szerző:
hvg.hu

Az EP megvitatta, mi történt 2018 szeptembere, a Sargentini-jelentés elfogadása óta. A többség szerint csak rosszabb lett a helyzet.

2018 szeptemberében szavazta meg az Európai Parlament a Sargentini-jelentést, azaz egyetértett azzal, hogy az EU alapértékeit komoly veszély fenyegeti Magyarországon. A kormány szerint mindez Soros György mesterkedése, Brüsszel és Strasbourg azért bünteti az Orbán-kormányt, mert az nem akarja engedni a migránsok korlátlan beteleptését. Itt hangoztt el az azóta klasszikussá vált mondat Orbán szájából: „mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”. Most újra összeült a EP, hogy áttekintse, mi történt a jelentés elfogadása óta, de ezúttal nem volt remény újabb Orbán-klasszikus születésére, mert Magyarország nem képviselteti magát ezen a vitán, ugyanis az csak egyszerű EP-választási színjáték Orbán értelmezése szerint. Az EUobserver szerint most az a kérdés, a vita után aktívabb lesz-e a tagországi kormányfőket, minisztereket tömörítő Európai Tanács, amely sokkal csendesebb Magyarország ügyében, mint az Európai Bizottság vagy a Parlament. A helyzet pedig szeptember óta csak rosszabb lett.
A vita főbb megállapításai:
-A kormánypárti vagy Orbánnal szimpatizáló képviselők a szokásos érveiket vették elő: EP-választási vita zajlik, Magyarországot büntetni akarja Brüsszel, mert nem hajlandó bevándorláspárti lenni, a Magyarország elleni vádak hazugságok.
-Frans Timmermans EB-alelnök szerint az Európai Bizottság konkrét ügyekben konkrét kérdéseket tett fel, ezekre várja a választ. Az Európai Tanácsnak is lépnie kellene a 7-es cikkely szerinti eljárásban, ahogy az  annak rendje szerint következik.
-Judith Sargentini és több más képviselő is arról beszélt, a helyzet roszabb lett a jelentés elfogadása óta, a magyar kormány pedig azóta nem kommunikál, nem áll ki vitákra.
-Erős kijelentések is elhangzottak: "Magyarország látszatdemokrácia" (Josef Weidenholzer), "Magyarország Európa siralomháza lett" (Szanyi Tibor), "Senkit nem érdekli a maga szerencsétlenkedése!" (Morvai Krisztina Judith Sargentininek), "Ennek a (azaz az Orbán-)politikának nincs helye az EU-ban" (Nidermüller Péter), "Ez a vita a magyarságunkat akarja megbélyegezni" (Tőkés László)
A részletes tudósítást alant olvashatják:
1 2
Sorrend megfordítása

Ezzel lezárul a vita

Az EP áttér a következő napirendi pontra, lezárjuk percről percre tudósításunkat.

Timmermans: Aki EU-tag lett, be kell tartsa a szabályokat

Ismét Timmermans beszél, reagál. Akik szerint nincs itt semmi látnivaló, ez csak politikai játszma: konkrét kérdésekre várnak konkrét válaszokat. Ha pedig ezek nem felelnek meg az európai jognak, eljárunk. CEU-ügy: dehogy is nem történt kiköltözés. A kormányzati médiaholding, túlóratörvény és a többi téma kapcsán is konkrét kérdések vannak. A demokráciáról többen úgy beszélnek, mint indokról, ami miatt nem kell betartani az európai szabályokat, ez nem jó. Aki az EU tagja lett, vállalta, hogy betartja-e a szabályokat. Médiafüggetlenség, hatalmi ágak szétválasztása, ezek létező EU-s elvek. Nem a migráció a kérdés, hanem elszámoltatás folyik: senki nem kényszerítette Magyarországot, hogy EU-tag legyen. Az ország sok előnyét látta ennek, de kötelezettségek is vannak. Ezek betartatása folyik most.
©

