szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kiadások több mint 30 százalékát még mindig a betegek fizetik.

Bár lassult a praxisok megszűnése Magyarországon, még közel sem ideális a helyzet – mondta el Kincses Gyula a Világgazdaságnak. A Magyar Orvosi Kamara novemberben megválasztott elnöke szerint a csoportpraxisok nyújthatnak megoldást az egészségügyi alapellátás problémájának rendezésére, a letelepedési- és praxispályázatokat ugyan nem tartja jó megoldásnak, a praxisközösségek létrehozását annál inkább, amelyek szerinte jó esetben úgy tudnak működni, mint egy mini-rendelő.

Az orvoshiányról azt mondta, hogy az elektronikus egészségügyi szolgáltató tér (EESZT) nyári bevezetése előtt nem tud pontos számot mondani, csak arról tud beszélni, hány orvosnak van működési engedélye.

A választási programjában ígért bruttó egymillió forintos orvosi fizetésről szólva kifejtette, hogy ezt még a korábbi elnöknek, Éger Istvánnak ígérte meg Kásler Miklós emberminiszter. Jelenleg „gőzerővel” folyik az orvosbérek végiggondolása a kamarában. Elmondta, egy tíz éve dolgozó szakorvosnak 805 ezer forint jövedelme volt két évvel ezelőtt. Véleménye szerint az orvosi bérek növelése nélkül a hálapénzmentes egészségügyi ellátást sem lehet megoldani.

Kincses szerint a magyar egészségügy forráshiányának rendezésére – a bérrel és a kórházi hiányokkal együtt – nagyságrendileg 500 milliárd forintra lenne szükség, „szigorúan programokhoz kötve, nem csak úgy beleönteni a költségvetésbe”.

Kincses ugyanakkor elmondta, hogy az összes egészségügyi kiadás tekintetében az ország gazdasági állapotának megfelelően állunk. Az OECD 2018-as adatai szerint Magyarországon 6,6 százalék volt az egészségügy részesedése a bruttó nemzeti össztermékből, erre az elnök azt mondta, hogy ez ugyan nem sok, de nem is „arcpirítóan kevés”.

Azt ugyanakkor hozzátette, hogy az egészségügyi kiadások 30 százalékát a betegek fizetik.

Kincses szerint a magánegészségügy jelenlegi mérete károsnak mondható, mivel a magánintézmények elszívják az erőforrást, a közellátás biztonságát veszélyeztetik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Foci-Eb: Olaszország negyedházat mert bevállalni a római Olimpiai Stadionban

Foci-Eb: Olaszország negyedházat mert bevállalni a római Olimpiai Stadionban

Macaulay Culkin apa lett

Macaulay Culkin apa lett

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat