Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Újabb vitákat provokáló rész kering a Facebookon Bánhegyi Ferenc Hon- és Népismeret tankönyvéből. A mostani fejezet a régi falusi életmódot tünteti fel elég egyoldalúan idillikus színben. Pintér Sándor sem örülhet, mert azt is megtudjuk belőle, hogy ma milyen nagymértékű a bűnözés.

Sokak kapták fel a fejüket a választható két ötödikes hon- és népismeret tankönyv közül a Bánhegyi Ferenc-féle Apáczai Kiadó által közreadott műben olvasható felszólítás láttán: "Ha nem vagy megkeresztelve, kérdezd meg szüleidet, miért nem kereszteltek meg téged!"

A szerző, akinek történelemkönyveit korábban vissza kellett vonni, a Népszabadság cikke szerint azért, mert rokonszenves figuraként mutatta be Adolf Hitlert, vagy összekapcsolta a Tanácsköztársaság vezetőinek zsidó származását az általuk elrendelt kivégzésekkel, tankönyvében most újabb részletre akadtak, ami a kedélyek borzolására alkalmas.

A tankönyv 12. oldalán az Élet a régi falvakban fejezetet olvashatják a gyerekek. A tankönyv szerint régen becsülete volt a munkának, a gyerekek nem válogattak, nem volt szabad az idősebbekkel feleselni, tudjuk meg. "Az így felnövekvő gyerekek pontosan tudták a szerepüket, a helyüket a falu közösségében." Nem volt jellemző a válás, a családon belüli erőszak,

nem volt olyan nagymértékű a bűnözés, mint ma.

Az emberek, bár szegények voltak, megtanulták a becsületes életet, a rendszeres munkát, s eltűrték az élet mindenféle nehézségét – fogalmaz a könyv.

©

A régi falusi élet idilli ábrázolását legalább is Móricz Zsigmond munkássága után szokás árnyalni, a családon belüli erőszak kérdésében sem hangzik hitelesen az állítás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Halálos balesetet okozott az autópálya-felhajtónál tolató idős sofőr

Halálos balesetet okozott az autópálya-felhajtónál tolató idős sofőr

Szemrebbenés nélkül bemondják a négy-ötszázezres bérigényt a hazai álláskereső diplomások

Szemrebbenés nélkül bemondják a négy-ötszázezres bérigényt a hazai álláskereső diplomások