szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sajnos kevés az észérv az EU kihívásairól, mondta el a külügyminiszter az NKE konferenciáján – egy olyan kormány minisztereként, amely minden vele nem egyetértő pártot bevándorláspártiként bélyegez meg, és minden kérdést a bevándorlásra vezet vissza.

Gátolja a versenyt az európai egyesült államok koncepciója, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter az NKE által rendezett konferencián, ezért a magyar kormány nem tudja támogatni. Racionális, észszerű viták kellenének az EU kihívásairól, "probléma azonban, hogy a viták érzelmek által vezéreltté váltak, és mindenkit Európa-ellenesnek bélyegeznek, aki nem a 'mainstreamet' képviseli". Szijjártó nem vitatja, hogy "a partnerek is erős és sikeres Európát akarnak, csak az oda vezető útban nem értenek egyet" – mondja annak a kormánynak a minisztere, amely a vele nem egyetértő európai pártokat egyöntetűen sorosistának és bevándorláspártinak bélyegzi kommunikációjában.

Szijjártó pontokat sorolt fel, amelyek szerinte az erős Európa zálogát jelentik:

  • Engedni kell a versenyt, az adóharmonizáció ötlete, amely felmerült, ez ellen hat – Szijjártó az alacsony magyar adók miatt aggódik, a javaslat értelmében ezeket ugyanis emelni kéne.
  • Csak legális úton lehessen belépni az unióba, a migráció "menedzselése" helyett a megállítására kell törekedni, az EU előtt álló népesedési és munkaerőpiaci kihívásokra pedig nemzeti alapú válaszokat kell adni
  • A következő hétéves költségvetési ciklusról szóló vitában a forrásokat a kelet-európai országoknak az unió ne tekintse adománynak.
  • A következő összetételű Európai Bizottságnak nem politikai testületként kell működnie, és több tiszteletet kell tanúsítania az európai emberek és nemzetek felé
  • Meg kell szüntetni a kettős mércét Európában.

Kérdésre válaszolva elismételte Orbán Viktor szavazatait a csúcsjelöltekről: a jelenlegi jelöltek közül Magyarország nem talál alkalmasat, a választási eredmények után pedig majd meglátják, "kinek lesz ebben szava" – fogalmazott a miniszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Elhunyt a tévétornából jól ismert Bérczi István tornász

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget