szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyházi iskolákon kívül a legtöbb intézmény anyagi gondokkal küzd.

Számszerű bizonyíték van arra, hogy az Orbán-kormány már az iskolák normál működését is a szülők anyagi hozzájárulására alapozza. A tankerületi központok második teljes évéről szóló költségvetési beszámolókból ugyanis az derül ki, hogy az iskolák saját bevételei nélkül nem lenne pénz a szakmai anyagok beszerzésére, uniós támogatás nélkül pedig egyetlen intézményt sem tudnának felújítani – írja e heti számában a HVG.

©

A jövő évi költségvetés alapján sem emelkedik a közoktatásban működő állami iskolákra fordított közel 600 milliárd forint. Ráadásul ebből az összegből 500 milliárd eleve a tanári fizetésekre megy el, a többi pedig a rezsire. Az iskoláknak egyedül csak a saját bevételeik biztosítanak némi játékteret, ezt jellemzően a szülők fizetik. Az intézmények megpróbálják hasznosítani a büféket, tornatermeket, hogy némi pénzhez jussanak.

Ezek után nem csoda, hogy csak ott lehet esély fejlesztésre, ahol az Európai Unió finanszírozza azt. Így újulhatott meg 800 iskola 2018-ban, igaz, az országban összesen tízezer oktatási intézmény van.

Az egyházi iskolák viszont jól jártak, az iskolák működésére szánt pénz negyedét ezeknek az intézményeknek utalják, és az uniós fejlesztési források negyede is ezekhez az iskolákhoz vándorol.

További részleteket a HVG csütörtökön megjelenő számában olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Itthon

A nemzetbiztonsági bizottságig ért a ferencvárosi erdoganista török iskola ügye

Az ellenzék aggódik az erdoganista török iskolahálózat budapesti tagja miatt, de nagyon sok kérdést kapott az iskolának helyet adó Ferencváros polgármesterétől is Pintér Sándor belügyminiszter. Baranyi Krisztina tudomásunk szerint még nem kapott választ, a hvg.hu viszont igen. A BM szerint mindent megtesznek a nemzetbiztonsági kockázatok felderítése, azonosítása és elhárítása érdekében.

Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet

Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet

Mamafóka kedvéért zártak le hetekre egy egész utcát

Mamafóka kedvéért zártak le hetekre egy egész utcát

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza