szerző:
Szabó Yvette - Windisch Judit

A Településfejlesztési Operatív Program keretében nagyon sok település nyert 2018-ban tíz- vagy százmilliókat a helyi identitás és kohézió erősítésére, azonban néhány példát átnézve elmondható, Kecskemét időzített a legjobban, számtalan kedves esemény várja a választás előtt a szavazókat, amelyről természetesen a fideszes polgármester, illetve a választókerület fideszes képviselője sem hiányozhat.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

500 millió forint uniós pénzt kapott Kecskemét a "helyi identitás és kohézió" erősítésére, amiből az ellenzék szerint a helyi Fidesz identitása is jócskán épül a választás előtt. Trendi nevet is adtak a roadshownak: Hi! Kecskemét. A szüreti mulatságtól kezdve az ingyenes alakformáló tornáig vonzó a kínálat.

©

Csakhogy a színpadon előbb-utóbb mindenütt megjelenik a városrész fideszes képviselőjelöltje, hogy a polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia ajánlásával egy kis bemutatkozót tartson. Vacsiköz, Hunyadiváros, Borbás – mind egy-egy városrész, ahol ezekben a hetekben legalább egy programot rendeznek a pénzből.

A projekt 2022-ig tart, a programsorozat idén áprilisban indult. Az EP-választás előtt különösen sok rendezvény volt, de az augusztus-szeptember is erős.

©

Az önkormányzati választási kampány augusztus 23-án indult, másnap már az uniós pénzből megrendezett "Rendőrfalu és Kósafalu" napján vehettek részt a kecskemétiek, az eseményre kilátogatott Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, és beszédet mondott a körzet képviselője (és egyben jelöltje), Lévai Jánosné, aki a Hirös.hu tudósítása szerint beszámolt az elmúlt évek alatt végzett fejlesztésekről, és a jövőbeli tervekről is.

Hosszú idő óta vagyok már a városrészek képviselője, és örömmel mondhatom, hogy nincs szégyellnivalónk. Az elmúlt öt évben többet fejlődött Rendőrfalu és Kósafalu, mint az azelőtti 15-20 évben. És fontos, hogy a jövőben is együtt építsük, szépítsük tovább a város ezen részeit

– idézte a lap a politikust.

A következő programon az önkormányzati lap szerint csak a polgármester vett részt, aki egy fát is elültetett. A szeptember eleji Kadarkafesztiválon szintén a fideszes képviselő és ismét jelölt Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester mondott köszöntőt, aki egyben átadta a polgármester üdvözletét is. A többnapos Széchenyiváros hetén is megjelent a választókerület újrainduló fideszes képviselője, Engert Jakabné, aki a tudósítások szerint büszkén beszélt az óvodafejlesztésről. Említhetnénk még a rockbulit is, ahol a polgármester mellett a két új képviselőjelölt lépett fel.

Széchenyváros hete
©

Király József szocialista politikus, képviselőjelölt azt mondja, hogy az amúgy sem megosztó személyiségű polgármester a megjelenéseivel további szimpatizánsokra tehet szert, ők viszont a színpadra sem jutnak fel. Ezt felháborítónak tartja.

Rendkívül egyenlőtlen, hogy míg ezekre a rendezvényekre nem hívják meg az ellenzék önkormányzati képviselőit, addig a polgármester és a fideszes képviselők kiemelkedő szerepet kapnak.

Pedig nem volna indokolt ekkora hátszél: a Fidesz ciklusok óta vezeti a várost, Zombor Gábor 2010-ben egyenesen 79 százalékkal tarolta le Királyt.

Matolcsy-rokonság

Szemereyné Pataki Klaudia 2008-tól volt a város alpolgármestere, a Daimler-Mercedes projektet vitte, így 2012. decemberében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kinevezte a járműipari szakképzés miniszteri biztosának. A következő évben a frissen jegybankelnökké választott Matolcsy helyére ült be a Parlamentbe, bő egy évre. Férjének neve is ismerősen csenghet: Matolcsy György másod-unokatestvéréről, Szemerey Szabolcs vállalkozóról van szó, akinek cége korábban 400 milliós hitelt kapott a jegybanktól, melyet Szemerey Tamás bankja folyósított neki.

Szemereyné Pataki Klaudia
©

Szemereyné a polgármester-választáson 2014-ben 59 százalékkal debütált, ami egy nagyon kicsit jobb volt, mint Zombor 2006-os eredménye. Öt éve az MSZP és a DK nem állított polgármesterjelöltet, beállt a választás előtt két hónappal "beugró" Hugyecz Zoltán független jelölt mögé, aki a 22 százalékos eredménnyel meg sem tudta közelíteni Szemereynét, a szintén induló jobbikos és LMP-s jelölt pedig kevesebb mint 10-10 százalékot szerzett. 2014-ben az egyéni körzetekben tartolt a Fidesz, csak ők nyertek, jellemzően meggyőző fölénnyel, a közgyűlésben hat ellenzéki ül velük szemben.

