szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Konok Péter történész, publicista kiakadt. A tankönyvszerző Bánhegyi Ferenc, akinek már vonták vissza botrányos történelemkönyvét.

"Ha nem vagy megkeresztelve, kérdezd meg szüleidet, miért nem kereszteltek meg téged!" – ez a feladat szerepel a Bánhegyi Ferenc által, ötödikeseknek írt hon- és népismereti könyvben. A könyv teljes egészében nincs feltöltve a hivatalos tankönyvkatalógusba, csak bele lehet tekinteni, ám a feladat már ebben a rövid részletben is látszik.
©
Előtte a műrokonságról olvas a gyerek, melynek legelterjedtebb formája a keresztszülőség. Innen adódott a kérdés, a gyerek tudja-e, kik a keresztszülei, illetve ha nincs megkeresztelve, kérdezze meg, miért.
Az állami iskolákban igen szűk lett a tankönyvválaszték, így honismeretiből is csak két könyvet találtunk a jegyzékben. A másikba is belenéztünk, ott a vonatkozó résznél szó sincs arról, a gyerek meg van-e keresztelve, vagy sem.
©
Lehet ez egy ártatlan kérdés is, ám sokak érzékenységét bánthatja. Konok Péter publicista, történész a Facebookon erről azt írta,
ha a gyerekem megkérdezné, hogy miért nincs megkeresztelve, azt válaszolnám, hogy azért, mert nem vagyunk vallásosak. Slussz, ez ilyen egyszerű. Ha ő netán vallásos lesz, és olyan kedve kerekedik, oldja meg magának. Ha nem, hát nem. Ha iskolai feladatként kapná ezt a kérdést, akkor viszont csúnyán káromkodnék, alighanem még Isten nevét is a számra venném, a különféle szentekről nem is beszélve. Ehhez ugyanis az iskolának semmi köze. Meg másnak sem. Se pro, se kontra.
Hitler rokonszeves figura
Bánhegyi könyve nem először kap publicitást: 2015-ben a tiltakozások hatására vissza kellett vonni az általános iskolák ötödik, a hatodik és a hetedik osztályaiból az általa írt történelemkönyvet, amely a Népszabadság akkor írása szerint között rokonszenves figuraként ábrázolta Hitlert, Horthy Miklóst. A nyolcadikosok abból tanultak továbbra is, csak a vitatott részeket átdolgozták.
Az erkölcstankönyveit is sok bírálat érte, abból olyanokat idéztek, hogy "az ember egyik legfőbb erénye a vallásosság", és hogy a „sok befogadott nép szétbomlasztotta az országot”. Egy 2004-es könyvében pedig az szerepelt,
a Tanácsköztársaság kommunista vezető alakjai a zsidóságból kerültek ki, és sok ember halála szárad a lelkükön,

vagy, hogy

a romák Indiából vándoroltak el, és terjedtek el szinte az egész világon; káros előítéletek és saját mentalitásuk miatt szorultak ki a városok-falvak elhanyagolt részeire, ahol jobbára csak tengetik életüket; sok roma gyermek hiányos tudással fejezi be az iskolát, így sajnos, újratermelődik az iskolázatlan, képzetlen roma gyerekek sokasága.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meseország Dúró Dóráé is lehetett volna: egy másik Magyarország meséje

Meseország Dúró Dóráé is lehetett volna: egy másik Magyarország meséje

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

PlayStationön is megjelent a Black Lives Matter

Megtámadták a borsodi időközi országgyűlési választás eredményét

Megtámadták a borsodi időközi országgyűlési választás eredményét