szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MTVA székház elé Hadházy Ákos volt LMP-s társelnök hirdetett tüntetést. Olyan kevesen vannak, hogy az "Orbán takarodjnak" sem volt ereje.

Cikkünk frissül

Nem túl nagy a lelkesedés az MTVA székház elé szervezett tüntetésen, néhány százan vannak, a helyszínt nagyjából 60 rendőr biztosítja. Szabad médiát, demokráciát követelnek az emberek, de felhangzott a "szabadegyetem" is.

Nagy Navarro Balázs beszéde a helyszínről:

A tüntetésen elkaptuk Dömsödi Gábor korábbi újságírót, Pásztó volt polgármesterét.

A tévészékház előtt évekkel ezelőtt éhségsztrájkoló Nagy Navarro Balázs főszervező azzal kezd, megpróbálnak bejutni a székházba, hogy átadhassák a petíciójukat. Az MTVA szerinte hazugsággyár. "Ma nem megyünk haza" - jelentette be örömhírként Nagy Navarro. Nem kell a messiásra várni - mondja, de közben elrontja az egyik "messiás" nevét, Márki-Zay Péterét. Kunigunda hőseinek tartja azokat, akik 2011. decemberétől éhségsztrájkoltak vagy tüntettek az épület előtt, megtapsoltatta őket.

©

"Adják vissza a szabadságunkat" - követeli, mire megélénkül a tömeg. Skandálják, hogy nem hagyják a tévét és a rádiót, illetve azt sem, hogy a kormány eltiporja a szabad sajtót. "Meztelen a király" - utal Orbánra, de a poén nem ül, vagy csak nem tetszett senkinek. Hosszan sorolja a médiaváltozásokat, a konglomerátum létrejöttét, Schmidt Máriára, Mészáros Lőrincre kezdenek sípolni, de jellemzően csöndben hallgatják.

A mai tüntetést nemzetstratégiainak nyilvánította.

A helyszínen közben az arra járóknak piros lapot osztogatnak, amit a tüntetés 20. percében felmutattak a kormánynak, hogy

ki vagytok állítva, takarodjatok

Olyan kevesen vannak, hogy még egy rendes skandálásra sem futja, pedig ezt más ellenzéki tüntetésen sokkal hangosabban ismétlik.

©

Sorolja a hírhamisításokat és hírhamisítókat, de azért ezek már a nevek emlegetésével sem mindenkinek ugranak be kapásból. Most Papp Dániel vezérigazgató kapott piros lapot, aki annak idején meghamisított egy tudósítást. Második nekifutásra a "meztelen Orbán"-ra jobban vevők, kicsit skandálnak.

Nagy Navarro fél órát beszélt, ami ilyen hidegben kicsit azért hosszú volt. Dömsödi Gábornak adja most át a szót. A néhány száz fős tömeget is soknak tartja. Azt mondta, a tévéből akart nyudgíjba menni, a Kunigunda utcában vett lakást. Azzal nyit, hogy a köztévé nem számolt be arról, hogy Hadházy Ákos aláírást gyűjt, ezért akarnak petíciót átadni. Nagy Navarro után ő is elmesélte, hogyan hozták a létre a médiakonglomerátumot, de annak kezdenek tapsolni, hogy lassan fejezze be. Tett egy szexista utalást, hogy "egy csinos rendőrnő" videózza a tömeget, mire elkezdtek fújolni.

©

Dömsödi azt mondta, új ellenzék kell, amire semmilyen reagálás nem érkezett. A végére marad egy átírt Rajkos poén, "szegény Viktor ha demokrata lenne, hogy elzavarná saját magát." Helyre kell hozni a jogállamiságot, ehhez csatalkozni kell az Európai Ügyészséghez és normális közmédiára van szükség.

Piros lapozás után egy újabb akció: Nagy Navarro felemelteti a kezeket, hogy fogják meg egymásét.

©

Gulyás Balázs a színpadon - Nagy Navarro mindenkit úgy vezet fel, hagyják őket is szóhoz jutni, miközben túlbeszéli a tüntetést -, aki kapásból felmutattatja a piros lapot az MTVA-s operatőrnek, aki az épületből dolgozik. "Gyertek ki" - skandálják, de nem jönnek. Gulyás szerint másra nem is lehetett számítani. Az MTVA-t "hazugságtermelő szövetkezetnek" nevezi, azon lamentál, a közmédiások tudják-e, hogy mit tesznek. "Ahol hírhamisítás, lejáratás van, az nem sajtó, hanem propagandagyár."

