szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megfordulnak a negatív demográfiai trendek - dicsekedett Novák Katalin. A baj ezzel csak az, hogy a 2019-es lehet az évszázad eddigi legnagyobb és az elmúlt hetven év harmadik legnagyobb természetes fogyása, a helyzeten pedig azok a gyerekek javíthatnak, akik még nem születtek meg, és a meglévő adatokból az államtitkár sem tudhatja, hányan lesznek.

Minden szép, minden jó – röviden így foglalható össze Novák Katalin interjúja, amelyet a Magyar Nemzetnek adott a demográfiai ügyekről. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár odáig ment: Magyarország a jó példa arra, hogy megfordíthatóak a negatív demográfiai trendek.

Még szerencse, hogy a demográfia elég precízen számszerűsíthető – mi is összefoglaltuk az adatokat, amikor a KSH decemberben kiadta a legfrissebb számokat. Az az adatsor amiatt volt különösen érdekes, mert a 2019 októberéig megszületett gyerekek látszanak benne, vagyis ez a statisztika volt az utolsó olyan, amelyben még nem szerepelnek a családvédelmi akcióterv bemutatása után fogant gyerekek. A lényeg röviden az volt:

  • a párok tömegesen mennek házasodni, amióta az állam pénzt ad érte, utoljára 1990-ben kötöttek több házasságot az év első tíz hónapjában, mint 2019-ben, 2010 óta másfélszeresére nőtt a házasságkötések éves száma,
  • azonban a gyerekvállalási kedv nem nőtt egyelőre, sőt, 2019 első tíz hónapjában még az előző évekhez képest is kevesebb gyerek született,
  • csökkent a teljes termékenységi arányszám is,
  • mivel pedig eközben egyre többen halnak meg, a természetes fogyásról 2018-ban jött ki az elmúlt hetven év harmadik legrosszabb száma, és az első tíz hónap adatai alapján nagy az esély arra, hogy 2019 ennél is rosszabb lesz.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a jövő nagy kérdése az, akik a házasságkötések állami támogatása miatt szereztek egy papírt a kapcsolatukról, azok vállalnak-e több gyereket, ha az állam ezt is pénzzel honorálja. Ez természetesen még nem látszódhat a mostani statisztikákban. Novák mindenesetre megelőlegezte a gyerekvállalást, és erre alapozza a sikerpropagandáját: mint mondta, „akik most összeházasodnak, feltehetően igényelni fogják a babaváró támogatást is, mivel a friss házasok – a tapasztalatok szerint – élnek ezzel a lehetőséggel.” De azt is hozzátette: abban bíznak, hogy „azok a házasságok, amelyek most köttettek, hosszú távon is tartósak maradnak”.

Az Európai Bizottság felmérése alapján elsősorban az kell a pároknak a gyerekvállaláshoz, hogy a nőnek biztos állása legyen és jó kilátásai arra, hogy vissza tud majd térni a munkaerőpiacra. Novák ehelyett a családtámogatási rendszertől várja azt, hogy „az édesanyáknak ne kelljen a család és a szakmai lehetőségek között választaniuk, mindkét területen kiteljesedhessenek, ha azt szeretnék”.

De az államtitkárt megkérdezték újra arról is, hogy Rácz Zsófiát úgy nevezték ki a helyettesévé, hogy ehhez törvényt módosítottak, mert még nincs meg a diplomája. Erre azt válaszolta: „a kinevezéséhez szükséges módosítást technikai kérdésnek tekintem, hiszen itt arról van szó, hogy egy adott helyzet miatt újragondoltunk egy korábban általunk meghatározott, a kormány működését segítő szabályt”. Arra a teljesen logikus felvetésre pedig, hogy ha annak idején Gyurcsány Ferenc nevezett volna ki valakit diploma nélkül, a Fidesz tiltakozott volna, azt mondta:

Miután mindaz, amit Gyurcsány Ferenc tett, hiteltelen volt, ezért egy ilyen döntésével kapcsolatban is bizalmatlan lettem volna. Amikor valaki nem alapozza meg a bizalmat, nincs miről beszélni. Bármi, amit ő mond és tesz, bizalmatlanságot kelt az emberekben, hiszen nem is érdemel mást a tettei alapján.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Itthon

Innen szép nyerni: Így indul Orbán nagy családvédelmi ígérete

Az emberek tömegesen mennek el házasságot kötni, ha az állam pénzt ad érte, de a gyerekvállalás ennél sokkal összetettebb kérdés. Hamarosan érkeznek az első babák, akik a családvédelmi akcióterv bejelentése után fogantak. Nem lesz könnyű megfordítani a mostani demográfiai trendet: egyre nagyobb az esély, hogy az idei legyen a békeidőben mért egyik legnagyobb természetes fogyás.