szerző:
-ha
Tetszett a cikk?

A Notre-Dame tűzénél egy pillanatra láthatóvá vált, hogy hol maradt még némi nyoma a normalitásnak. A többség csak figyelt, aggódott, személyes emlékeket elevenített föl, és nem akarta egyből elméleteibe illeszteni az esetet, rögeszméit alátámasztani vele, fölhasználni személyes népszerűségnövelésre, politikai haszonszerzésre. Még a kormánypárti politikusok és orgánumok is visszafogták magukat úgy általában.

No, nem mindegyik. Hoppál Péter kiposztolta, hogy "JE SUIS NOTRE DAME!!!", és megosztotta Szabó Lőrinc Hazám, keresztény Európa című versét. Erős a gyanúm, hogy a volt kulturális államtitkár nem teljesen értette meg a költemény üzenetét, például ezt a strófát:

"Kenyér s jog helyett a szegényt

csitítja karddal, üres éggel

és cinkos lelkiismeretét

avatag és modern mesékkel".

A legótvarabb médiumok sem bírtak magukkal. Az Origo Macronék tehetetlenségén rugózott, és azon, hogy nem állták a teljes felújítás költségét. Igen érdekes megközelítés annak a kormányzatnak fölhánytorgatni a Notre-Dame lepusztulását, amelyik hozzákezd az évtizedek óta elhanyagolt katedrális fölújításához.

A 888 jegyzetírója (a Petőfi-szakértő, az) lázas víziójában az elégő Európa szimbólumaként jelenik meg a lángoló templom, továbbá muszlimozik egy kicsit. A portál ezen kívül válogatást közöl a tűzeset fölött örömködő muzulmánok megnyilvánulásaiból. Hogy ezek perifériális esetek, arról a lap ismételten nem tájékoztatja olvasóit, hanem azt igyekszik mutatni, hogy ez Mohamed követőinek általános véleménye. Pedig csak arról van szó, hogy lelketlen debilek mindenütt vannak, nálunk például az Origóra írnak és a 888-ra.

Meg a Pesti Srácokra. A Fidesz-lap igen nagyot megy mostanság. A hétvégén Nagy Blanka bugyijáról készítettek fotót, amit munkatársuk Pilhál Tamás kamaszos vihogással közzé is tett. Szerintem nem érdemes ezen annyira fönnakadni, szegényke végre látott egy bugyit, persze, hogy el akart dicsekedni az élménnyel. Tegnap este viszont az a Varga-Bíró Tamás – aki korábban arról dalolt, hogy a Zyklon-B gáz hazugság, és hogy elég volt Kohnékból, no, meg szerkesztgette a Kuruc.info Holokamu rovatát; jó is, hogy a Fidesz ma juttatott el közleményt az MTI-nek, hogy "elfogadhatatlan bátorítani az antiszemitizmust", csakhogy el ne felejtsük – szóval Varga-Bíró tette közzé agymenését. Ebben ő is duplafenekűen muszlimozik egy keveset, és a templomtűzből azt olvassa ki, hogy a franciáknak vissza kell térniük a hazafiassághoz. Valószínű is, hogy ez áll a háttérben, és Európa talán legpatriótább nemzetének gyújtószavú szónokot kellett volna hívnia, nem tűzoltót. Az azonban biztos, hogy Varga-Bírónak orvost.

Bár mindegy, hogy mit írnak ezeken a felületeken, a konteókra kondicionált közönség legromlottabb része tudta magától is a megfejtést, mindenféle iránymutatás nélkül. Az összes threadben fölbukkantak azok a hozzászólók, akik megingathatatlanok voltak abbéli hitükben, hogy a tüzet a fundamentalista, muszlim, liberálisok okozták. Ezek a jóemberek akkkor talán azt is meg tudják nekünk mondani, mire gondolhatott Hoppál Péter, amikor leírta, hogy ő a mi asszonyunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!