szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Jobbik korábbi alelnöke otthagyta Toroczkai László pártját.

A Jobbikból kizárt egykori alelnök, Volner János a Facebook oldalán jelentette be: a mai nappal kilép a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselői csoportjából. A pártnak soha nem volt tagja, de ezzel befejezte a párt külső támogatását is. Meglátása szerint a Toroczkai László vezette párt soha nem lesz modern, nemzeti elkötelezettségű, professzionálisan működő párt, hiszen

a 10 évvel ezelőtti jobbikos szlogenek (és hibák) változtatás nélküli másolása jelenti a politikacsinálást. Nem lehet a 2006-os és a Gárda-nosztalgiából az idők végezetéig megélni.

Nincs szükség egy, a társadalomra érdemi hatást nem gyakorló rétegpárt fenntartásához, de sok sikert kívánt a továbbiakhoz. Volner elmondása szerint az elmúlt hónapokban egy 150 fősre duzzadt értelmiségi közösséget szervezett, akadémikusokkal, egyetemi professzorokkal, üzletemberekkel. A kört nem nevezte meg, annyit írt ki, "a jövő elkezdődött". Egy jobboldali értelmiségi szervezetet látunk mozgolódni, a Pálinkás József volt MTA-elnök nevével fémjelzett társaságét. Pálinkás nemrég jelentette be, hogy pártot alapít. Megkérdeztük őt, de nem náluk kötött ki Volner János, akit ő csak névről ismer.

Volner Jánost azután zárták ki a Jobbik frakciójából, hogy nyíltan szembement a pártvezetés stratégiájával, és az LMP–Jobbik-együttműködéssel. Volner tavaly ősszel elégedetlenkedett, többek szerint az fájt neki igazán, hogy nem vezethette a Jobbik EP-listáját. A Jobbik nem sokkal korábban szakadt: az elnökválasztáson alulmaradt Toroczkai László és csapata kilépett a pártból, és létrehozta a Mi Hazánk Mozgalmat. Oda igazolt át – ha még frakció szinten is – Volner János, illetve további két jobbikos politikus.

Utána Volner többször szerepelt a kormányoldali médiában, a Jobbikot és volt pártjának ügyeit ekézte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!