szerző:
hvg.hu

Felmérést közölt az Idea Intézet, a Jobbik is veszített támogatóiból.

Az Idea Intézet november 30-a és december 3-a között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a jelenleg frakcióval bíró pártok közül

  • a Fidesz-KDNP és a Jobbik támogatottsága csökkent,
  • az MSZP, a DK és a Momentum támogatottsága nőtt.
  • A képviselőcsoporttal bíró LMP támogatottsága változatlan,
  • a Párbeszéd december elejére a biztos szavazó pártválasztók körében elkötelezettebb támogatókat tudhatott magáénak.

A felmérés alapján az október végi 37 százalékoshoz képest a Fidesz-KDNP-vel a teljes felnőtt népesség 34 százaléka szimpatizál, ez az arány a Jobbik esetében 11 százalékról december elejére 8 százalékra esett vissza. Az előző hónaphoz képest az MSZP-t és a DK-t egyaránt valamivel többen támogatták, mint az előző hónapban. A szocialisták 5-ről 7-re, a DK 5-ről 6 százalékra növelte támogatottságát a teljes népesség körében.

A további pártokat tekintve a teljes népesség körében az LMP 2 százalékon állt november végén, december elején is. A Párbeszéd szintén a korábbi 1 százalékon, akárcsak a Mi Hazánk Mozgalom. Javított viszont a Momentum, december elejére a teljes népesség 3 százalékának támogatását tudhatta magáénak. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt esetében ez az arány az előző hónaphoz hasonlóan ismét 3 százalék.

A Fidesz-KDNP-re a biztos szavazó pártválasztók körének 55 százaléka után december elején 51 százaléka szavazna, a Jobbikra az előző hónapi mérés 18 százaléka után december elején 12 százalék. A felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztók 10 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, 3 százaléka az LMP-t támogatná. A Párbeszéd és a Mi Hazánk listájára a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka, a Momentumra immáron 5, míg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listájára a biztos szavazó pártválasztóknak ismét a 4 százaléka szavazna.

 

©

*

Az Idea Intézet a kutatás adatait 2018. november 30. és december 3. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

Elege lett, távozott a Honvédkórházból a koraszülött intenzív osztály vezetője

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Az egész országot beboríthatja a hó

Az egész országot beboríthatja a hó

Budapest az európai sportfőváros, el is megy rá 200 millió forint

Budapest az európai sportfőváros, el is megy rá 200 millió forint

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester