szerző:
hvg.hu

A Párbeszéd politikusának nincs ellenére, hogy kitiltsák az autókat a belvárosból, de szerinte ehhez idő kell.

Interjút adott a Magyar Hangnak a főpolgármesteri posztra pályázó Karácsony Gergely. Amikor a visszalépésről kérdezték, a Párbeszéd politikusa kitérően válaszolt.

Az előválasztás második fordulójában – amikor az első kör győztese Puzsér Róberttel is megmérkőzik – már van egy ötvenezres legitimációs küszöb. Ha nem mennek el ennyien, de a voksolók többsége Puzsér Róbertet támogatná, akkor ön visszalépne a publicista javára?

– hangzott a kérdés, amelyre Karácsony először csak annyit mondott:

Nehezen tudom elképzelni, hogy az előválasztás győztese ne gondolná joggal, hogy a többieknek vissza kell lépniük a javára.

Amikor az újságíró visszakérdezett, hogy akkor visszalépne-e vagy sem, a politikus azt mondta, szerinte nem mindegy, hogy 5 ezer vagy 45 ezer ember megy el szavazni, de azt nehezen tudja elképzelni, hogy az előválasztás után fennmaradjon a rivalizálás az ellenzéki oldalon.

Nagyon fontos az az elv, hogy egy az egy ellen induljon, ezt szerencsére egyre többen így gondolják

– fogalmazott Karácsony, aki szerint viszont egyáltalán nem mindegy, ki az az egy, de éppen az előválasztás lesz a garancia arra, hogy olyan ember legyen Tarlós István kihívója, akit a budapestiek támogatnak.

Karácsony egyetért Puzsér Sétáló Budapest elnevezésű programjával, de szerinte a kérdés ennél összetettebb, ezért ő inkább „emberi léptékű várost” szeretne. Úgy látja, Budapest legnagyobb problémája városszerkezeti szempontból az, hogy van történelmi belvárosa és egy kertvárosi része is, de a kettő között nincsenek érdemi városközpontok. Emiatt az embereknek sokat kell utazniuk, ha például a kertvárosból el szeretnének jutni egy színházba. Karácsony szerint a helyi városközpontok kialakítását és a tömegközlekedést egyszerre kell fejleszteni.

A politikus leszögezte: nincs ellenére, hogy kitiltsák az autókat a belvárosból, de nem mindegy, milyen fejlesztések mellett, és az is fontos, mindezt hogyan kommunikálják választókkal. Karácsony azt mindenképpen szeretné elérni, hogy rövid időn belül a felére csökkenjen a belvárosi autóforgalom.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Ilyen a jóárasított 6x6-os monstrum Mercedes

Ilyen a jóárasított 6x6-os monstrum Mercedes

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

Vajna Tímea az Instagramon üzent elhunyt férjének

Antonio Banderas is búcsúzik Andy Vajnától

Antonio Banderas is búcsúzik Andy Vajnától