Tetszett a cikk?

A Jobbik péntek estébe nyúló frakcióülésén kizárták a képviselőcsoportból a pártot élesen támadó Volner Jánost. További két képviselő távozik vele együtt.

A Jobbik pénteki frakcióülésén kizárták a párt parlamenti képviselőcsoportjából Volner Jánost, a párt alelnökét. A kizárást 17 igen, 4 nem, és 3 érvénytelen vokssal szavazták meg. Volner János maga jelentette ezt be az ülés után. Azt mondja, parlamenti mandátumát megtartja. A döntést követően két másik jobbikos képviselő, Fülöp Erik és Apáti István is úgy döntött, hogy kilép a frakcióból. Az a híresztelés azonban nem igazolódott be, hogy Steinmetz Ádám is kilép a frakcióból.

Jakab Péter szóvivő azt mondta, hogy az elnökség úgy döntött, hogy etikai eljárás indul a képviselő ellen, amely a pártból kizárással is végződhet. Volnert felszólították, hogy adja vissza szombat délig a mandátumát, akárcsak Fülöp és Apáti. Jakab azt mondta, nem igaz, hogy a balliberális pártokkal keresnék az együttműködést, hiszen a DK-val és az MSZP-vel is kizárják ezt, és országosan az LMP-vel sem keresik.

Abba Jakab nem akart belemenni, hogy az EP-lista mennyire játszott szerepet Volner támadásában, vagyis az, hogy nem ő vezeti a párt listáját a jövő évi választáson.

Jakab szerint egyébként hasonlít a mostani ügy Toroczkai korábbi távozásával, amely nem roggyantotta meg a pártot.

Pont az LMP miatt támadt Volner az elnökségnek

Volnert azután zárta ki a Jobbik frakciója, hogy az alelnök kemény hangú levélben szállt szembe a Jobbik-LMP együttműködéssel, illetve a párt választókerületi elnökeinek és szervezőinek írt levélben a Jobbik elnökségének feloszlatását és tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezte. Szerinte ugyanis Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton nagyon eltökéltek az Jobbik-LMP szövetség a létrehozásában, de erre senki sem adott felhatalmazást.

Sneider, Gyöngyösi és Jakab
©

Volner szerint a Jobbiknak a nemzeti oldalon van a helye, nem közelíthet a saját magát liberális-balközép pártként meghatározó LMP felé, amelyet amúgy „oszlófélben lévő hullának” tart. Szerinte ha a két párt összefog, biztos a Fidesz újabb kétharmada. „Nemzeti érzésű politikusnak tartom magam, (...) nem kurvának álltam! Én nem tudok változtatni az elveimen, és a nemzet ügyeiben nem tudok megalkudni” – írta a levélben, amely a Figyelő internetes oldalán jelent meg. Azzal is érvelt, ahogy korábban Simicska Lajos fizetési listáján nem akart szerepelni, most Ungár Péter és Schmidt Mária fizetési listáján nem akar rajta lenni.

A levél nyilvánosságra kerülése után azt mondta, szeretne elnök lenni, a rendkívüli tisztújító kongresszuson vette volna át a pártot. Azt előre közölte, ha kizárják, megtartja mandátumát.

Vagy mégsem az LMP miatt van a cirkusz

Több politikus úgy vélte, Volner János valójában nem egy lehetséges LMP-Jobbik összefogás miatt akart rendkívüli tisztújítást, hanem azért, mert nem vezethette a párt EP-listáját a 2019-es EP választáson.

Beszéltünk egy LMP-s politikussal, hogy mennyire közeli a két párt megállapodása, de nem tudta megítélni: azt mondta, az országgyűlési választást megelőző kavarások után már nem mer jósolni. Az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt illetve Ungár Péter is nyíltan beszélt a lehetséges összefogásról egy-egy interjúban. Ungár ráadásul a jobbikos Alfahírnek adott páros interjút egy jobbikos politikussal.

Volner augusztus végén még nem akart elnök lenni

Volner János augusztus végén az ATV-ben még arról beszélt, nem akarja átvenni Sneider Tamás elnök helyét, ahogy az EP-listavezetői poszt sem érdekli. A műsorban beszélt az LMP-s együttműködésről is, a másik párt új társelnökéről szólva azt mondta: „Keresztes László Lórántnak nemzeti értékrendje van, de a pártnak azért ki kellene találnia saját magát most, mert nem stabilak.”

Keresztes László Lóránt

Azt elismerte, hogy a Jobbik sem stabil, de amúgy azt is mondta, őt maximum csak elzavarni lehet a Jobbikból, biztos, hogy nem csatlakozik a szakadár jobbikosokhoz, a Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalomhoz.

A Jobbikot a „radikális szárny” a választás után pár héttel hagyta ott: Toroczkai László ásotthalmi polgármester és követői ugyanis kiléptek a pártból. Toroczkai elnök akart lenni, ez majdnem sikerült is neki, viszonylag szoros küzdelemben vesztett. A néppárti vonalat és Vona Gábor elnöklését erősen bírálta, egy platformot akart létrehozni a párton belül, „Mi magunk néven”. Emiatt etikai és fegyelmi eljárás is indult Toroczkai ellen, majd június elején kizárták a pártból. A platformhoz többen, köztük Dúró Dóra parlamenti képviselő is csatlakozott, aki Toroczkai távozása után szintén otthagyta a pártot és a frakciót is, a mandátumát azonban nem adta vissza. Férje, a korábban Vona Gábor által háttérbe szorított Novák Előd is elhagyta a Jobbikot.

Ezután Toroczkai Lászlóék pártot alapítottak, de a közvéleménykutatási-adatok szerint távozásuk nem rengette meg a Jobbikot.

Jobbik-LMP-Momentum?

Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke a HVG-nek adott interjúban beszélt először arról: mikor 2016 tavaszán Schiffer András lemondott a mandátumáról és minden, LMP-ben betöltött tisztségéről, leült vele, hogy az akkor benne már érlelődő Jobbik-LMP szövetségről meggyőzze. Ebből akkor nem lett semmi.

A választások előtt csupán a kölcsönös visszalépésekről, április 8-a után viszont már választási együttműködésről tárgyalt a Jobbik, az LMP és a Momentum vezetése. Első körben Vona Gábor, Szél Bernadett és Fekete-Győr András tartott megbeszélést, de az ellenzéki belharcok miatt a pártvezetők megfogyatkoztak.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a három párt alapjáraton a 2019-es önkormányzati választásokra készült - egy megkerülhetetlen szövetséget szerettek volna létrehozni. A Jobbik, az LMP és Momentum együtt 1 millió 700 ezer szavazatot kapott idén áprilisban, s azzal számoltak, hogy szövetségben egy ekkora tömb már valós alternatívát és jelentős politikai erőt képviselhet.

Új párt alapítását teljesen irreálisnak tartotta szinte mindenki, aki a háttérből nyilatkozott a hvg.hu-nak. Azt azonban többen is reális forgatókönyvnek tartják, hogy 2022-re átalakulhat a magyar belpolitikai, hogy a Fidesz-KDNP szövetséghez hasonló politikai erő jön létre a Jobbik-LMP-Momentum hármasból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
135 millió forinttól indul itthon a legújabb Mercedes-AMG GT

135 millió forinttól indul itthon a legújabb Mercedes-AMG GT

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez

Egy 14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez

Autószervizből vittek el kocsikat tolvajok, mert tudták, hol vannak a kulcsok

Autószervizből vittek el kocsikat tolvajok, mert tudták, hol vannak a kulcsok