szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tóth Bertalan listavezetőként lemond a saját mandátumáról, de nem fog automatikusan Ujhelyi István utazni Brüsszelbe. Jávor Benedek viszont biztosan nem lesz EP-képviselő.

Nem mond le az MSZP elnöksége az európai parlamenti választások után - jelentette be a párt sajtótájékoztatóján a hivatalos eredmények bejelentése után. A párt a voksok 6,68 százalékát kapta, és mindössze egy képviselőt küldhet az EP-be.

A sajtótájékoztatón Tóth Bertalan pártelnök megköszönte az aktivistáknak és a szavazatszámlálóknak, valamint a képviselőjelölteknek a munkát, köztük Komjáthy Imrének, aki 10 ezer km-et tett meg a kampánybuszukkal. Tóth gratulált a DK-nak és a Momentumnak, majd hozzátette, hogy "sajnos ezt a választást a Fidesz nyerte meg".

Azt mondta, büszke az MSZP és a Párbeszéd együttműködésére, szerinte ez a településeken is "reményteljes" együttműködést eredményezett, és azt jelentheti, hogy le lehet győzni az önkormányzati választásokon a Fidesz helyi kiskirályait.

Majd közölte, hogy az elnökség úgy döntött, nem mond le, az önkormányzati választásokig a szocialista pártot erősítve és egyben tarva fognak azért küzdeni, hogy minél több településen érjenek el fordulatot.

Azt mondta, nincs bennük harag egyik ellenzéki párt felé sem, nem a széthúzásnak van itt az ideje.

Az MSZP-P listáról az eredmények alapján egy jelölt kerül be az EP-be, arról, hoyg ez ki lesz, jövő szombaton az MSZP választmánya hozza majd meg a döntést. Tóth Bertalan, aki a listavezető volt, azt mondta, ő nem veszi át a mandátumot, de az MSZP választmányára bízza, hogy ki képviselje a pártszövetséget a következő öt évben.

Azt is mondta, a mostani eredmény kudarc, "de nem adjuk fel, küzdeni fogunk egy szabad Magyarországért", mert az országnak "fel kell szabadulnia".

A listán negyedik párbeszédes Jávor Benedek szintén köszönetet mondott az aktivistáknak, és akik a közös listára szavaznak, majd hozzátette, hogy a baloldali és zöld erők megerősödtek Európa-szerte, ezért szerinte Európa megerősödhet, és jó irányba haladhat a következő 5 évben. 

Mesterházy Attila volt pártelnök a hvg.hu-nak azt mondta, korábban arról állapodtak meg, hogy ha a párt nem éri el a két mandátumot, akkor a döntés joga visszakerül a választmányhoz. Így most nem Ujhelyi István jut ki az EP-be, hanem az a szocialista politikus, akit a választmány kiválaszt. De csak szocialista politikus lehet a kiküldött képviselő, Jávor Benedek tehát biztos nem megy az EP-be.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabó Szabolcs a Momentum színeiben indul az előválasztáson

Szabó Szabolcs a Momentum színeiben indul az előválasztáson

Hatgólos előnyt elszórva, hosszabbításban esett ki a magyar férfi kézilabda-válogatott a vb-negyeddöntőben

Hatgólos előnyt elszórva, hosszabbításban esett ki a magyar férfi kézilabda-válogatott a vb-negyeddöntőben

Drónfejlesztő cégben vásárolt tulajdont a 4iG

Drónfejlesztő cégben vásárolt tulajdont a 4iG