szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tárca szerint már évekkel ezelőtt be akarták vonni az akadémiát a NAT megújításába.

A Magyar Tudományos Akadémia tizenkét nappal azután adta ki állásfoglalását az új Nemzeti alaptantervről (NAT), hogy az megjelent. A mindössze négy mondatból álló közleményében az MTA nem írta le, hogy baja volna a szöveggel, csupán azt jelezte, hogy az új alaptantervet több pedagógusszervezet pedagógiai, tananyagszervezési és tartalmi szempontból aggodalommal fogadta.

Az Akadémia azt ígérte, hogy továbbra is kész „szakmai segítséget nyújtani egy, az érintettek szakmai konszenzusán alapuló változat létrehozásához, továbbá a kerettantervek kialakításához és a megszülető tankönyvek lektorálásához”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben reagált az MTA állásfoglalására. A tárca meglepőnek tartja az Akadémia felajánlását, mert – mint írták – évekkel ezelőtt be akarták vonni a NAT megújításába, sikertelenül.

Az Emmi oktatásért felelős államtitkársága 2017-ben, Csépe Valéria akadémikussal egyetértésben, be akarta vonni az MTA-t abba a projektbe, amely a NAT megújítását is célozta, ettől azonban az MTA visszalépett. Meglepő az MTA nyilatkozata azért is, mert a Csépe Valéria akadémikus irányításával készült anyagot a rendkívül széles szakmai és társadalmi egyeztetése során az MTA is véleményezte, és több javaslata bekerült a módosított NAT-ba”

– közölte a minisztérium.

Az Emmi szerint a NAT frissített változatát csupán „néhány, kevés taggal rendelkező balliberális szervezet bírálja”, a „nagyságrenddel nagyobb szervezetek és a közvélemény legnagyobb része támogatja".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Íme az ötös lottó nyerőszámai

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi