szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, senki nem volt veszélyben - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A katasztrófavédelem pénteken számolt be arról, miket állapítottak meg a Mátrai Erőműben történt balesetről. Közölték: a szolgálat méréseket végzett Visontán, ezek azonba "nulla értéket mutattak", így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Hankó Norbert, a Mátrai Erőmű biztonsági vezetője elmondta, hogy november 6-án észleltek először kellemetlen szaghatást az erőmű munkásai. A problémát az okozta, hogy a kénhidrogén kivonására készült medence egyik szivattyúja elromlott. A tünet orrfolyás és könnyezés volt, illetve kellemetlen szúrós szagot éreztek.

November 8-án műszeres vizsgálattal nitrogén-monoxid csekély mértékű jelenlétét észlelték. Délután azonban már kénhidrogén is került a kérdéses térbe, ekkor ezt a területet lezárták és védőfelszerelést adtak az ott maradt munkásoknak. November 9-én folytatták a medence és a szivattyúház további szellőztetését, amihez meg is kellett bontani az épületet.

Az erőmű képviselője azt mondta, az erőmű környezete, az azt körülvelő ipari parkban tartózkodók nem voltak veszélyben, ahogy a lakosság sem. Egyben visszautasították a sajtóban megjelent állításokat, amelyek szerint az erőmű vezetése mulasztást követett el. Kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, a legmagasabb, veszélyes koncentráció időpontjában dolgozók nem tartózkodtak a szivattyúházban.

A katasztrófavédelem képviselője arról számolt be, hogy lakossági bejelentést kaptak a szúrós szagú gázról, ezután szálltak ki a helyszínre, ahol a szivattyúházban azonosították a gázok jelenlétét. Hozzátette, hogy műszereik nagyon érzékenyek, így nagyon alacsony koncentrációjú szennyezésnél is jeleznek. Az üzemen kívül viszont az esemény során nem mértek semmilyen szennyezettséget. Pozsgay Szabolcs tisztifőorvos szintén azt mondta, hogy a lakosság egészsége nem volt veszélyben. A dolgozók közül ugyanakkor körülbelül húsz ember jelzett panaszokat, egy részük egy-két napra maradt otthon. A környéken továbbra is folytatnak levegő- és vízszennyezettség-méréseket.

A rendőrséghez feljelentés érkezett környezetkárosítás bűntette miatt. Ezt - az elfogultság elkerülése miatt - a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrök fogják vizsgálni.

Előzmények

November 12-én vonultak ki a tűzoltók lakossági bejelentés után a Mátrai Erőmű visontai telephelyére, erős szagú gáz miatt. Kiderült, a telephely területén lévő technológiai víztározóban képződött kén- és foszfortartalmú gáz, a közeli víztározóból vett víz okozhatott problémát. A víztározóba a szintén Mészáros érdekeltségű Viresolból is engedik az elvileg tisztított szennyvizet.

A később kiszivárgott belső információk alapján többször előfordult, hogy az erőműben rosszul lettek dolgozók, volt, hogy a fémpénz is elszíneződött a zsebükben. A Katasztrófavédelem hivatalos tájékoztatása szerint a lakosság nincs veszélyben, de azért az óvodák és iskolák vezetőit megkérték, ne szellőztessenek.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a brazil koronavírus-mutáció is megjelent az Egyesült Királyságban

Már a brazil koronavírus-mutáció is megjelent az Egyesült Királyságban

Nem tetszik a whatsapposoknak a kötelező adatmegosztás, más üzenetküldőre váltanak

Nem tetszik a whatsapposoknak a kötelező adatmegosztás, más üzenetküldőre váltanak

Közel 2,8 millió forintos pótdíjat fizetett egy bliccelő a BKK-nak tavaly

Közel 2,8 millió forintos pótdíjat fizetett egy bliccelő a BKK-nak tavaly