szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Tőle szokatlan, konstruktívnak és békülékenynek tűnő hangot ütött meg az utóbbi napokban Orbán Viktor, de felmerül a gyanú, hogy ez csak egy stratégia része, mellyel a Fidesz már a 2022-es választási győzelemre készül. Karácsony Gergely számíthat arra is, hogy a kormány "az asztal felett mosolyog, alatta viszont rugdos". A Fidesznek ugyanakkor jól kell majd egyensúlyoznia, hogy a színfalak mögötti eszközökkel ne hangolja maga ellen a nagyvárosok szavazóit.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Nem is állhatott volna messzebb önmagától Orbán Viktor, amikor október 13-án, az önkormányzati választások után kiállt a színpadra és elismerte, hogy elvesztették Budapestet, majd egy héttel később, a kampányban hallott fenyegetéseknek ellentmondva a Parlamentben arról beszélt, minden, korábban Tarlós Istvánnal megkötött megállapodás érvényes marad az új fővárosi vezetéssel is. Majd azt is hozzátette:

nem fogunk olyan beruházást befejezni, amit a budapestiek nem akarnak. Ha nem akarják, nem lesz se Liget-projekt, se kézilabda-Eb-döntő, se 2023-as atlétikai világbajnokság.

Ha látni akarjuk, hogyan viselkedik valójában a miniszterelnök, amikor tényleg vesztes helyzetben érzi magát, messzire kell visszamennünk az időben: 2002-ben Orbán akkor regnáló miniszterelnökként, egy elveszített első forduló után állt a Testnevelési Főiskola, majd a Kossuth tér több százezres hallgatósága elé. A tömegnél már csak a szavai voltak súlyosabbak: a TF-en vészterhes víziót festett fel arra az esetre, ha a szocialisták győznek. Veszélybe kerül a család, a gyerek, az emberi méltóság a haza, a pénztőke alakít kormányt – sorolta. A fenyegetés nem hatott olyan erővel, mint várhatta, néhány héttel később Medgyessy Péter alakított kormányt.

Százezres tömeg: a Kossuth tér 2002-ben
©

Nem véletlen, hogy sokan teszik fel a kérdést, hova tűnt az elmúlt hetekben az a miniszterelnök, aki a tavalyi országgyűlési választási kampányban is migránshordákkal, Soros Györggyel és brüsszeli uralommal riogatott egy esetleges ellenzéki győzelem esetén. A választás éjszakája óta sem sikerült eloszlatni a gyanút, hogy a visszafogott hangnem csak álca.

Az illúziók ennek ellenkezőjéről már csak azért is feleslegesek, mert mindkét fél tudja, hogy a tét nemcsak Budapest jövője, hanem a három év múlva esedékes parlamenti választás kimenetele is. Az ellenzék most először volt képes valódi összefogásra, a recept pedig működött, Budapest mellett 10 megyei jogú város is az övék. Ha ezt 2022-ben képesek lesznek magasabb szinten is megismételni, azzal már megszorongathatják a kormányt, a kérdés csak az, hogy erre a lehetőségre milyen stratégiát talál ki addig a Fidesz–KDNP.

Mint a Loch Ness-i szörny

Van, aki úgy gondolja, hogy Orbán jelenlegi viselkedése átmeneti, addig tart, amíg rájön, hogyan mozduljon tovább ebből a helyzetből. Elemzők szerint Orbán is tisztában van vele, hogy nem támadhatja le az ellenzéki vezetésű városokat, másrészt elengedni sem akarja őket. Marad tehát az óvatosság és az egyensúlyozás a teljes ellehetetlenítés és a kormányzati segítség között.

©

A békülékeny hangnem mögött húzódó taktikai megfontolásokat nem tartja elképzelhetetlennek Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója sem.

A politikai konszolidáció leginkább olyan, mint a Loch Ness-i szörny: mindenki beszél róla, de még senki nem látta – mondta.

Krekó szerint a Fidesz a nagy nyilvánosság előtt valószínűleg nem akarja eltávolítani magától a lakosságot a teljes letámadással, a források visszatartása, a jogi, adminisztrációs blokkolás viszont aktívan fog zajlani.

A teljes képet valahogy úgy tudnám leírni, hogy a kormány az asztal fölött mosolyog, de alatta kőkeményen rugdos.

Az elemző szerint ennek már előjelei is vannak, ilyen például a jogi átadás-átvétel megnehezítése, főleg az olyan kerületekben, ahol nagy volt a tét, és korrupciós ügyek is előkerülhetnek, mint például Ferencváros és Budavár. Az is biztos, hogy az ellenzéki polgármesterek a jövőben sok személyes támadásra számíthatnak, de ez a munka főleg a propagandalapokra, a helyi újságokra és Facebook-oldalakra hárul majd. A munkamegosztás a jövőben is megmarad, Orbán Viktor nem fog nyíltan konfrontálódni, ezt meghagyja másoknak.

