szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A T-Systems Magyarország átvilágítását követően a tárgyalások elakadtak” – ezzel magyarázta a 4iG bizalmas, a munkatársaknak szánt belső levelében, miért álltak el a maguknál jóval nagyobb cég felvásárlásától. Vagyis a birtokunkba került körlevélben mintha a saját embereiknek az „elakadást” azzal magyaráznák, hogy a T-Systems oldalán merült volna fel valamilyen nem várt körülmény, bár a valódi okot házon belül sem árulták el.

Kedden jelentette be a 4iG a tőzsde honlapján, hogy mégsem veszi meg a T-Systemst a Magyar Telekomtól. Az év üzletének is titulált felvásárlás bedőlése a piac számára váratlan volt, a szűkszavú közleményből ennek valódi oka nem derült ki, csak az az állítás fogalmazódott meg benne, hogy az előzetes megállapodás felmondását a 4iG kezdeményezte.

A hírre a 4iG részvényei a tőzsdén annak ellenére beszakadtak, hogy az elnök-vezérigazgató Jászai Gellért egy interjúban igyekezett cáfolni a velük kapcsolatos pletykákat, a T-Systems ügylettől való elállást pedig azzal magyarázta, hogy túl nagy hitel kellene hozzá. Ez annyiban stimmel, hogy a nagyságrendekkel nagyobb T-Systems felvásárlását eddig is sokan úgy kommentálták, hogy ez lenne az a kivételes eset, amikor a kis hal eszi meg a nagyot.

©

A tőzsde által is erősen kötött felek szigorúan titkolják a döntés indokait, illetve az ide vezető folyamatot, ezért felettébb érdekes az a birtokunkba került belső levél, amelyben Jászai Gellért tájékoztatta a munkatársakat a kútba esett bizniszről. Ez amúgy bevett eljárás, hogy a kollégák ne a sajtóból értesüljenek a történésekről, hanem ismerjék a cég saját magyarázatát.

A teljes jogi-pénzügyi átvilágítástól függött

A körlevél természetesen nem avat be minden 4iG-s munkatársat a vezetőség által ismert, valószínűleg szigorú titoktartással levédett információkba, de a megfogalmazásai a teljes céges hírzárlat miatt érdekesek:

Először is emlékeztetnek benne arra, hogy bár „elvi ajánlatot tettek az informatikai vállalat részvényeinek megszerzésére”, ebben az előzetes megállapodásban az szerepelt, hogy „a tranzakció eredményes zárása a T-Systems Magyarország jogi és pénzügyi átvilágításától, valamint a részletekre is kiterjedő üzleti tárgyalásoktól függ”.

Ezt követően a 4iG vezetői keményen dolgoztak azon, hogy a társaság „érdekeit maximálisan érvényesítsék a Telekommal folytatott tárgyalásokon”.

 „A T-Systems Magyarország átvilágítását követően azonban a tárgyalások elakadtak”

– írják. Nyilván értelmezéstől függ, de ezzel a belső levélben akár arra is utalhatnak, hogy a felvásárolni kívánt cég ilyenkor szokásos, minden részletre kiterjedő átvizsgálása során merült fel volna valami, ami miatt elment a kedvük az üzlettől.

©

Megerősítik házon belül is, hogy „a 4iG kezdeményezésére a vállalatok úgy döntöttek, hogy kölcsönösen visszalépnek az ügylettől”, amivel a 4iG igazgatósága „nehéz, ugyanakkor megfontolt és felelősségteljes döntést hozott”. Fennállásuk óta a 2019-es esztendő a legeredményesebb évük, ezért jövőre is marad a „növekedési pályájuk”, az üzleti stratégiájukat folytatják.

Azért még maradnak konzorciumban

A döntés nem befolyásolja a felek között korábban létrejött konzorciumi és egyéb üzleti megállapodásokat sem, azok változatlan feltételekkel hatályban maradnak – olvasható a Jászai Gellért nevében körbeküldött tájékoztatásban.

Diplomatikusan hozzáteszik: a visszalépés ellenére változatlanul hisznek abban, hogy „a nagyvállalati és az állami szektorban a 4iG és a Magyart Telekom szoros együttműködése mindkét társaság számára kölcsönös üzleti előnyökkel járna”, ezért vizsgálják a további együttműködési lehetőségeket.

Megkerestük a 4iG-t, amely nem kívánta kommentálni a kiszivárgott levél tartalmát. A T-Systems sajtóosztályának is elküldtük kérdéseinket, cikkünk megjelenése után futott be válaszuk, miszerint ők sem kívánnak reagálni az értesülésre.

Az év informatikai visszatáncolását megelőző írásainkat a témában itt találja!

Jászai belső levele szerint a növekedési pálya attól még fennmarad
©

A 4iG Mészáros Lőrinc egykori jobbkeze, Jászai Gellért érdekeltségében és elnök-vezérigazgatása alatt áll, az elmúlt időszakban sorra nyeri az állami közbeszerzéseket. A T-Systems ennek ellenére jóval nagyobb vállalat nála. Összehasonlításképp: a T-Systems 114 milliárdos árbevétel mellett kétmilliárd forint profitot termelt, eszközállománya 83 milliárd forint volt. A 4iG ehhez képest 14 milliárd forint árbevételt és 101 millió forint profitot ért el, eszközállománya 8,4 milliárd forint. A 4iG 2018 nyarán lett része a Mészáros Lőrinc-féle Opus-cégbirodalomnak, idén júniusban viszont az egykori felcsúti polgármester váratlanul megvált a társaságtól, a cégtulajdon döntő része Jászai Gellérthez került, aki korábban a Mészáros-birodalom működtetője volt, ám azóta otthagyta a Konzum–Opust. A 4iG ezután jelentette be, hogy felvásárolná a T-Systemset.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törvény védi a tehéntrágya szagát és a kakaskukorékolást Franciaországban

Törvény védi a tehéntrágya szagát és a kakaskukorékolást Franciaországban

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki