szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Augusztus elején csak többhétnyi ködösítés ismerte el az Emmi, hogy az antiszemita szerzőkhöz vonzódó Takaró Mihály valóban részt vesz az új NAT átdolgozásában, de minden másról azt mondta: nem illetékes, és nincs információja. Egy képviselői adatigénylésre most azt is kénytelen volt kiadni, hogy mely háttérintézménye fizeti a nácibarát irodalomtörténészt, aki szerint Kertész Imre nem magyar, Spiró György nem ember, a Nyugat pedig "kis zsidó lapocska".

Júniusban és júliusban szerkesztőségünk több alkalommal telefonon és e-mailben, július közepén az MSZP-s Mesterházy Attila a miniszterhez benyújtott írásbeli kérdésben, a független Szél Bernadett augusztusban pedig közérdekű adatigénylésben próbálta megtudni az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), hogy a tárca vagy mely háttérintézménye foglalkoztatja a nácibarát Takaró Mihályt, akiről július elején írtuk meg, hogy szerepet kapott a készülő nemzeti alaptanterv (NAT) hazafias szempontok szerinti átdolgozásában.

Több mint két hónap alatt sem mi, sem a képviselők nem kaptak választ a kérdésre, a kezdetben még a Horthyért rajongó irodalomtörténész alkalmazásáról is ködösítő Emmi államtitkára két hete csak annyit ismert el, hogy Takaró valóban részt vesz a munkában, és a Hajnal Gabriella miniszteri biztos vezette kerettantervi munkabizottságok tagjaként dolgozik.

Szél Bernadett érdeklődését egyenesen azzal a – legalábbis logikátlanul hangzó – érveléssel szerelte le a minisztérium, hogy a tárca csak a saját vonatkozásában adatkezelő, a miniszter által felügyelt háttérintézményekében nem, vagyis arról, hogy Takaró Mihállyal pontosan mely háttérintézménynek van szerződése, állításuk szerint nincs információjuk.  

Augusztus közepén ezek után a tárca összes szóba jöhető háttérintézményét, a tananyagfejlesztéssel is foglalkozó, a tavaly őszre elkészült NAT kidolgozásában is részfeladatokat vállaló Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézetet (OFI), az alaptantervért felelős miniszteri biztos vezette Klebelsberg Központot (KK) és az Oktatási Hivatalt (OH) is megkerestük a kérdésünkkel, hogy ők alkalmazzák-e Takaró Mihályt – többek között azért, hogy az irodalomtörténész megbízásával kapcsolatos számos kérdésünket kinek tegyük fel, ha egyszer az Emmi nem érzi magát illetékesnek.

Az OFI és a KK rövid időn belül válaszolt: mindketten az Emmihez irányítottak bennünket, az OH azonban többszöri ígérete ellenére azóta sem. Igaz, informálisan megsúgták: ez nem rajtuk múlik, az Emmi blokkolja a választ a „nem baráti” sajtótól érkező megkeresésekre.  

Szél Bernadett közérdekű adatigénylésére viszont – amelyet a tárca első, irreleváns válasza után adott be újra, pontosítva a képviselő – szerdán megérkezett a kiegészítés: ebben pedig az Emmi egyetlen lakonikus mondattal azt írta:

Tájékoztatom, hogy Takaró Mihály úr az Oktatási Hivatallal áll szerződéses jogviszonyban.

Vagyis az OH fizeti ezek szerint azt a havi húszezer híján félmillió forintot, amely az államtitkár korábbi válasza szerint december közepéig jár a Trianoni Szemlét is szerkesztő, Kásler minisztertől idén második kitüntetését kapó egykori pedagógusnak.

©

A foglalkoztatás ténye ugyanakkor továbbra is csak egy apró adalék az irodalomtörténész megbízásával kapcsolatban, az igazán lényeges kérdésekre továbbra sem kaptunk választ a valamennyi háttérintézmény szerint illetékes, de ezt makacsul tagadó minisztériumtól, sem az alap- és kerettantervekért felelős Hajnal Gabriellától. Például, arra, hogy

–          név szerint kik a tagjai az egyes kerettantervi munkabizottságoknak?

–          ki döntötte annak idején, és mi alapján, hogy kiket kérjenek fel, és ki döntött konkrétan arról, hogy Takaró Mihály a magyar nyelv és irodalom kerettanterv kidolgozásában vegyen részt?

–          Milyen minőségben – tagként vagy vezetőként – dolgozik Takaró Mihály a munkabizottságban?

–          részt vesz-e az irodalomtörténész a NAT általános, nem kerettantervi részeinek finomításában?

–          mi a miniszteri biztos véleménye arról, hogy Takaró Mihály személyében olyasvalaki formálja a jövő nemzedéknek szóló magyar nyelv és irodalom kerettantervet, aki antiszemita szerzőkkel szimpatizál, aki szerint a Nyugat „egy kis zsidó lapocska”, aki szerint Kertész Imre nem magyar, Spiró György nehezen nevezhető embernek, és aki szerint Esterházy Péter kultúraromboló, tehát nem kell tanítani?

A jelenleg hatályos, 2013-ban életbe lépett nemzeti alaptantervbe annak idején éppen Takaró Mihály nyomására került be Wass Albert és Nyírő József, valamint a műveikben a zsidók ellen uszító Szabó Dezső és Sinka István is, ami ellen a Magyartanárok Egyesületének tagjai és zsidó szervezetek is élesen tiltakoztak annak idején. Utóbbiak amúgy most sem hagyták szó nélkül az irodalomtörténész megbízását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Tovább titkolózik az Emmi Takaró Mihályról

Egy hónapja igyekezett ködösíteni, egy hete viszont elismerte az Emmi, hogy helytálló volt júliusi értesülésünk, és tényleg részt vesz a nemzeti alaptanterv átdolgozásában a Horthyért és antiszemita szerzőkért rajongó Takaró Mihály. Hiába próbáltunk azonban többet megtudni az irodalomtörténész megbízásáról: az Emmi kerek perec tagadja, hogy köze lenne hozzá, a háttérintézményeire mutogat, azok viszont egybehangzóan a minisztériumra mutogatnak vissza.

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos