szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató az előző Orbán-kormány megrendelésére készült tanulmányainak kiadására kötelezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát a Fővárosi Törvényszék. A pert munkatársunk indította, hogy kiderüljön, mire kapott több mint 6 milliárd forintot a 2012–14 között is brutális összegű tanácsadói megbízást elnyert cégcsoport.

Első fokon elveszítette a Miniszterelnöki Kabinetiroda (MK) azt a közérdekű adatkiadási pert, amelyet lapunk munkatársa, a 2012–14 közti Századvég-iratokat korábban sikeresen kiperlő Joó Hajnalka indított ellene a 2015-ben kötött újabb, 6 milliárdos keretösszegű Századvég-szerződés irataiért.

A Fővárosi Törvényszék döntése értelmében a Kabinetirodának az összes olyan, általa kutatás-koordinátorként kezelt, illetve megrendelt tanulmány, közvélemény-kutatás, prezentáció, adatösszesítő, táblázat és egyéb dokumentum másolatát ki kell adnia, amelyet 2015 októbere és 2018 júniusa között a fenti, szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadásról szóló vállalkozási szerződés keretében készített a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Ki kell adni továbbá a dokumentumokat készítő alvállalkozók névsorát, és a 6 milliárdos keretmegállapodás kiegészítéseként később kötött további három tanácsadói szerződés dokumentumait is.

Nem ma kezdtük

A fenti iratokat először még 2016 végén, a keretszerződést megkötő akkor Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM) szerettük volna megkapni, akkori közérdekű adatigénylésünket, illetve későbbi keresetünket azonban a tárca, majd a bíróság elutasította, mondván, a kért iratoknak nem az NFM, hanem a szerződés kutatás-koordinátori feladatait ellátó Miniszterelnöki Kabinetiroda az adatkezelője.

©

A hozzá címzett, 2018. júniusi adatigénylésben a Miniszterelnöki Kabinetiroda megtagadta a kiegészítő szerződések keretében készült dokumentumok kiadását, a „főszerződés” keretében készült – húszezer oldalnyi – iratot pedig csak 233 200 forint költségtérítés ellenében és kizárólag betekintésre lett volna hajlandó átadni munkatársunknak.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében most azonban kimondta, hogy a közérdekű adatok kiadásáért az MK alaptalanul igényelt költségtérítést, mert

a dokumentumok elektronikus adathordozón a rendelkezésére állnak, vagyis a kiadásuk – átmásolásuk – nem jár az MK alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével.

A Kabinetiroda egyébként 4400 forint/órás munkadíjjal, összesen 53 munkaórát számolt volna el az adatkiadás költségeként, amely szerinte az elemzők és szervezési munkatársak mellett a helyettes és a közigazgatási államtitkártól, a gazdasági vezetőtől, a kabinetfőnöktől és helyettesétől is energiabefektetést igényelt volna, a bíróság ezt azonban nem találta megalapozottnak – többek között azért sem, mert egy a perben tanúként meghallgatott kutatás-koordinátor elismerte, hogy a közérdekű adatigénylések esetén az ő feladata volt a teljesítéséhez szükséges dokumentumok összegyűjtése is, vagyis e munkaköri feladatai közé tartozó kötelezettség nem jelentett számára többletfeladatot.

Ez már a második

A négy évre összesen nettó 4,85, bruttó 6,1 milliárdos keretösszegű szerződést – ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk – annak a nagy vihart kavart 3,8 milliárdos tanácsadói megbízásnak a kvázi folytatásaként kötötte 2015 októberében az NFM és a Századvég, amelyet az előző kormányzati ciklusban, 2011 végén nyert el a két cég és a mostani körből kimaradó Strategopolisz. Az eredetileg is komoly összegű alapszerződést 2015 végén 790 millió, 2017-ben 780 millió, 2018 elején pedig további 905 millió forint értékű megbízással egészítette ki az NFM. (Az utóbbi, főként migrációs témájú „kutatásokról” ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

©

Bár a 2012 és 2014 között készült, vitatható színvonalú tanulmányokról – amelyeket többévnyi pereskedés után 2016 februárban kénytelen volt kiadni munkatársunknak a Miniszterelnökség – a feldolgozásuk során kiderült, hogy vajmi kevés kormányzati döntést alapoztak meg, a kormányt ez nem tartotta vissza a megbízás megújításától, sőt megemelt keretösszeggel kötött újabb szerződést a Századvéggel.

Hogy az előző, olykor erős kormánykritikát, de figyelmeztetéseket, és szakmailag erősen vitatható felvetéseket, illetve feldolgozásokat is tartalmazó tanulmányok után ezúttal milyen minőségű anyagokat állított elő a kormányközeli cégcsoport, azt egyelőre ugyanakkor nem fogjuk megtudni, a dokumentumok kiadására kötelezett Miniszterelnöki Kabinetiroda ugyanis fellebbezett a Fővárosi Törvényszék ítélete ellen.

Az adatkiadási perben – ahogy a korábbiakban – ismét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segíti munkatársunkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Sírni fog, ha meglátja, milyen munkát végzett rengeteg közpénzből a Századvég

A kormány munkájához szükséges, nélkülözhetetlen információk beszerzésével indokolták, valójában viszont maximum a propagandatevékenységét alapozhatják meg azok az EU 28 országában készült "felmérések", amelyet 2016-ban még "csak" 790 millióért végzett, jövőre viszont már több mint egymilliárdért készít majd a Századvég.

Megtalálták a titokzatos palackposta eredeti tulajdonosát

Megtalálták a titokzatos palackposta eredeti tulajdonosát

Kereken 1000 lóerős lett a legújabb amerikai izomautó

Kereken 1000 lóerős lett a legújabb amerikai izomautó

Az autóipari gyár adóbevétele Felsőzsolcára megy, a bűze viszont Arnótra

Az autóipari gyár adóbevétele Felsőzsolcára megy, a bűze viszont Arnótra

Pingvineket fogtak a wellingtoni rendőrök

Pingvineket fogtak a wellingtoni rendőrök

Hadseregnyi delfin tűnt fel Kaliforniánál, mintha menekülnének valami elől – videó

Hadseregnyi delfin tűnt fel Kaliforniánál, mintha menekülnének valami elől – videó

Az űrverseny eddig csak vitte a pénzt, a fő cél most már az, hogy hozza is

Az űrverseny eddig csak vitte a pénzt, a fő cél most már az, hogy hozza is