szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az emberek tömegesen mennek el házasságot kötni, ha az állam pénzt ad érte, de a gyerekvállalás ennél sokkal összetettebb kérdés. Hamarosan érkeznek az első babák, akik a családvédelmi akcióterv bejelentése után fogantak. Nem lesz könnyű megfordítani a mostani demográfiai trendet: egyre nagyobb az esély, hogy az idei legyen a békeidőben mért egyik legnagyobb természetes fogyás.

Ma tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal az októberi népesedési adatokat. Ezúttal nem csak amiatt érdemes a szokásosnál jobban figyelni ezekre a számokra, mert az év végén amúgy is mindenki fogékonyabb a visszatekintésre. Hanem azért, mert februárban jelentette be Orbán Viktor, hogy anyagilag is komolyan támogatni fogja a kormány a gyerekvállalást, vagyis a most kiadott statisztika az utolsó olyan, amelyben még nem szerepelnek a családvédelmi akcióterv bemutatása után fogant gyerekek.

Természetesen nem mondhatjuk azt, hogy egy pár csakis a kormány családpolitikai terveinek hatására vállal gyereket, és az is egyértelmű, hogy ha valaki februárban mégis eldönti, hogy gyereket akar, akkor nem biztos, hogy novemberben máris megszületik a kicsi – de erre majd akkor kell nagyon odafigyelni, amikor a következő néhány hónap népesedési adatait elemezzük. A mostani mutatóra lehet úgy tekinteni: ez a nullpont a családvédelmi akciótervben, innen indulunk.

©

És ez a kiinduló helyzet nem valami szép. A következőképp nézett ki az ország demográfiája 2019 első tíz hónapjában:

 • 74 064 gyerek született, ami 1,6 százalékkal kevesebb a tavaly ilyenkorinál,
 • a teljes termékenységi arányszám 1,49-ről 1,48-ra csökkent,
 • eközben 108 123-an haltak meg, ami csupán 0,3 százalékkal kevesebb a 2018. január-októberinél,
 • vagyis a természetes fogyás 2,7 százalékkal nőtt, 34 059-re, úgy, hogy a tavalyi volt az elmúlt hetven év harmadik legrosszabb adata.
A családvédelmi akcióterv lépései:
 • 10 millió forintos kamatmentes kölcsön és gyerekvállalási támogatás a fiatal házasoknak, ezt 2019 júliusa és 2022 vége között lehet felvenni. A törlesztést az első két gyerek születése után 3-3 évre szüneteltetik, a második gyereknél a tartozás 30 százalékát elengedik, a harmadik gyerek születése után az egész tartozást elengedik.
 • 2,5 millió forint támogatás igényelhető hétszemélyes, új autó vásárlására,
 • falusi csok,
 • a második gyerek születésekor 1 millió forintot átvállal az állam a jelzáloghitelből, a harmadiknál négymilliót, minden további gyereknél 1-1 milliót,
 • 2020. január 1-jétől bevezetik a nagyszülői gyedet,
 • szintén 2020-tól a négygyerekes nők szja-mentességet kapnak.
 • Szó volt még bölcsődefejlesztésről, de ez megmaradt a szavak szintjén.

Nem a februári volt Orbán Viktor egyetlen nagy bejelentése családügyben. Tavaly, nem sokkal az után, hogy a Fidesz megnyerte a választást, arról beszélt, hogy a rossz demográfiai helyzet miatt „átfogó megállapodást szeretne kötni a magyar nőkkel”. A kormány adópolitikája és családtámogatási döntései egyébként is jól jelzik, hogy milyen családmodellt látnának szívesen, ennek pedig a számokban is látható eredménye: megdöbbentően nagyot nőtt a házasságkötések száma.

©

Szívesen vádolják az újságírókat azzal, hogy hangzatos, üres frázisokat puffogtatunk, ebben az esetben viszont tényleg nem lehet mást mondani, mint hogy megdöbbentő az adat:

2019 első tíz hónapjában 24 százalékkal nőtt a házasságkötések száma az egy évvel korábbihoz képest,

utoljára ennél többen az első tíz hónapban 1990-ben kötöttek házasságot. Idén július és szeptember között 33 százalékkal többen házasodtak, mint tavaly olyankor, októberben pedig 65 százalékos volt a növekedés. Pedig már a korábbi adat is azt jelentette, hogy 2010 óta másfélszeresére nőtt a házasodások száma.

Van azonban egy nagy baj: az újdonsült házasok gyerekvállalási kedve nem nő. Nem csoda, hiszen egy pár még könnyebben dönthet úgy, hogy papírt szerez a kapcsolatáról, ha egyszer a kormány adókedvezményekkel vagy a családok otthonteremtési kedvezményével támogatja a házasságkötést, a gyerekvállalás viszont már olyan elköteleződés, amelyről nem csak egy-egy év családpolitikája alapján döntenek a párok.

©

Az Európai Bizottság tanulmánya is azt állapította meg, hogy a jelenlegi családtámogatási rendszer azokat segíti, akiknek két gyerekük már van és szeretnének egy harmadikat,

pedig az igazán fontos kérdés az, hogy vállalják-e a párok az első gyereket.

És az, hogy olyan korban vállalják-e az elsőt, hogy legyen reális esélyük még két másik gyerekre.

Persze, hogy kevesebb gyerek születik, ha egyszer évről évre kevesebb a szülőképes korú nő – lehetne mondani a számokra ránézve. Sajnos azonban a baj ennél nagyobb. A teljes termékenységi arányszám, azaz az egy nőre jutó gyerekek száma 1,48, ami nem csak a népesség szinten maradásához szükséges 2,1-től marad el nagyon, hanem még az egy évvel korábbitól is. Igaz, némi fejlődés így is van: a mélyponthoz, a 2011-es 1,23-hoz képest már sikerült előrelépni. A 2016-os 1,53-as adat öt év alatt nagy előrelépést jelentett, azóta viszont újra csökkenő a trend.

