szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kampány hajrájában még egyszer bevetette magát a magyar miniszterelnök.

Mindenképpen menjünk el választani, mert a baloldal óriási erőkkel kampányol egész Európában és kétségünk ne legyen, hogy a bevándorláspártiak mind ott lesznek - mondta Orbán Viktor a HírTV-nek adott interjújában.

Az adásból egy rövid részlet már délelőtt felkerült a miniszterelnök honlapjára.

Orbán szerint azért is más ez az EP-választás, mint öt éve, mert 2014-ben még nem uralkodott el a migránsválság. A miniszterelnök gyorsan meg is ismételte: a tét az, hogy a bevándorláspártiak vagy bevándorlást ellenzők kerülnek-e hatalomra. Orbán szerint egyre többen mondják azt Európában, hogy Magyarországnak volt igaza 2015-ben, úgyhogy hazánk  nem égett meg, sőt még oda sem kozmált.

Orbán arról is győzködte a műsorvezetőt, hogy ez a választás még egyáltalán nincs lejátszva, mindegy is, hogy mit mondanak a közvélemény-kutatók.

„Nehogy elhiggye a szirénhangokat, a választást az emberek döntik el. A választás addig nincs megnyerve, amíg az urnát le nem zárják” – mondta.

A műsorban kitértek az osztrák kormányválságra is, amit Orbán szintén a bevándorlásra húzott fel. szerinte fontos jelzés, hogy a Szabadságpárti miniszterek helyére ültetett politikusok első dolga az volt, hogy visszacsinálják a korábbi döntést, amivel jelentősen csökkentették a migránsoknak adható összeget.

„Nyomás van Sebastian Kurz kancelláron, vissza akarják terelni a „bevándorláspártiak akoljába” – fogalmazott Orbán, aki egy ponton kedvenc politikai filozofusának hívta Rocky Balboát.

Orosz befolyás? Ugyan!

És hogy miért igazán fontos az EP-választás eredménye? A kormányfő szerint azért, mert ha a Fidesz megerősödve kerül ki vasárnap, akkor az „megvastagítja a hangját” és nagyobb súllyal tudja képviselni a bevándorlást ellenző erőket az Európai Tanácsban, ami a Bizottság következő elnökéről is dönt. A miniszterelnök utalt arra, hogy a pénzről is szól a választás: Brüsszelben szerinte vannak olyan javaslatok, amik jelentős összeget akarnak elvenni az agrártámogatásokból, tudományos kutatásokra fordítható összegekből, leszakadó térségek támogatásából, cserébe pedig a bevándorlóknak akarják adni. (Arról, hogy valójában miről van szó, ebben a cikkünkben írtunk.)

Kérdésre válaszolva Orbán elmondta, hogy bár egyik ország sem angyal, de hazánkban ma egyáltalán nem az orosz befolyástól, hanem a

Soros-féle beavatkozástól szenvedünk,

amit liberális világmaffiának hívott.

Orbán szerint a liberális világmaffia akar befolyást szerezni
©

Orbán kiemelte, hogy a nyugati országokkal szemben hazánkban sajtóegyensúly van, ötven-ötven százalékban van jelen a liberális és a nemzeti sajtó, míg külföldön ugyanez az arány inkább 85-15 százalék. Ez a kijelentése azért különösen érdekes, mert korábban hangsúlyosan baloldali-liberális médiatúlsúlyról beszélt.

Brüsszeli blablanyelv

Angela Merkel kritikáira reagálva Orbán megvédte a német kancellárt, bár eléggé sajátos módon. Szerinte ugyanis a politikusok legyenek mindig úriemberek, különösen, ha nőkről van szó.

„Merkel erős vezető, sok mindent letett már az asztalra, tiszteletet érdemel, amit meg is meg is fogok neki adni” – tette hozzá.

Sok újdonságot nem hozott az interjú az Európai Néppárt szempontjából sem. A kormányfő itt is csak magát ismételte, amikor azt mondta, bármiféle döntés előtt először meg kell nézni, hogyan szerepel az Európai Néppárt a választáson. Ő egyébként annak drukkol, hogy minél jobban.

Angela Merkel és Joseph Daul
©

A Néppárt problémája szerinte, hogy még mindig többségben vannak azok, akik össze akarják kötni a keresztény-konzervatív emberek sorsát az európai baloldal sorsával, ami kevert Európát és bevándorlást akar, ami „tragikus a mi közösségünk szempontjából”.

Még tovább ment Manfred Weber és Frans Timmermans értékelése alatt, ő ugyanis nem tudná megmondani, hogy mondanivalójuk között mi a tartalmi különbség.

„Ugyanazt mondják brüsszeli blabla nyelven, nem tudom megállapítani, mitől konzervatív jobboldali az egyik és mitől szocialista a másik” – fejtegette Orbán, aki szerint a Néppártnak éppen ezért az a legfontosabb feladata, hogy visszataláljon az emberekhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába a szigorú korlátozások, Szlovéniában nem lassul a járvány terjedése

Hiába a szigorú korlátozások, Szlovéniában nem lassul a járvány terjedése

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup

Három kecskeméti óvodában teljes, négyben csoportos karantént rendeltek el

Három kecskeméti óvodában teljes, négyben csoportos karantént rendeltek el