szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kunetz Zsombor, a magyar egészségügy élő lelkiismerete egy vidéki kórház példáján mutatja be, milyen, veszélyeztetésnek is beillő helyzeteket szül a létszámhiány, a fizetős betegek becsatornázása és a várólisták rövidítésének felülről érkező nyomása.

Évekig nem mutatott valós képet az állami várólista, mégpedig egyrészt az adminisztratív kötelezettségek, másrészt a professzor urak magánbetegei miatt, kezdi újabb kedélyborzoló cikkét Kunetz Zsombor a 444-en. Másrészt az altatóorvosok terén kialakult létszámhiány miatt a kórházak "kreatív" megoldásokat kell, hogy haszáljanak, épp a várólisták csökkentésének politikai, felülről érkező nyomása miatt. Hiába érkezik valaki életveszélyes állapotban egy BAZ-megyei kórházba az egyik sebészeti osztályra, délután 4 előtt nem juthat be műtőbe a tervezett, el nem halasztható (sokszor a főorvos magánbetegének a) műtéte miatt. Így ők az intenzíven várnak addig. Vagy bizonyos műtétek után osztályos őrzőkbe kerülnek betegek, ahol szintén nincs elég orvos és nővér, illetve eszköz, ami miatt a dolgozük úgy nevezik ezt a jelenséget: orosz rulett.

Nem tudják a fertőző betegeket rendesen elkülöníteni a megnövekedett esetszám miatt, ezért megnőtt a kórházi fertőzések száma. Valamint az is megesik, hogy egy műtőben egyszerre két embert műtenek, ami szakmai nonszensz, veszélyeztetés.

Üres műtő még akad az országban, de személyzetből egyre kevesebb van, vázolja fel az ismerős képet Kunetz. "Így elkezdődik a farsang az egészségügyben, aki van, az éppen annak öltözik, aki nincs, így lesz az urológusból sürgősségi orvos, a kardiológusból altatóorvos... Sokkal inkább ezzel kellene foglalkoznia a miniszternek és az államtitkárának, mint a várólisták adatai között elveszni."

(Nyitóképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorra kerülnek elő a lezárt koporsók Egyiptomban, most megint találtak párat

Sorra kerülnek elő a lezárt koporsók Egyiptomban, most megint találtak párat

Rendőrség: Nem veszélyes a közrendre a színművészeti elfoglalása

Rendőrség: Nem veszélyes a közrendre a színművészeti elfoglalása

Új benzinmotorral és összkerekes dízelként érkezik az Opel Insignia

Új benzinmotorral és összkerekes dízelként érkezik az Opel Insignia