szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2015-ben kötött szerződést a Századvéggel a kormány, a dokumentumokat azonban nem akarták kiadni. A hvg.hu munkatársa perelt, és most jogerősen is nyert.

Ki kell adni azokat a tanulmányokat, amelyeket az előző ciklusban rendelt az Orbán-kormány a Századvég Politikai Iskola Alapítványtól és a Századvég Gazdaságkutatótól, 6,1 milliárd forint értékben – döntött jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla.

Ezzel helybenhagyták a júniusi, első fokú döntést. Kollégánk, Joó Hajnalka a 2012-14 közti Századvég-iratokat korábban sikeresen kiperelte, azonban a 2015-ben kötött újabb, 6 milliárdos keretösszegű szerződések anyagait is meg akarta nézni. A Miniszterelnöki Kabinetiroda a kérésnek nem tett eleget, noha a kollégánkat a bíróság előtt képviselő TASZ szerint is közérdekű adatokról van szó. A Rogán Antal vezette minisztérium az anyagok egy részét egyáltalán nem akarta kiadni, a másik részéért pedig csaknem 250 ezer forintot kért.

Az adatokat így sem kapta volna meg kollégánk, csak betekinthetett volna azokba. A helyszínt és az időpontot csak azután árulta volna el a tárca, hogy az újságíró már befizette a pénzt. Az elsőfokú bíróság úgy döntött, ingyen kell kiadni a kért dokumentumokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!