Tőkés László a nemzetietlen magyar képviselőkről is beszél

Tőkés László: a kikényszerített vita a Sargentini-jelentés egyenes folytatása, ez a vita kampányrendezvény, a magyarságunkat akarja megbélyegezni, a nemzetietlen magyar képviselőkre pedig nem szabad hallgatni.
©

Gál Kinga: A vádak Magyarország ellen hazugságok

Gál Kinga: Niedermüller Péterről a "nyuszika, ha van, ha nincs sapka rajtad" vicc jut az eszébe, az is baj, ha Orbán itt van, vagy nincs itt a Parlamentben. A vádak hazugságok: nem államosították a sajtót, nem üldözték el a CEU-t, ezek csak ürügyek a frusztrált ellenzéknek. Megismétli, az a baj, hogy nem akarunk bevándorlóország lenni. Az elnöknek le kell állítania, mert túllépné a rendelkezésére álló időt.
©

Sokaknak nem tetszik az ET tétlensége

A képviselők megszólalásaiban visszatérő elem, hogy az Európai Tanácsnak most már lépnie kellene a 7-es cikkely szerinti eljárásban.

Niedermüler: Ennek a politikának nincs helye az EU-ban"

Niedermüller Péter: Orbán fél a demokratikus vitától, ezért nem tesz semmit a családját is elérő korrupció ellen. Az EP-ba nem megy el, de Brazíliába vagy Fehérorszországba igen. "Ennek a politikának nincs helye az EU-ban."
©

Szóba kerül a korrupciós index is

Ingeborg Grassle EPP-képviselő is arról beszél, a korrupciós index is magas Magyarországon, ezt nem szabad eltűrni.

Morvai Krisztina: Sargentini hagyja abba a szerencsétlenkedéseit

Morvai Krisztina Sargentinihez címzi szavait. "Senkit nem érdekel most már a maga szerencsétlenkedése, javaslom, keressen magának új témát!" Morvai azt javasolja, foglalkozzon inkább Macron szemkilövetéseivel.
©

Jávor Benedek: Putyin arcvonásai tűnnek fel Orbán rendszerén

Jávor Benedek: Orbán megfutamodott, nem jött el, a kampány részeként láttatja a vitát. Pedig ennél a vitánál nincs fontosabb. Rendszerén feltűnnek Vlagyimir Putyin arcának vonásai. Mi kell még ahhoz, hogy döntés történjen?
©

Szanyi: Európa siralomháza lett Magyarország

Szanyi Tibor
©

A Fidesz frakciója, az EPP képviselője, a lengyel Barbara Kudrycka is támadja Orbánt. Szanyi Tibor: a régi ifjak a mostani földesurakká lettek. Magyarország Európa siralomháza lett. A hatalom fegyveres verőemberei képviselőket ütlegeltek a köztévé épületében. Az ügyészség pedig a képviselőket marasztalja el. "Az egyetlen jó hír, hogy a nemzeti demokratikus ellenállás fokozódik."

1 2

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pár nap múlva lekapcsolják a világ legrégebben üzemelő webkameráját

Pár nap múlva lekapcsolják a világ legrégebben üzemelő webkameráját

Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV

Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV

A brazil elnök szerint civil szervezetek okozzák az erdőtüzeket

A brazil elnök szerint civil szervezetek okozzák az erdőtüzeket

Amerikai demokrata politikusok nyílt levelet írtak az Auróra ügyében

Amerikai demokrata politikusok nyílt levelet írtak az Auróra ügyében

Matteo Salvini keveri a kártyákat Rómában, de senki nem követné a stratégiáját

Matteo Salvini keveri a kártyákat Rómában, de senki nem követné a stratégiáját

Ahol meg tudják óvni a kibontott fákat: Varsóban a gyökeret öntözik

Ahol meg tudják óvni a kibontott fákat: Varsóban a gyökeret öntözik