szerző:
Hann Endre
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Először előzte meg a Momentum az LMP-t – állapítja meg a HVG számára készített legutóbbi Medián-elemzés.

©

A korábbi, szeptemberi felmérés kimutatta, hogy a kormánypárt a tavaszi választást követő szárnyalás után valamelyest visszaesett, jó pár szavazója elbizonytalanodott, és mindent egybevetve a teljes szavazókorú népesség körében 4 százalékponttal kevesebb támogatója volt, mint májusban.

Októberre azonban a helyzet ismét jelentősen változott: a Fidesz nemcsak ledolgozta a veszteségét, hanem újabb támogatókat tudott maga mellé állítani, és így most még annál is többen szavaznának rá, mint ahányan a tavaszi választás után állították ezt.

Ezzel szemben – egyetlen kivétellel – minden ellenzéki párt szavazótábora csökkent (vagy legfeljebb változatlan maradt) szeptember óta. A kivétel a Momentum, amely hajszálnyival erősödött, és ezzel – a Medián felméréseinek történetében először – megelőzi az LMP-t.

A sima szavazatarányon túl több további adat is a Fidesz fölényét mutatja.

Először is az, hogy a kormánypárt szimpatizánsainak 67 százaléka mondja magát biztos szavazónak, az ellenzéki pártok támogatói körében ez az arány szignifikánsan kisebb, 63 százalékos.

Az utóbbi összevont adat persze elfedi a jelentős különbségeket:

a leginkább elkötelezett a DK tábora, a középmezőnyben van az MSZP és a Jobbik, míg a kisebb pártok, a Momentum, az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt támogatóinak jelenleg csak kevesebb mint a fele tűnik mozgósíthatónak.

©

Ráadásul minden ellenzéki pártnak bőven kijut az ellenszenvből, a válaszadók több mint fele állítja, hogy egyikre vagy másikra biztosan nem szavazna. Maguknak az ellenzéki szavazóknak a többsége sem túl nyitott a többi ellenzéki párt irányába: minden második elutasítja a rivális ellenzéki pártok többségét vagy mindegyikét. Ugyanakkor elég számottevő azok aránya is, akik nem ragaszkodnának tűzön-vízen át a most választott pártjukhoz.

©

Az ellenzéki szavazók bő harmada (35 százalék) azt mondta, hogy „ha lenne olyan párt, amelyik jobban megfelel az elvárásainak”, arra szavazna, miközben kevesebb mint kétharmaduk szavazna „egészen biztosan” arra a pártra, amelyet a kérdőíves interjú során megjelölt. A kis pártok esetében a leggyengébb a kötődés. A Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd szavazóinak több mint háromnegyede, a momentumosok négytizede nyitott lenne másik, megfelelőbb párt iránt. De ma már a korábban nagyon is lojális jobbikosok 38, a DK-sok 28 és az MSZP-szavazók 24 százaléka is elcsábítható lenne.

Ami a vezető politikusok népszerűségét illeti, abban is hasonlóan alakulnak az erőviszonyok. A lista felső régiójában csupa fideszes vagy a Fidesz által pozícióba állított személy található, közülük Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester még népszerűbb is lett, mint egy hónapja volt. Az ellenzékiek közül – nem először – egyedül Karácsony Gergely Párbeszéd-vezető, zuglói polgármester került a legkedveltebb tíz politikus közé.

Ő annak köszönheti ezt, hogy a Fidesz- és a Jobbik-szavazók bő egyötöde is szívesen látná „fontos politikai szerepben”. Karácsony korábban gyakran fej fej mellett állt a népszerűségi listán Szél Bernadett-tel, de az utóbbinak most, immár pártonkívüliként, csak 23 pontos a tetszési indexe.

A másik korábbi LMP-társelnök, Hadházy Ákos 28 százalékot kapott, és ezzel a parlamentben függetlenként dolgozó mindkét korábbi LMP-s vezető jobban áll, mint utódjuk, Keresztes László Lóránt jelenlegi társelnök. Őt csak a szavazókorú népesség 42 százaléka ismeri, és mindössze a 14 százalékuk tartja fontos politikai szerepre alkalmasnak (Demeter Mártát csak az októberi Medián-felmérés után választották meg társelnöknek).

A függetlenek általában sem szerepelnek rosszul. Gémesi György gödöllői polgármester például 24 pontos országos népszerűségével nagyjából a lista középmezőnyébe kerülne. Márky-Zay Pétert a népesség növekvő aránya, 73 százaléka ismeri. Ez talán azzal is magyarázható, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester hangos konfliktusokat is vállal, és ha emiatt a múlt hónapban 6 százalékponttal csökkent is a támogatottsága, a jelenlegi 32 százalékkal még mindig a kedveltebb politikusok közé tartozik.

Módszertan
A felmérést 2018. október 12–17. között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2–5 százalék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját

Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Megnézték, milyen gyakran rögzítik a felhasználók adatait az ingyenes alkalmazások – az eredménytől ön is meg fog ijedni

Megnézték, milyen gyakran rögzítik a felhasználók adatait az ingyenes alkalmazások – az eredménytől ön is meg fog ijedni

A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

3,2 milliót adott bélyeggyűjtőknek Kövér László

3,2 milliót adott bélyeggyűjtőknek Kövér László

NYT: Kínai hackerek lopták el a Marriott vendégeinek adatait

NYT: Kínai hackerek lopták el a Marriott vendégeinek adatait