szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mészáros Lőrinchez közeli, állami megrendelésekkel kitömött 4iG bejelentette, hogy mégsem veszi meg a nála jóval nagyobb T-Systemset, de vizsgálják az együttműködési lehetőségeket.

Mégsem veszi meg a 4iG Nyrt. a T-Systemst a Magyar Telekomtól – jelentette be a 4iG a tőzsde honlapján. A szűkszavú közleményből nem derül ki, miért esett kútba az üzlet, mindössze annyi, hogy a felvásárlásról szóló előzetes megállapodás felmondását a 4iG kezdeményezte. „A 4iG Nyrt. és a Magyar Telekom tovább vizsgálják az együttműködési lehetőségeket annak érdekében, hogy partnerségre lépjenek a nagyvállalati és az állami szektor számára értékesített szolgáltatások területén. A felek között korábban létrejött konzorciumi megállapodások változatlan feltételekkel hatályban maradnak” – teszik hozzá.

A bejelentés meglepő, minden jel arra utalt ugyanis, hogy a T-Systems megvásárlása sínen van. A 4iG közgyűlése kötvénykibocsátásról határozott, és a jegybank növekedési hitelprogramjába is beszálltak – vagyis forrásokat vontak be, minden bizonnyal a T-Systems megvásárlására.

Szépen felépítették a 4iG-t

A 4iG Mészáros Lőrinc exjobbkeze, Jászai Gellért érdekeltségében és elnök-vezérigazgatása alatt áll, az elmúlt időszakban sorra nyeri az állami közbeszerzéseket. A T-Systems ennek ellenére jóval nagyobb vállalat nála. Összehasonlításképp: a T-Systems 114 milliárdos árbevétel mellett kétmilliárd forint profitot termelt, eszközállománya 83 milliárd forint volt. A 4iG ehhez képest 14 milliárd forint árbevételt és 101 millió forint profitot ért el, eszközállománya 8,4 milliárd forint. A 4iG 2018 nyarán olvadt be a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt.-be, idén júniusban viszont az egykori felcsúti polgármester váratlanul megvált a társaságtól, a cégtulajdon döntő része Jászai Gellérthez került, aki korábban a Mészáros-birodalom működtetője volt, ám azóta otthagyta a Konzum–Opust. A 4iG ezután jelentette be, hogy felvásárolná a T-Systemst.

Egyes vélemények szerint azért volt szükség a 4iG kiszervezésére Jászai Gellért alá, hogy a német tulajdonú Magyar Telekom mégse az Orbán Viktor strómanjaként emlegetett Mészáros Lőrincnek adja el a leányvállalatát. A 444.hu információi szerint mindenesetre személyesen Orbán Viktor döntött úgy, hogy Jászai vegye át a céget. A lap forrásai szerint Orbán több dolog miatt is így döntött: egyrészt távolabb akarta tartani az informatikai szektort a családi ügyektől, mert nem akart még egy OLAF-vizsgálatot; másrészt bár a cég felfuttatásához kellett egy bejáratott informatikai vállalat, a T-Systems megszerzése, a német anyavállalat nem akart Mészárosékkal közvetlenül üzletelni; harmadrészt az Opus–Konzum-birodalom elkezdett kezelhetetlenül nagyra nőni, ami szükségszerűen bizonyos pénzek elfolyásával járt, ezért Mészárosnak több biznisztől is meg kellett válnia, Orbán így üzent neki.

Eközben a Fidesz politikai felügyelet alá vonta az állami informatikai beszerzések piacát. Rogán Antal minisztériuma 2018 nyarán megkezdte a Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) előkészítését, amely az összes állami vállalat, intézmény és minisztérium 15 millió forintnál nagyobb értékű informatikai megrendelési igényét (gépparkok és szoftverlicencek beszerzésétől bármilyen informatikai rendszer átalakításáig) vizsgálat alá vonja, a 250 millió forintnál drágább beszerzésekről pedig az erre a célra létrehozott Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) dönthet, a végső szó ezekben az esetekben is Rogáné.

A T-Systems nagyon értékes vállalat

Mivel a 4iG nem árulta el, miért állt el a T-Systems megvásárlásától, csak tippelni lehet.

A legkézenfekvőbb magyarázat, hogy nem sikerült megállapodni a Telekommal a vételárról. Kötvénykibocsátás és MNB-s program ide, tőkeemelés oda, alapból nem látszott, a 4iG-nek honnan lett volna pénze megvenni a T-Systemst. Esetleg kaphattak volna hitelt mondjuk a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB banktól – kérdés, hogy mennyit. Illetve a T-Systemsért nem csak pénzben fizethettek volna, hanem például részvénycserével.

Némi kremlinológiával sejthetünk 4iG elállása mögé politikai döntést: ha igaz, hogy személyesen Orbán Viktor passzoltatta le a 4iG-t Jászainak, akkor el is veheti tőle. Azonban a 4iG megszerezhetné a T-Systemst Jászai nélkül is. A T-Systems értékes vállalat, nem csak a mérete, de élő állami szerződései miatt is. A sor hosszú, ott van például a BKK vagy a Nemzeti Választási Iroda. Magyarországon a T-Systems működtet Security Operation Centert (SOC) amely a digitális hálózatokat hivatott védeni a külső támadásoktól – köztük a választási rendszert. A T-Systems emellett a hazai vállalatok jelentős részét kiszolgálja például a felhőalapú megoldásaival. Nem véletlen, hogy ellenzéki körökben azt fontolgatták, az Európai Bizottsághoz fordulnak a magyarországi digitális rendszerek kiszolgáltatottsága miatt.

Külföldről is figyelik az Orbán család IT-terjeszkedését, ami a választásra is hatással lehet

Esetenként kémfilmeket idéző fordulatokkal terjeszkedik a kormányfő családi, baráti és üzleti köre az informatikai ágazatban. Ez pedig nemcsak versenyjogi problémákat vet fel, hanem akár a választások legitimációját is megkérdőjelezi. Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választások idején a T-Systemsnek még csak 260 millió forint értékű szerződése volt a Nemzeti Választási Irodával.

Ha már itt tartunk: a T-Systems értékes vállalat, szóval lehet, hogy a Magyar Telekom úgy döntött, mégsem akar megválni tőle. Amúgy a kezdetektől arról volt szó, hogy a 4iG nem az egész T-Systemst venné meg, csak egy részét – lehet, hogy a felek arról nem tudtak megegyezni, mit tart meg a Telekom, és mit nem.

Szintén a kremlinológia területére tartozik az a feltételezés, hogy a német anyacég Deutsche Telekom (esetleg politikai nyomásra) torpedózta meg a T-Systems eladását, vagy esetleg a magyar kormány kapott olyan üzeneteket, hogy inkább ne akarja a 4iG megvenni a T-Systemst.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve