szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A képzés, amivel természetben kárpótolna a kormány azonban egy életre szól – véli Rétvári Bence államtitkár.

Az alperesek jogi képviselője sürgősségi kérelemmel fordul a Kúriához a gyöngyöspatai iskolaügy kapcsán – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence elmondta: a sürgősségi beadvány célja, hogy a Kúria minél hamarabb hozzon döntést a gyöngyöspatai iskolaügy jogi folyamatában. Ha a Kúria nem fogadja be a sürgősségi kérelmet, akkor valószínűleg csak ősszel lesz döntés az ügyben – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy számtalan olyan beadvány volt a tankerület és az önkormányzat részéről, amelyet érzésük szerint nem kellő mértékben vizsgált meg az első-, illetve a másodfokú bíróság. A tárgyalások jegyzőkönyvét átvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy nem bizonyított a károkozás mértéke, illetve a mibenléte sem és azt is kifogásolják, hogy nem hangzottak el konkrétumok arról, ki miben érezte kárát annak, ami az iskolában történt.

Az államtitkár szerint voltak olyan indítványok, amiben azt akarták megtudni, pontosan milyen kárt okozott a diákoknak az iskolai gyakorlat, holott a tantervekben kívánt követelményeknek megfelelt az iskola. Rétvári szerint a felperesek gyakran olyan tényekre sem emlékeztek, hogy mikor kezdték, vagy fejezték be a tanulmányaikat és azt sem tudták, milyen jelű osztályba jártak. Bíznak benne, hogy a Kúria ezeket majd figyelembe veszi.

Rétvári elmondta, hogy a jogi következményeken túl hajlandóak egy sokkal nagyobb erőfeszítést is tenni. Szerinte a kormánynak technikailag sokkal egyszerűbb lenne egy átutalást elindítani és a jóvátételt kifizetni, de ők egy jóval bonyolultabb és nagyobb erőfeszítést igénylő kártérítést adnának azzal, hogy természetben, oktatás-képzés formájában adnának kártérítést. Úgy gondolják, ez sokkal inkább szolgálja a károsultak érdekeit, mert egy életre szól, míg az egy összegben kifizetett összeg nagyon gyorsan elmehet.

Az érintett roma családokkal közvetlenül egyeztetnének, hogy mit szeretnének, milyen képzéseket szeretnének – mondta az államtitkár.

Gyöngyöspatán a Kúria jogerős döntése után 100 millió forintot kellene fizetnie az önkormányzatnak roma tanulók családjainak, ugyanis a Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2017 között egymástól elkülönítve, szegregáltan tanították a roma és nem roma diákokat.

Orbán Viktor január közepi rádióinterjújában arról beszélt, hogy a gyöngyöspatai romáknak „mindent megadnak, de pénzt nem”. Nem sokkal később az Emmi azt dobta be, hogy a gyerekeket az oktatásban érte kár, ezért nem pénzzel, hanem oktatással, fejlesztésekkel, képzéssel, nyelvtanulással kell kárpótolni őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!