szerző:
Gergely Márton

A német IG Metall szakszervezet építkezésbe kezdett Magyarországon, és a Vasassal közösen irodát hozott létre Győrött és Kecskeméten. A kétmilliónál több munkavállalót tömörítő szervezet azért küzd, hogy az autógyártásban határokon átívelően nőjenek a juttatások. Wolfgang Lemb hangsúlyozza, hogy nem a német és kelet-európai telephelyek egymás elleni versenyéről van szó, hanem a munkavállalók közötti szolidaritásról. Azt tapasztalják, hogy a nagy német cégek "nem fájlalnák", ha nem lennének jelen Magyarországon.

A HVG hetilap legfrissebb száma részletesen foglalkozik a győri Audi-gyár dolgozóinak sztrájkjával. Alább Wolfgang Lemb német szakszervezeti vezetővel készült lapinterjúnk bővített változatát olvashatják.

hvg.hu: Mit gondolnak a győri Audi-munkások egyhetes sztrájkjáról?

Wolfgang Lemb: A gyárban működő szakszervezet követelései több mint jogosak voltak, pláne ha figyelembe vesszük ottani kollégáink teljesítményét, illetve az Audi németországi és egyéb európai telephelyein alkalmazott bérezését.

hvg.hu: Európa legnagyobb szakszervezete miben segítette a győriek harcát?

W. L.: Mindvégig szolidárisak voltunk a sztrájkolókkal, és ezt számos formában kifejezésre is juttattuk. Az IG Metall bajor szervezetének vezetője (ebben a tartományban van az Audi anyavállalata – a szerk.) a nyilvánosság előtt állt ki egy szolidaritás levéllel a győri dolgozók mellett. Az ingolstadti gyár üzemi tanácsa és a szakszervezetünk vezetői személyes kapcsolataikon keresztül is kifejezték szolidaritásukat.

hvg.hu: Az IG Metall tanácsokkal is ellátja a sztrájkolókat?

W. L.: Hivatalos formában nem, de ha a magyar kollégák tudni szeretnének valamit tőlünk, akkor bármikor megkérdezhetnek minket. A magyar Vasas szakszervezettel közösen felállitott kecskeméti és győri irodáink ajtaja nyitva áll. Ha van rá igény, akkor helyben is támogatjuk a munkavállalók képviselőit.

hvg.hu: Milyen anyagi áldozatot jelent az IG Metall számára a magyar jelenlét?

W. L.: Annyit elmondhatok, hogy

mindkét partnerszervezetnek jelentősebb összegbe kerül az a projekt, amelyet Magyarországon felépítettünk. De mi úgy gondoljuk, megéri a befektetés.

Újfajta transznacionális tevékenységünk részeként igyekszünk megosztani tudásunkat és tapasztalatainkat. Ezen túl segíthetünk összekötni a helyi szakszervezetet az anyacég menedzsmentjével vagy üzemi tanácsával, a konkrét esetben az Audinál, illetve általánosságban az autó- és autóalkatrész-gyártásban határokon átívelően nőjenek a juttatások.

hvg.hu: Anyagi támogatást nyújtottak a Győrben sztrájkolóknak?

W. L.: Dehogy.

Wolfgang Lemb
©

hvg.hu: Jelen vannak Győrben és Kecskeméten, de például Esztergomban nincs irodájuk. Alapfeltétele a segítségnek, hogy az anyacég német legyen?

W. L.: Mi német szakszervezet vagyunk. Amikor a nemzetközi építkezésbe fogtunk, alaposan megvizsgáltuk, melyek a regionális súlypontok, és merre vannak a német cégek. Az egyik legfontosabb segítség, amit nyújtani tudunk, hogy megteremtjük a kapcsolatot az anyavállalat döntéshozói és a helyi érdekképviselet között.

Azt már most látjuk, hogy Debrecenben is lesz közös dolgunk a Vasassal, ahol BMW-gyár épül. Ez ügyben már folytattunk is beszélgetéseket Magyarországon.

hvg.hu: Hogyan reagálnak a nagy német autógyártók, amikor az IG Metall jelenlétével szembesülnek Magyarországon?