Park lehet, erdő már nem

Mint ahogy a miniszterelnök szándékairól, úgy egyelőre arról is csak találgatni lehet, milyen „asztal alatti” taktikákat választhat ahhoz a Fidesz, hogy keresztbe tegyen az ellenzéki polgármestereknek úgy, hogy ne fordítsa maga ellen a választókat. A legvalószínűbb, hogy a kisebb terveknek nem állnak az útjába, arról azonban tesznek, hogy a főpolgármester a nagyobb választási ígéreteit, mint például a zöldfelületek növelése, vagy a bérlakás-fejlesztés ne tudja megvalósítani.

„Az a Fideszt sem fogja zavarni, ha park lesz a Városháza parkolója helyén, a Csepelre tervezett atlétikai stadion helyén elképzelt erdősítésről ez már nem mondható el” – fogalmazott egyik forrásunk.

Liget-projekt: el is vihetik a pénzt
©

Orbán már korábban is jelezte, hogy bár Budapesten jelenleg is 4000 milliárdnyi fejlesztés van folyamatban, azokat le is lehet állítani, a pénzt pedig máshova lehet vinni.

Nem véletlen, hogy békejobb helyett sokkal inkább fenyegetést hallott ki a miniszterelnök szavaiból Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke, korábbi államtitkár.

A Fidesz előtt létezik egy olyan út, az, hogy elkönyveli: Budapest bűnös város, lemond róla, és más helyre, vidékre viszi az erőforrásokat.

A milliárdokból egy kisebb vidéki városban sokkal látványosabb fejlesztéseket lehet elérni, mint a fővárosban. Ezenkívül más eszközök is vannak a kormány kezében azon túl, hogy már így is kiüresítette Budapest jogköreit: elvette tőle az iskolákat, a kórházakat és a szociális intézményeket is.

Miért ne lehetne ezt törvényi kereteken belül folytatni akár az óvodákkal és bölcsődékkel, akár a kulturális intézményekkel? Még ha egy színház választhat is, hogy állami vagy önkormányzati fenntartású akar lenni, nem nehéz elképzelni, a jelen helyzetben melyik mellett döntene.

A polgármesterek Horn szerint abban is hiába reménykednek, hogy a kieső forrásokat majd közvetlenül elérhető európai uniós forrásokból egészítik ki, ilyenek gyakorlatilag alig vannak, még ha próbálnak is többért lobbizni a következő hétéves költségvetésben. A Fidesz pedig könnyedén mondhatja azt, csináljátok nélkülünk – nem lesz miből. Ha öt évig nem lesz komolyabb fejlesztés, az nagy hátrány lehet az ellenzéki vezetésnek, így a Fidesz könnyedén hivatkozhat arra a kampányszlogenjére, hogy „ezek” tényleg alkalmatlanok.

©

Horn Gábor attól sem tart, hogy a taktika visszaüt majd a kormánypártra, a választási matematika szerint ugyanis még mindig a magyar vidék az erősebb a kormányerő szempontjából, és a fővárosban is van egy hívő fideszes tagozat, amely ettől nem fog összetöpörödni. Szerinte

ettől nem lesz palotaforradalom, majd azt mondják, hogy megérdemlitek, nem kellett volna a baloldalra szavazni.

Orbán rendszere nem működik ellenségkép nélkül, és az ellenzék összefogása után pedig tűnik, már nem kell importálni az ellenséget. Krekó Péter szerint

a helyzet alapvetően megváltozott, most van ellenzék, Orbán Viktor pedig attól fél, hogy a magukra találnak.

Karácsony Gergelynek tehát számolnia kell azzal, hogy a következő években könnyen ő lehet a kormányzat célkeresztjében. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a látszólagos mézeshetek ellenére a főpolgármesterre kemény öt év vár, és nem csak a kormány, hanem az összefogás okozta kihívások miatt.

Már most van olyan "csapattag", aki bírálja Karácsonyt, méghozzá a csepeli atlétikai stadionról népszavazást kezdeményező Kassai Dániel. Karácsony szerdán arról beszélt, nem valószínű, hogy több hónapos előkészülést igénylő népszavazást tartanak majd a stadionépítések miatt, amit Kassai meghátrálásnak talál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az MNB 15+1 milliós bírságot osztott ki bennfentes kereskedelem miatt

Az MNB 15+1 milliós bírságot osztott ki bennfentes kereskedelem miatt

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok

Elképzelhetetlenül rövid időtartamot rögzítettek német fizikusok

Egy játszótéren is látták a miskolci medvét

Egy játszótéren is látták a miskolci medvét