Város Mindenkié 2018 elején törvénymódosítási kampányt indított annak érdekében, hogy soha többé ne lehessen gyerekes családokat elhelyezés nélkül kilakoltatni. A kormányzat azonban nem volt hajlandó tárgyalni az AVM és az ellenzéki pártok közös tövényjavaslatáról, így azt ismét be fogják nyújtani a parlamentnek. A kezdeményezés támogatására petíciót is indított a szervezet, amelyet már több mint 5000 ember írt alá. Az AVM az Utcajogásszal együttműködésben összeállított egy kilakoltatási kisokost is, amely egyszerű, közérthető nyelven informálja az érintetteket a kilakoltatás folyamatáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata

Nem fekete-fehér történet: a szereplők bőrszíne miatt került össztűz alá a Netflix sikersorozata