W. L.: Mondjuk úgy, hogy a cégek nem fájlalnák a hiányunkat, ha nem lennénk ott Győrben, Kecskeméten és másutt. De legyünk pontosak: nem az IG Metall van jelen Magyarországon, hanem egy, a Vasassal közösen létrehozott képzési és tanácsadó kft.

hvg.hu: A magyar szakszervezetek támogatásával az IG Metall hozzá tud járulni ahhoz, hogy a német autógyárak ne telepítsenek Németországból külföldre még több munkahelyet?

W. L.: Azt ma már mindenki tudja, hogy globális gazdaságunkban milyen szorosan kapcsolódnak egymáshoz a különböző országok telephelyei. Különösen igaz ez Európára. A mi első számú célunk mindig a helyi munkavállalók élet- és munkakörülményeinek a javítása. Nem hagyhatjuk, hogy a telephelyeken dolgozókat egymás ellen kijátsszák. A feladatunk az, hogy a különböző országokban lévő munkahelyek egyaránt biztosítottak legyenek, és a szolidaritás elve szerint támogassuk egymást.

hvg.hu: De fogalmazhatunk úgy, hogy nem fájlalnák, ha a BMW nem építene Debrecenben gyárat?

W. L.: Nekünk eszünkbe sem jut megakadályozni cégek áttelepülését, vagy hátrányos helyzetbe hozni meglévő telephelyeiket. Nem a globalizációval harcolunk.

Azt azonban igenis el akarjuk érni, hogy ne kizárólag a bérdömping jegyében hozzanak létre új gyárakat. A munkakörülmények legyenek mindenütt tisztességesek.

hvg.hu: És Magyarország hogyan áll ebből a szempontból európai összevetésben?

W. L.: Magyarország az egyike azon európai országoknak, amelyek a legolcsóbb bérekkel vonzzák a cégeket. Talán ennél is fontosabb, hogy a magyar kollégák érdekérvényesítő képessége lényegesen korlátozottabb, mint például a németeké. A győri és kecskeméti irodák ezért is foglalkoznak kiemelten azzal, milyen jogai és lehetőségei vannak a magyar szakszervezeteknek és üzemi tanácsoknak. Magyarországon jelentősek a jogi hiányosságok a megfelelő képviselet, az információhoz jutás és a döntésekbe való beleszólás terén. Ezen okokból is kritizáljuk a tavaly decemberben megszavazott úgynevezett rabszolgatörvényt. A jogszabály következményeit elfogadhatatlannak tartjuk.

Európa szempontjából Magyarország egy tesztüzem. Azt látjuk, hogy ha az adott politikai konstellációt kihasználva a hatalom eltörölhet minden létező gátat, akkor annak a szociális jogok is áldozatul esnek. A győri Audi-gyár munkásai ilyen téren nem csak magukért, de egy igazságosabb Európáért is harcoltak.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Újabb nagy ingatlanközvetítős hitelcéget bírságolt meg a jegybank

Újabb nagy ingatlanközvetítős hitelcéget bírságolt meg a jegybank

Felfüggesztették a választási csalással gyanúsított jobbikos mentelmi jogát

Felfüggesztették a választási csalással gyanúsított jobbikos mentelmi jogát

Frissítené androidos telefonját? Most nagyon vigyázzon, átverős programok vannak fent

Frissítené androidos telefonját? Most nagyon vigyázzon, átverős programok vannak fent

A Brexit problémája egy sokatmondó videón

A Brexit problémája egy sokatmondó videón

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Véletlenül annyi vécépapírt rendelt 12 éve egy német város, hogy most fogyott el

Van egy kis problémánk Jázmin hercegnővel az Aladdin új szinkronos előzetesében

Van egy kis problémánk Jázmin hercegnővel az Aladdin új szinkronos előzetesében