szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Furcsa helyzetekhez vezetett – és sejthetően vezet majd – a képviselő-testületben kialakult szavazategyenlőség Soroksáron: az ellenzéki képviselők rögtön az alakuló ülésén megmutatták a Fidesz támogatta polgármesternek, hogy mire számíthat. És a legfontosabb pozíciókról még csak ezután döntenek.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Bizonytalan időre tiszteletdíj nélkül maradt Soroksár frissen megválasztott polgármestere, miután a képviselő-testület ellenzéki tagjai a múlt heti alakuló ülésen nem szavazták meg az illetményéről és költségtérítéséről szóló előterjesztést.

A függetlenként, de Fidesz támogatással indult Bese Ferenc az októberi önkormányzati választáson mindössze 214 szavazattal győzte le Bereczki Miklóst, az ellenzék közös jelöltjét, a képviselő-testületben pedig 6-6-os patthelyzet alakult ki: a polgármester és a mögötte álló civil egyesület két képviselője a három fideszes képviselővel alkotja az egyik tömböt, az öt ellenzéki (DK–Momentum–MSZP–PM–LMP–Jobbik) képviselő és a helyi sváb-lokálpatrióta egyesület képviselője pedig a másikat.

A múlt csütörtöki alakuló ülésnek négy napirendi pontja lett volna a polgármesteri előterjesztés szerint, amelyből kettőt sikerült zökkenőmentesen levezényelni, egyet – a helyi szmsz módosítását – pedig közös megegyezéssel levették a napirendről. Bár az utolsó, a polgármester illetményéről és költségtérítéséről szóló napirendi pont előtt az ülésvezetést segítő aljegyző figyelmeztette a résztvevőket, hogy súlyos jogsértésnek minősül, ha a polgármester illetményét nem állapítják meg (az önkormányzati és a köztisztviselői törvényre hivatkozó érvelése szerint a főállású polgármester a megválasztása napjától gyakorolja a jogait és kötelezettségeit, ezért a munkáért járó jogosultsága is ettől a naptól kezdve illeti meg), az öt ellenzéki képviselőt ez nem hatotta meg: mindannyian tartózkodtak a szavazáskor. Mivel érintettsége miatt a polgármester sem szavazott, a napirendi pontot nem sikerült elfogadni, az ülést vezető Bese Ferenc pedig csalódottan mondta jegyzőkönyvbe az eredményt:

"nincs javadalmazásom ezek szerint.

Az ellenzéki képviselőknek nem a polgármesteri illetmény mértékével volt problémájuk – azt szinte forintra pontosan meghatározza a vonatkozó törvény –, hanem azért bojkottálták a szavazást, mert azt együtt szerették volna lebonyolítani a képviselők díjazásáról és a kerület távozó vezetőinek (a városrészt 25 éven át vezető Geiger Ferenc és a két alpolgármester) végkielégítéséről szóló döntéssel, és sérelmezték, hogy a polgármester erre nem adott lehetőséget, illetve nem is egyeztetett velük erről előzetesen.

Bese Ferenc (k) és elődje, Geiger Ferenc (j)
©

A kerület hatályos (vagyis még a régi) szmsz-e szerint a képviselő-testületnek havonta egy ülést kell tartania, így – ha csak nem hívnak össze rendkívüli ülést – a polgármester december 3-i következő ülésig biztosan illetmény nélkül marad, és a szavazategyenlőség miatt akkor sem biztos, hogy átmegy majd a javaslat. Sőt, a kerületi pozíciók – alpolgármesteri posztok, tanácsnoki és bizottsági helyek – elosztása körül további konfliktusok támadhatnak, amelyek kiélezhetik a viszonyát az ellenzéki képviselőkkel.

Utóbbiak például Bese Ferenc korábbi kihívóját, Bereczki Miklóst szeretnék alpolgármesternek, míg a polgármester mögött álló Fidesz értelemszerűen saját emberét látná a poszton szívesen. Pillanatnyilag azt sem tudni, marad-e az eddigi két alpolgármesteres felállás, de ha igen, akkor sem biztos, hogy Bese Ferenc (illetve a mögötte álló Fidesz) átadná az egyiket az ellenzéknek. Az egyeztetések – nem kis részben a kényes létszámegyensúly miatt – mindenesetre nem haladnak valami gyorsan: bár a legtöbb településen és budapesti kerületben az alakuló ülésen egyúttal már a polgármester helyetteseit is megválasztották, Soroksáron még csak puhatolózások folynak, és még a pontos irányítási struktúra sincs meg.

Bese Ferenc a hvg.hu-nak nem akarta minősíteni az ellenzék lépését. A polgármester azt elismerte, hogy a képviselői díjazásról és a kerület korábbi vezetőinek végkielégítéséről nem kezdeményezett egyeztetést, de állítása szerint az ellenzék nem is jelezte ezt az igényét, csak közvetlen az alakuló ülés előtt vetették fel.

Arra, hogy a települések túlnyomó többségével ellentétben Soroksáron miért nem egyeztek meg még az alakuló ülés előtt az alpolgármesterekről, valamint a képviselők és tisztségviselők díjazásáról, hogy a vonatkozó belügyminiszteri ajánlás szerint ezekről rögtön az első ülésen szavazhassanak, Bese Ferenc azt mondta: valóban kicsit lassabban haladnak az egyeztetésekkel, de nincsenek semmivel elkésve, a következő ülésen minden, múlt héten napirendre nem került kötelezettséget bepótolnak.

A kérdést, hogy milyen együttműködésre számít az ellenzékkel azok után, hogy már az alakuló ülésen borsot törtek az orra alá, a polgármester optimistán hárította el, mondván Soroksár érdekében mindenkor megegyezésre törekszik majd mindenkivel, ezért állítása szerint nem tart attól sem, hogy működésképtelenségbe sodorja az önkormányzatot a patthelyzet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Nem szabad aggódni a mozgáshiány miatt

Összehangolt kibertámadás ért több magyar kormányzati portált

Összehangolt kibertámadás ért több magyar kormányzati portált

Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12