szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra meg kellett vizsgálnia a médiahatóságnak, hogy a Tények Sargentini-jelentés idején született anyaga megfelelt-e a kiegyensúlyozottság elvének. És az NMHH szerint igen, semmi baj nem volt vele.

2018. szeptember 12-én a Sargentini-jelentést elfogadta az Európai Parlament, a TV2 híradója a Tények erről úgy számolt be, hogy Orbán Viktor éltetik Európa-szerte címmel dicsőítő anyagot mutatott be. Ezt Gönczi Gábor úgy vezette fel, hogy "bár elfogadták a ránk nézve nem éppen pozitív jelentést, „a sikert mégis a magyar miniszterelnök érte el”. Az adás előtt órákkal az MSZP eljuttatta a csatornához a jelentés elfogadásához kapcsolódó közleményét, de ez nem jelent meg a hírműsorban, ezért Ujhelyi István panaszt nyújtott be a Médiatanácsnál. A tanács úgy látta, nincs semmi baj, minden a legnagyobb rendben, Ujhelyi neve szerepelt a tudósításban, nem sérült a kiegyensúlyozottság elve. Igaz, Ujhelyi neve negatív kontextusban jelent meg.

Az MSZP ekkor a bírósághoz fordult, amely megsemmisítette a Médiatanács ítéletét. A hatóság erre a Kúriához fordult felülvizsgálatért, amely újbóli eljárásra kötelezte a Médiatanácsot.

Az NMHH most közölte, hogy egyszerűen nincs mit tenni, nem volt baj másodszorra sem a Tények-anyaggal. "A Kúria határozata alapján indult újabb eljárásban a testület azt állapította meg, hogy a TV2 betartotta a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét Tények című műsorában 2018. szeptember 12-én. A hatóság döntése szerint a kiegyensúlyozottságnak az adott műsorszám sorozatában kell megvalósulnia, tekintve, hogy a tájékoztatás egy olyan kiemelt jelentőségű eseményről – a Sargentini-jelentésről – szólt, amely nem mutatható be egyetlen műsorszámban. Az üggyel kapcsolatos vélemények és reakciók sem egyszerre születtek meg, a médiaszolgáltató is folyamatosan, az időbeliség sorrendjében tájékoztatta nézőit az eseményről."

Vagyis egy tudósításba egyszerűen nem fér bele egy ilyen horderejű anyag összefoglalása, így az időbeliség sorrendje vitt mindent – bár nem világos, hogy akkor az MSZP korábban megszületett reakciója miért nem fért bele a komplex ügy feldolgozásába. És nem egy anyagnak, hanem egy témáról szóló anyag sorozatának kell kiegyensúlyozottnak lennie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?