Nagy Navarro részletesen elmeséli, hogyan lehet bepanaszolni a közmédia műsorait, majd Herczeg Zoltán divattervező, civil aktivista állt ki a színpadra. Azzal jön, Orbán milyen rossz mintát hozott otthonról gyerekkoráról, "de hogy lehet az, hogy egy ember a saját nyomorult gyerekkorát a nemzeten bosszulja meg." Hogyan hagyhatjuk, hogy kettős valóság legyen Magyarországon? - folytatja. Közmédiában kettészakadt az ország és a valóság. Nem érti, mire jó az "ordenáré nagy átverés, manipuláció". Azt érti, hogy miért jó "a folyamatosan szeretetre éhes kisgömböcnek és pereputtyának." Orbánt többször is "sérült, rémült" kisgyereknek nevezi, akit 300 ezres tüntetéssel lehetne elkergetni.

"Tenyérrel vagy baltával, jó szóval vagy kaszával simogassuk meg a kisfiút?" - teszi fel a kérdést.

©

Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője arról beszél, a közvélemény erősebb a kormánynál, ezért uralják a médiát. Orbán rákosista propagandát épít - mondja. Egyet kér Orbántól: ismerjék el a választási eredményt, egyharmadnyi műsoridő járjon az ellenzéknek, az Európai Ügyészséghez csatlakozásnak. Szerinte most is magángépen szivaroznak Habonnyal, de mégis ők azok, akik félnek, menekülnek a független sajtó elől. Ez nem közmédia, színtiszta propaganda - zárja beszédét.

Több mint egy óra múlva került a színpadra Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, aki szerint azért van ennyire kint az MTVA székháza, hogy ne jöjjenek tüntetni. A rendszer lényege a lopás - mondta, hogy lehet, hogy ezt engedjük? Szerinte az MTVA-nál van a rendszer egyik lényege - a másik az ügyészség -, tartóoszlopa. A kormánypropaganda maga a korrupció. Propagandahadjáratra van pénz, kórházba ágyra nincs - hergeli a tömeget. A Fidesz-kormány olyan, mint a rák. Azt lehet gyógyítani, de nem elég tünetileg. Két áttét van, az agyi áttét, a propaganda, illetve a másik Polt Péter - folytatja a hasonlatot. Hadházy beszéde alatt "ébredt fel" a tömeg, diktátorozni kezdett.

©

Az ügyészséget elintézik, vissza kell venni a közmédiát - mondja, miközben rendőrsorfal sorakozott föl az MTVA székház bejárata elé. Hadházy még most is emlegeti, hogy a választást a Fidesz elcsalta. Ha nem veszik vissza a közmédiát, a következőket is elcsalják. "Ők 100 milliárdból mondhatják a hülyeséget, mi meg néhány helyen beszélhetünk a teendőkről." Nem könnyű visszavenni a "nehézfegyvert", de meg lehet oldani. Ha 1 millióan lennének a tüntetésen, be tudnának menni, de így, hogy pár százan vannak, csak ő fog tudni bemenni.

©

Közérdekű hirdetésekben gondolkodik, azt szerinte le kell adnia a közmédiának. Nem hagyják abba - ígéri Hadházy. Petíciót visz be, amiben az lesz, hogy tévénéhők, hírfogyasztók követeljük a propaganda szabályozását. A hírhamisításért felelős vezetők eltávolítását követelik és azt, hogy a közmédia számoljon be a fontos hírekről.

Most próbálják átadni a petíciót, de csak Hadházy Ákost engedték be, Nagy Navarrot nem. A tömeg szabad sajtót követel. Nagy Navarro felszólította az ellnzéke, hogy bojkottálják a közmédiát két hétig.

Hadházy beszéde és akciója:

Hadházy pár perc után kijött, egy sajtófőnök vette át a petícióját. Egy kamerába felolvashatta a szöveget, de nem ígérték, hogy be is kerül adásba - mondja, mire nevetni kezd a tömeg. Mondta, járt már így. Megkérdezte volna a szerkesztőket, miért fél percet ért csak a tegnapi tüntetés, miért hamisítják a híreket, de nem mutatták meg neki a szerkesztők szobáját. Lehet, hogy egyszer eljön és megkérdezi  tőlük, hogy meggyőződésből vagy pénzért teszik mindezt.

A tüntetésnek öt előtt kicsivel lett vége, néhányan itt maradnak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Meg sem kottyan a 330 km/h-s tempó a McLaren 720S-nek az Autobahnon

Meg sem kottyan a 330 km/h-s tempó a McLaren 720S-nek az Autobahnon

Tétnél lett a nedves út egyik áldozata egy Ford Mustang

Tétnél lett a nedves út egyik áldozata egy Ford Mustang

Patthelyzetben a Bónusz Brigád partnerei: várnak a pénzre, de szolgáltatniuk kell

Patthelyzetben a Bónusz Brigád partnerei: várnak a pénzre, de szolgáltatniuk kell