szerző:
Tetszett a cikk?

Valamelyik Mészáros-érdekeltségből a szőlőföldön lévő aknába vezetik a vizet Markazon. Bejelentések után a Katasztrófavédelem is vizsgálódott a helyszínen, de még várnak az eredményre.

Tűzoltótömlővel vezetik a vizet a markazi szőlőben lévő aknákba a Mátrai Erőműből vagy a Viresolból (mindkettő Mészáros Lőrinc érdekeltsége). A helyszínen találkoztunk olyan lakóval, aki szerint már pénteken kint volt a cső a földeken.

©

Próbáltuk megfejteni, honnan indulhat, azonban ezt egyértelműen nem lehet megállapítani. A Mátrai Erőművet és a Viresolt is megkerestük az ügyben, de egyelőre nem kaptunk választ.

Telefonon elértük Markaz polgármesterét, Holló Lászlót, aki azt mondta, naponta többször jár ki a szőlőbe, azt tapasztalja, hogy alapvetően tiszta víz folyik a csőből. Bejelentések után a Katasztrófavédelem is bevizsgálta a vizet, annak az eredményére még vár. Hangsúlyozta, az akna nem az övé, csak az ő szőlőjénél van.

©

A Mátrai Erőműből kén- és foszfortartalmú gáz terjengett pár napja, a Katasztrófavédelem szerint a lakosság nem volt veszélyben, az erőmű dolgozói közül azonban többen orvoshoz fordultak rosszullét miatt, a hírek szerint volt, akinek a fémpénz is elszíneződött a zsebében. A jelenlegi információk szerint az erőmű telephelyén lévő technológiai víztározóban képződött kén- és foszfortartalmú gáz, a közeli víztározóból vett víz okozhatott problémát. A víztározóba a szintén Mészáros-érdekeltségű Viresolból is engedik az elvileg tisztított szennyvizet.

A Greenpeace bevizsgálta a Nyiget- és a Bene-patak vizét, melyekbe a feltételezések szerint az Őzse-völgyi tározót eresztik le. A Greenpeace az előzetes eredmények alapján is azt mondja, hogy van probléma.

Markazról és Visontáról holnap jelentkezünk videoriporttal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!