Ennek pedig logikus oka van. A világválság idején nagyon sok pár döntött úgy, hogy elhalasztja a gyerekvállalást. Amikor egy kicsivel jobb lett a gazdasági helyzet, akkor ők sietve vállaltak annyi gyereket, ahányat egyébként is szerettek volna.

 • 2008-ban még 11 éves csúcsot jelentő 99 ezer gyerek született,
 • onnan ez a szám villámgyorsan lezuhant évi 88-90 ezerre, és ott is maradt egészen 2013-ig.
 • 2016-ra a legtöbben „bepótolták” a válság miatt elhalasztott gyerekvállalást, akkor összejött egy 93 ezres éves születésszám, az 1995 óta mért legmagasabb termékenységi arányszámmal,
 • de azóta visszaesett a szám épphogy a régi szint fölé, 89-91 ezerre.
©

De mi kell a pároknak ahhoz, hogy gyereket vállaljanak?

Az Európai Bizottság felmérése alapján elsősorban az, hogy a nőnek biztos állása legyen és jó kilátásai arra, hogy vissza tud majd térni a munkaerőpiacra. Sokat segít, ha van lehetőség részmunkaidőben dolgozni. Ebben az osztrák példa figyelemreméltó: ott egészen mindennapi gyakorlat, hogy egy munkakört kettébont a cég két 4 órában dolgozó anyának. És persze az sem árt, hogy ott meg lehet élni úgy, ha a nő csak fél fizetést kap. Nálunk ehhez képest a részmunkaidőre bejelentett emberek többet dolgoznak, mint társaik Európában bárhol máshol, a nőknek csak 6 százalékát jelentették be részmunkára, és a családalapítást az sem segíti, hogy sok férfi egyszerűen betegre dolgozhatja magát, ha a felesége kiesik a munkából a szülés miatt.

És az is sokat elmond a helyzetről: annyian vándorolnak ki, különösen a fiatalok közül, hogy tavaly Németországban több magyar gyerek született, mint Nógrád megyében.

Gyakran emlegetik, hogy minden hatodik magyar gyerek nem Magyarországon születik, csakhogy ez a szám ebben a formában nem igaz. Az előző három évben valóban nagyjából hatodannyi külföldön született magyart anyakönyveztek, mint ahány gyerek akkoriban született, azonban a statisztikába a kivándorlók gyerekei mellett azok is bekerülnek, akik már felnőttként kérik, hogy a születésüket vezessék át a magyar anyakönyvi kivonatokba is. A HVG tavaly úgy számolt, hogy körülbelül minden tizedik, Magyarországon anyakönyvezett újszülött lehet kivándorlók gyereke. A probléma majd akkor lehet nagyobb, amikor ők lesznek felnőttek, hiszen az anyanyelven és az állampolgárságon kívül már nem sok minden fogja őket Magyarországhoz kötni, és egyáltalán nem biztos, hogy a gyerekük is megkapja majd a magyar állampolgárságot.

Az egészségügyben lehet segíteni a gyerekvállalást, a kormány ezzel próbálkozik, amikor csütörtökön bejelentette, hogy hat magánintézmény államosítása után ingyenessé teszi a meddőségi kezeléseket. Viszont mivel eközben évről évre többen halnak meg, a természetes fogyás egyre nő. Nem is kicsit: az, hogy tavaly 41 238-cal többen haltak meg, mint ahányan születtek, 1999 óta a legrosszabb adat, 1949 óta pedig, mióta a KSH évről évre közzéteszi a számokat, a harmadik legrosszabb, és reális az esély, hogy az idei adat még ennél is rosszabb lesz. Márpedig ha a demográfiai helyzeten javítani akar a kormány, akkor a születésszám növelése mellett az is fontos cél lehet, hogy minél kevesebben haljanak meg idő előtt. Emiatt sem örülhetünk annak, amit az OECD jelentésében leírtak: a szervezet összes tagállama közül csak Lettországban halnak meg többen megelőzhető vagy gyógyítható betegségben, mint itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Bevezették a nagyszülői gyedet

Az Országgyűlés kedden – a kormány családvédelmi akciótervének részeként – lehetővé tette, hogy a még nem nyugdíjas nagyszülők a jövő év első napjától jogosulttá válhassanak a gyermekgondozási díjra.

Gergely Zsófia Itthon

Nemzőképtelen férfiaknak szóló nemzeti programon dolgoznak Káslerék

Az Orbán-kormány családvédelmi intézkedései ellenére sem születik elég gyerek, ezért már zajlik a Nemzeti Humán Reprodukciós Program előkészítése, ami a férfiak meddőségét szorítaná vissza – tudta meg a hvg.hu. Az intézkedéscsomag a férfiakat buzdítaná nagyobb tudatosságra és egészséges életmódra, de kérdés, hogy a kormány ezt letudja pár kampánnyal, vagy megteremti-e a feltételeket ahhoz, hogy valóban javuljon a magyar férfiak egészsége. Szakmai forrásaink szerint rég szükség lenne központilag támogatott ösztönzőkre, mert nálunk a probléma állami kezelése sehol nem tart, míg más országokban például a meddőségen segítő spermadonoroknak adókedvezmény jár.

Saját processzort tehet telefonjaiba a Xiaomi és az Oppo is

Saját processzort tehet telefonjaiba a Xiaomi és az Oppo is

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

A járvány is az emberkereskedőknek segített

A járvány is az emberkereskedőknek segített