Az országgyűlési választáson sem volt miért aggódnia a kormánypártnak: mindkét körzetben a fideszes jelölt nyert, 52-54 százalékkal. A számos ellenzéki jelölt közül a jobbikos Lejer Zoltán szerepelt a legjobban a maga 24 százalékával, most ő az összellenzéki kihívója Szemereynének. Lejer 2013-ban lépett be a Jobbikba, tavaly a párt regionális igazgatója lett. Régen katona volt, majd egy cég termelési vezetője, képviselői múltja nincs.

A választáson még két polgármesterjelölt indul, a független Hegedűs Gábor Imre, illetve Faragó Dániel, a Jobbikot szalámizó Mi Hazánk színiben. Hegedűsről lényegében nem ír a Hirös.hu, és bár Lejerhez hasonlóan Faragót sem szerepelteti túl a lap, vele azért készült egy interjú. Király József azt mondja, a városvezetés azt is megengedte Faragónak, hogy a helyi művelődési központban tartsa a rendezvényét – ez más ellenzéki párt esetében szóba sem jöhetett.

A polgármesteri székért kemény küzdelem lesz, a testületben van esély változásra

Király szerint a polgármesteri székért nagyon keményen meg kell küzdenie az ellenzéknek – hiszen a város dúskál a pénzben a Mercedes-gyár jóvoltából –, a képviselő-testületben viszont szerinte nagy esély van a változásra. A városvezetés azonban tett róla, hogy tovább rontsa az ellenzék esélyeit: a jegyző által irányított helyi választási iroda tavasszal egyszer csak szétosztotta az egyik választókerületet, mondván, csökkent a lakosok száma. Árpádváros arról volt nevezetes, hogy a kormánypártok az elmúlt években ott érték el a legrosszabb eredményeket. Arról nem szólt a helyi fideszes média, hogy közben más választókerületekben – még mielőtt az árpádvárosiakat szétosztották volna – rejtélyes módon megszaporodtak a helybéliek – mondja a politikus.

©

Megkerestük a város polgármesterét, miért kampányolnak uniós pénzből, mire Szemereyné azt írta, természetes, hogy a 3 évig tartó programsorozaton a hivatalban lévő polgármester és képviselők megjelennek, ez is beletartozik a feladatkörükbe.

Ők akkor is hivatalban lévő tisztségviselők, ha most éppen kampány van, és egyben jelöltek is. A hivatalban nem lévő, új jelöltek valóban részt vesznek a rendezvényeken, de szó sincs semmilyen ajánlásról, jelölti bemutatkozásról.

Visszautasította, hogy az ellenzék ne kapna lehetőséget, szerinte a vacsiközi rendezvényen például a Szövetség egyik jelöltje, Kohajda László a hivatalos program részeként kerékpárszerviz-szolgáltatással állt az érdeklődők rendelkezésére. (Erről a Hírös.hu-n nincs beszámoló – a szerk.) A polgármester kiemelte azt is, a hétvégi petőfivárosi rendezvényen az ellenzéki jelöltek főztek:

csak ők főztek külön, mi pedig örülünk neki.

Király erre azt mondja, bárki nevezhetett, ezért indultak.

Szemereyné a válaszát azzal zárta,

úgy vélem, hogy pártállástól függetlenül a képviselőjelöltek egyben egy-egy városrész lakói, vagy civil szervezet aktív képviselői. Senki nem gondolhatja életszerűnek azt, hogy egy jelöltet – mindegy, hogy milyen pártállású – a kampány idejére száműzni kell a közösségi életből.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lenyugodna, relaxálna? Próbálja ki itt a színezést

Lenyugodna, relaxálna? Próbálja ki itt a színezést

Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz életműdíjat kaptak

Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz életműdíjat kaptak

Lakner Zoltán: Tényleg megszűnt a centrális erőtér, kérdés mit kezdünk vele

Lakner Zoltán: Tényleg megszűnt a centrális erőtér, kérdés mit kezdünk vele

Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett

Radar 360: A nap, amikor Karácsony jogerősen nyert, Borkai vesztett

Oroszország és Szerbia szerelmet vallottak egymásnak Belgrád felszabadításának 75. évfordulója alkalmából

Oroszország és Szerbia szerelmet vallottak egymásnak Belgrád felszabadításának 75. évfordulója alkalmából

Több mint félmillió tüntető vonult utcára Barcelonában

Több mint félmillió tüntető vonult utcára Barcelonában