szerző:
hvg.hu

A Fenyő-gyilkosságban felbujtással vádolt Gyárfás Tamás kedden kezdett védőbeszédbe, az első tárgyalási nap fél 4-ig tartott. A bíró szerint ha ilyen tempóban haladnak, négy nap is kellhet Gyárfásnak ahhoz, hogy vallomása végére érjen.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Ha ilyen tempóban haladnak, négy nap kellhet

Gyárfás Tamás mára a vallomása végére ért. Az ügyész megjegyezte, hogy “érdeklődéssel hallgatták végig a részletes vallomást”, de az semmi olyat nem tartalmazott, amit a vádlott ne mondott volna el a nyomozás során, és ne vettek volna eddig is figyelembe.

A tárgyalás csütörtökön folytatódik. Gyárfás eredetileg három napot kért vallomása előadására, azonban a bíró szerint, ha így haladnak, nem kizárt, hogy a 4 nap sem lesz rá elég.

Friderikusz szerint túl gyáva volt

Gyárfás Tamás saját védelmében most Friderikusz Sándor 2018-as vallomását idézi, melyben az egykori televíziós műsorvezető azt mondta: “Gyárfás mindig a békülésre törekedett. (...) Fenyővel ellentétben Gyárfás inkább a konfliktusokat kerülte, (...) számára mindig fontos volt a béke.”

A vádlott azt is felhozta, Friderikusz gyávának tartotta ahhoz, hogy ilyen dolgokban benne legyen.

Tasnádiig akar eljutni

Az ebédszünet óta már több mint két órája zajlik Gyárfás Tamás nyilatkozattétele. Ebben benne volt persze a már említett 40 perces videórészlet, ezután pedig Gyárfás kisebb vitába keveredett a bíróval arról, hogy pontosan mi szerepel a vádiratban.

Gyárfás azt is elmondta, hogy a mai nap folyamán Tasnádi Péterig még mindenképpen el akar jutni.

Kinek a szavajárása?

Kereszty a már idézett blogjában azt is írta, hogy miután a (most lejátszott) beszélgetés után kiment a stúdióból a Szabadság térre, Gyárfás felé fordult, és azt mondta neki:

sokkal jobban tennéd, ha velem tartanál. Fenyőnek nincs jövője. Ahogy most viselkedik, kinyírja magát.

Gyárfás szerint Kereszty rosszul emlékszik, ő ilyet nem mondott, a “kinyírlak” pedig amúgy is Fenyő szavajárása volt. Erről egyszer Friderikusz Sándor is beszélt, aki úgy fogalmazott, hogy “Fenyőnek a fél világgal problémája volt”.

40 perces adásrészletet játszottak be

Az Ütköző lejátszott részében felidézték azt a Gyárfás Tamás elleni 300 millió forintos áfacsalási ügyet, melyről szintén a Népszava írt először. A műsorvezető ekkor felvetette, hogy a lap “feltűnően sokat érdeklődik” Gyárfás iránt, ami szerinte a közte és Fenyő János közötti személyes és üzleti ellentétre vezethető vissza.

A majdnem 40 perces adásrészletben a Somogy megyei rendőrfőkapitány telefonon közölte, hogy megszüntették a Gyárfás elleni nyomozást, a pótnyomozásban pedig nem ő, hanem más személyek az érintettek.

Kereszty a vitában azt is kijelenti, hogy nem folyik kampány Gyárfás ellen a Népszavában, sőt állnak rendelkezésére a lap hasábjain. Ugyanakkor élénk vita alakult ki a két személy között.

Gyárfás szerint Keresztynek ehhez nincs köze, de a felvétel lényege, mert tükrözi azt a hangulatot, ami a Fenyő Jánossal való akkori vitáját jellemezte.

Kereszty egyébként nem sokkal később lemondott a főszerkesztői tisztségéről.

Egy régi Ütközőt is lejátszottak

Ha eddig nem lett volna időutazás a tárgyalás, most már egy videóbejátszás is előkerül 1996-ból, melyet szintén a kivetítőn játszanak le Gyárfásék.

Ezen az Ütköző című műsor beszélgetését játsszák le, melyben Gyárfás Tamás Kereszty Andrással, a Népszava egykori főszerkesztőjével vitázik az úszószövetség jegyzőkönyv-hamisítási ügyéről.

Kereszty egyébként korábban blogbejegyzésben írt arról, hogyan vezette Fenyő János a Népszavát.

Addig tart, amíg Gyárfás bírja

A menetrend szerint a délutáni tárgyalás addig tart, amíg Gyárfás be nem fejezi az aznapra tervezett nyilatkozatát.

Mostanra már megfogyatkozott a hallgatóság is, a 22 újságírónak körülbelül a fele maradt, a fotósok és a videósok is elmentek - ami nem meglepő, hiszen a teremben nem lehet sem hang-, sem képfelvételt készíteni.

Portik Tamással együtt a kommandósok is távoztak már rég.

Folytatódik a per

Percre pontosan egy órakor folytatódott Gyárfás Tamás pere a Fővárosi Törvényszéken. Minden különösebb bevezetés nélkül Gyárfás visszaült a helyére, és azonnal elkezdte folytatni nyilatkozatát ott, ahol abbahagyta.

"Kinyírlak" – üzente egykor Fenyő

Egyig ebédszünetet rendelt el a bíró, ahogy ebben előre megállapodtak. Előtte Gyárfás arról a magánvádas eljárásról beszélt, amelyet Fenyő ellen indított, mert a vállalkozó azt üzente, hogy "kinyírja", de ezt az eljárást később megszüntette.

A tárgyalóteremből távozó Gyárfás Tamás újságíróknak annyit mondott, hogy a bíróság előtt részletesen elmond mindent, ezért nem nyilatkozik.

1 2 3

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Serdült Viktória Itthon

Gyárfás Tamás három nap alatt bizonyítaná be ártatlanságát

Napra pontosan a Fenyő-gyilkosság után 22 évvel kezdődik Gyárfás Tamás pere a Fővárosi Törvényszéken: a sportvezetőt az ügyészség felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja. Gyárfás – aki mellett ezúttal Portik Tamás is a vádlottak padján ül – háromnapos beszédre készül, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Páholyból hallgatták volna végig Orbán gyöngyöspatázását a roma önkormányzat tagjai

Páholyból hallgatták volna végig Orbán gyöngyöspatázását a roma önkormányzat tagjai

637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona 2010 óta

637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona 2010 óta

Komoly visszaesést jelentett a VW a koronavírus miatt

Komoly visszaesést jelentett a VW a koronavírus miatt

Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását

Aki nem akar ügyfélkaput, SMS-ben kérheti el a NAV-tól az adóbevallását

Öt betegből négyet már 24 órán belül hazaküldenek a sebészetről a műtét után

Öt betegből négyet már 24 órán belül hazaküldenek a sebészetről a műtét után

Konok Tamás: "A láthatatlant akartam láthatóvá tenni"

Konok Tamás: "A láthatatlant akartam láthatóvá tenni"