szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Új Dimenzió Párt (ÚDP) vezetője még a 2014-es választás kampánypénzeivel próbált trükközni. A felvett 149 millióból az ügyészség viszont csak 20 milliónak nem találta nyomát - nem csoda, ha megúszta 300 ezer forintnyi bírsággal.

Sajtóközleményben számolt be kedden a Fővárosi Főügyészség egy parlamenten kívüli párt elnökére kirótt pénzbírságról. A 37 éves férfi a leírás szerint az alapításától, 2014. január 7-étől elnöke volt egy az Államkincstártól 149 millió forint támogatást kapó, a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt végül el nem érő pártnak. A 149 millióból a pártelnök közel 20 millió forinttal nem tudott elszámolni, a hiányt egy külföldi cég nevében kiállított, fiktív számlákkal próbálta igazolni.

A férfi ellen a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A per előkészítő ülésen a férfi beismerte a terhére rótt bűncselekményt, a bíróság pedig jogerősen 300.000,- Ft pénzbüntetésre ítélte.

Bár a Főügyészség közleménye sem a párt, sem a pénzbüntetést kapott elnök nevét nem említette, információink szerint Kovács Szabolcsról, az Új Dimenzió Párt (ÚDP) elnökéről van szó.

Az Új Dimenzió Párt azon kilenc, 2014-ben a semmiből felbukkanva országos listát állító, a százmilliós állami támogatás ellenére a választást alig néhány ezer vokssal záró, parlamentbe nem jutott kis párt egyike, amelyekkel szemben 2015-ben, a kampánytámogatások felhasználására irányuló vizsgálatai nyomán feljelentést tett az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A számviteli és az áfatörvény megsértésén túl az ÁSZ három pártnál – köztük - az Együtt 2014 Párt és az Új Magyarország Párt (ÚMP) mellett az Új Dimenziónál a költségvetési csalás gyanúját is megalapozottnak találta.

Utóbbi két pártnál furcsa összefonódások voltak tetten érhetők: mindkettőt a Zuschlag Jánossal jó kapcsolatot ápoló ex-szocialista Táncsics Péter kőszegi ingatlanjaiban hozták létre (2002-2003-ban Táncsics volt, aki mások mellett Zuschlag János közreműködésével felduzzasztotta az MSZP, illetve ifjúsági szervezete, a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták (Fibisz) Vas megyei szervezeteit), de meglepő azonosságot mutatott a két párt alapszabálya is, és furcsa módon jelölteket is ugyanazon körzetekben tudtak állítani. Az Új Dimenziót vezető Kovács Szabolcs emellett az Új Magyarország Pártnak is elnökségi tagja volt.  

©

Heti Válasz előzőleg egy birtokába jutott levelezés alapján tárta fel a közügyektől eltiltott Zuschlag, illetve Táncsics és az ÚMP-ÚDP kapcsolatát, az ÚMP-ben is vezetőségi tag Kovács Szabolcsról megemlítve, hogy a taglétszám-duzzasztási botrány idején a férfi kőszegszerdahelyi MSZP főalakjaként „motorozott” együtt Táncsiccsal, pár évvel később viszont egy kőszegi ügyben ítélte felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék, egy másikban pedig öt évre eltiltották attól, hogy gazdasági társaság vezető tisztségviselője legyen.

Az Új Dimenzióról és az elnökéről 2014-es választás előtt három héttel a 444.hu is írt. A cikkben Kovács Szabolcs maga is elismerte korábbi kapcsolatát Zuschlag Jánossal, pártja programjáról és terveiről viszont nem sokat tudott mondani, az országos lista vezetőjeként még az őt követő jelöltjeik nevét sem tudta felsorolni. A 49 egyéni jelölttel induló ÚDP végül 2040 szavazatot, a voksok 0,04 százalékát szerezte meg 2014-ben.

Az azóta megszűnt Népszabadság 2015-ös, az ÁSZ vizsgálatainak tapasztalatait összegző cikke szerint az ÚDP az országos lista állításáért járó 149 millió forint közel felét biztosan nem szabályosan költötte el. A kampány ötven napja alatt a párt  például – papíron legalábbis - 46 millió forintot költött benzinre. A pénzből akkori áron 113 ezer liter üzemanyagra futotta (volna), amiből egy átlagos benzines személyautóval 1,5 millió kilométert lehetett (volna) megtenni.

Ez utóbbi fényében Kovácsnak, mondjuk úgy, mázlija, hogy az ügyészség csak 20 millió forint "elköltésébe" tudott belekötni. Így is ő azonban az első olyan kamupárti vezető, akire kampánypénzek elcsalása miatt jogerős büntetést rótt a bíróság.

A 2014-es választáson összesen 18, érdemi politikai- és kampánytevékenységet nem folytató, kamupárt-gyanús szervezet indult és vett fel összesen 3,5 milliárd forintnyi állami támogatást. Az ellenük indult nyomozásokat három év után szépen csendben meg is szüntette ügyészség.

2018-ban 14 párt használta ki a kampánytámogatási kis(nagy)kaput, ők összesen 2,6 milliárd forint közpénzzel maradtak adósak, ennek ellenére a korábbinál is minimálisabb következménnyel számolhatnak: az ÁSZ ugyanis nem vizsgálja az 1 százalék alatti eredményt elért pártokat.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
22 millió forintot lopott ki bankjából a fiókvezető

22 millió forintot lopott ki bankjából a fiókvezető

„Senki sem akarja a független, üzleti alapon működő színházakat ellehetetleníteni”

„Senki sem akarja a független, üzleti alapon működő színházakat ellehetetleníteni”

Lemondott a NASA holdprogramjának igazgatója

Lemondott a NASA holdprogramjának igazgatója

HVG-felmérés: kedvezőtlen hatása lehet az EP-választásnak Magyarországra

HVG-felmérés: kedvezőtlen hatása lehet az EP-választásnak Magyarországra

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

A BKV szerint nem hibázott a sofőr, akinek busza nyitott szerelőnyílással közlekedett

A BKV szerint nem hibázott a sofőr, akinek busza nyitott szerelőnyílással közlekedett